Ötkarikás vita minden szinten

2016. május 24., kedd 15:49, frissítve: kedd 15:56

Hétfőn újabb fordulójához érkezett a Budapestre tervezett, áhított 2024-es olimpiáról szóló politikai vita. A kormány határozott, az ellenzék megosztott az ötkarikás játékok megrendezése ügyében.

Többpárti megbeszélést tartottak a parlamentben arról a kormánypárti törvényjavaslatról, amely a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szól. Amíg a Fidesz–KDNP, a Jobbik és az LMP legalább megjelent és érdemben elmondta a véleményét a javaslatról, az MSZP nem tartotta fontosnak, hogy részt vegyen az egyeztetésen, míg az Együtt bejelentése szerint őt meg sem hívták.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kijelentette, azt szeretnék, ha az olimpiarendezés nemzeti ügy lenne, és a lehető legszélesebb konszenzus alakulna ki róla. Ha az Országgyűlés megszavazza a kormánypárti javaslatot, akkor törvényi szintre emelkedne az olimpiai pályázat intézményi rendszere, igaz, az elképzelések szerint egy része csak akkor lépne hatályba, ha Budapest elnyerné a rendezés jogát. Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa, a budapesti olimpiai pályázat vezetője úgy véli, Magyarország esélyét döntő mértékben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 elnevezésű reformja teremti meg.

A törvényjavaslatot és az olimpiai pályázatot a Jobbik támogatja, az LMP viszont ellenzi, mert szerinte egy „presztízssportesemény” megrendezése helyett előbb rendbe kellene rakni az egészségügyet és az oktatást. Az Együtt szerint a kormánynak az olimpiai előkészületekre szánt tízmilliárdokat inkább az egészségügyre kellene elköltenie.

Mindeközben a nyilvánosság egyéb színterein is vita zajlik az olimpiai pályázat kérdéséről. A Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) cáfolja azokat a becsléseket, miszerint a magyar gazdaság képtelen lenne megbirkózni a rendezéssel járó kiadásokkal, ugyanakkor kiemeli a sportesemény tömegsportra, egészségesebb életmódra, idegenforgalomra és imázsra gyakorolt hatását.

A nemrég megalakult az „Olimpiát? Ne!” állampolgári kezdeményezésű mozgalomnak viszont az a célja, hogy Budapesten ne legyen olimpia. Honlapjukon azt állítják a mozgalom képviselői, hogy a világ néhány hetes figyelméért több évtizedes megszorításokat és adóemeléseket kellene vállalnia az országnak, hogy állni tudja a rendezés költségeit.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.05.24.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.