Öt vívónőnk maradt

2014. február 1., szombat 20:20, frissítve: kedd 15:39

Már a selejtező is kőkemény volt a budapesti női párbajtőr Westend GP-n, a kiemelt Szász Emese mellé négy vívónőnk tudott becsatlakozni a tizenegy próbálkozóból.

A világranglista első 32 helyezettje közül csak a 6., a 7., a 15. és a 24. hiányzik, ami mindent elmond a budapesti női párbajtőr Westend Grand Prix mezőnyének erősségéről. A 149 fős mezőnyből a megszokott menetrend szerint a legelőrébb rangsorolt tizenhat versenyző szombaton még pihenhetett – ők alanyi jogon felkerültek a 64-es főtáblára –, a többiekre viszont kőkemény selejtező várt az Angyalföldi Sportközpontban. Szász Emese a világranglista harmadik helyezettjeként mentesült az előcsatározásoktól, így tizenegy hazai versenyző lépett pástra. (A rendező ország tizenkét főt nevezhet.)

Mihály Kata (2 győzelem/4 vereség) és Felker Adrienn (0/6) már a csoportküzdelmek során búcsúzott, az egyenes kieséses rendszerű lebonyolításban Tóth Hajnalka (5/1) Révész Julianna (5/1), Budai Dorina (4/2), Kolczonay Anna (4/2), Antal Edina (4/2), Jung Alexandra (3/3), Kun Anna (3/3), Bukóczki Bianka (3/3) egy-egy Bohus Réka (3/3) két győzelemre volt a főtáblától. Amikor a számítógép besorsolta a versenyzőket, eldőlt, hogy egy magyar biztosan bekerül a 64-be; tudniillik Kolczonay és Kun egymással került szembe. S előbbi kerekedett felül 15-13-ra. Ezt megelőzően még Révész 15-3-ra leiskolázta dél-koreai ellenfelét, Bohus viszont hiába nyerte meg az első asszóját, mert a másodikat simán elbukta egy német versenyzővel szemben.

A további magyar vonatkozású összecsapásokból csak Tóth és Budai került ki győztesen (Jung 15-14-re kapott ki egy dél-koreai vívónőtől, ez különösen fájó volt), ami azt jelenti, hogy a 64-es főtáblán vasárnap reggel 8 órától öt hazai versenyző folytathatja a Westend GP-t az Angyalföldi Sportközpontban. A négyes döntőt 16.45-től azonban már a Westend City bevásárlóközpontban rendezik meg, ahol a nézőknek egy kétszáz fős lelátót is felállítottak.

Márton Annát lehet dicsérni
A gdanski női tőr GP-versenyen Varga Gabriella a 29., Knapek Edina az 54., Varga Katalin az 55., Gólya Fruzsina a 64. helyen végzett. Az orleans-i női kard GP-n Márton Anna 13., Gárdos Judit 50., Varga Dóra 60., Várhelyi Anna 62. lett. A mindössze 19 éves Márton Anna eddigi legjobb eredményét érte el a GP-sorozatban.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.