Pars Krisztián célja a címvédés a zürichi Eb-n

2014. augusztus 12., kedd 06:16

Pars Krisztián egyetlen ellenfele a lengyel Pawel Fajdek lehet. A világranglistát olimpiai bajnokunk vezeti, de szorosan ott liheg a nyomában a jóval fiatalabb rivális.

Először helyszíne az Európa-bajnokságnak a földkerekség talán leghíresebb atlétikai stadionja, a Letzigrund, a legendás Weltklasse viadal otthona. E pillanatban ez lehet a világ leggyorsabb pályája, mivel júniusban fektették le a 800 000 svájci frank (210 millió forint) költséggel kialakított, három réteges, forradalmian új CONIPUR M borítást. S bár a futószámokban most nem sanszos a világcsúcs, a Letzigrundban a történelem során eddig 24 alkalommal dőlt meg a világrekord. Itt futotta Harry „Butch” Reynolds 26 éve 400-on a legendás 43.29 mp-et, hét évvel korábban Renaldo Nehemiah 110 m gáton a 12,93-at, vagy legutóbb, 2009-ben Jelena Iszinbajeva itt lendült át rúdjával az 506 cm-es magasságon.

Zürichben huszonhét fős magyar csapat vesz részt a ma kezdődő 22. atlétikai Eb-n. A kalapácsvető Pars Krisztián címe megvédésére készül. A szombathelyi dobó idén is nagyszerű formában van, egy hete az ob-n 81,38 méterrel nyert, a világranglistát egyéni csúcsával, 82,49 méterrel vezeti. Az idei négy legnagyobb dobás közül három, hatból négy az ő nevéhez fűződik. Legnagyobb és gyakorlatilag egyetlen ellenfele a lengyel Pawel Fajdek lehet, aki a tavalyi moszkvai világbajnokságon legyőzte. Fajdek szintén remekelt idén, legjobbja 82,37 méter.

„A győzelemért megyek, kettőnk harca lesz ez az Eb” – nyilatkozott hétfői elutazása előtt Pars Krisztián az MTI-nek. A Dobó SE nehézatlétája hozzátette: összességében ez az év még arról szól, hogy tavaly októberi műtétje után ismét kinyújtott kézzel tud dobni.

„Ez azt jelenti, hogy jobban tudok megindulni, régen nem tudtam rendesen kinyújtani a kezem a fájdalom miatt. A februári 78 méteres eredmény már jelezte, hogy így sokkal nagyobbat tudok dobni, már kezd rögzülni ez az újfajta mozgás, ám ennek begyakorlásához nem elég pár hónap” – fogalmazott a 32 éves kalapácsvető, aki jelezte, a csütörtöki selejtezőig már inkább csak átmozgatást tart kemény edzések helyett, s az a fontos, hogy fejben tiszta legyen a döntőre.

Ahogy Spiriev Attila szakmai igazgató elmondta, Pars mellett a ranglisták alapján más nem nevezhető éremesélyesnek, még négy versenyző viszont bekerülhet a legjobb nyolc közé. Döntőbe juthat a fedett Eb-n negyedik 110 m gátas Baji Balázs, a londoni olimpia előtt doppingellenőrzés elmulasztásának vádjával eltiltott és júniusban, a Gyulai-emlékversenyen győzelemmel visszatért, két éve Eb-bronzérmes, az athéni olimpián második helyezett diszkoszvető Kővágó Zoltán, az idei fedett vb-n hatodik súlylökő Márton Anita és a vb-döntős kalapácsvető Orbán Éva.

Rajtuk kívül a két hétpróbázó, Krizsán Xénia és az Universiade-bronzérmes Zsivoczky-Farkas Györgyi, valamint a két 10 ezres futó, Erdélyi Zsófia és Papp Krisztina is okozhat kellemes meglepetést. Utóbbiak számára már az első napon döntőt rendeznek.

Itt a magyar Eb-csapat
Az Eb-csapat:
férfiak:
Móricz Bálint (400 m), Kazi Tamás (800 m), Baji Balázs (110 m gát), Kiss Dániel (110 m gát), Koroknai Máté (400 m gát), Koroknai Tibor (400 m gát), Minczér Albert (3000 m akadály), Kővágó Zoltán (diszkosz), Szikszai Róbert (diszkosz), Pars Krisztián (kalapács), Hudi Ákos (kalapács), Németh Kristóf (kalapács), Helebrandt Máté (20 km gyaloglás), Rácz Sándor (50 km gyaloglás), Zsivoczky Attila (tízpróba)
nők:
Kaptur Éva (200 m), Papp Krisztina (10 000 m), Erdélyi Zsófia (10 000 m), Szabó Barbara (magas), Schmelcz Vivien Fanny (távol), Márton Anita (súly), Orbán Éva, Gyurátz Réka, Fertig Fruzsina (kalapács), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Krizsán Xénia (hétpróba), Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba)

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.