Péntektől Dohára figyelnek az atlétika szerelmesei

TK

2012. május 10., csütörtök 13:24

Pénteken Dohában veszi kezdetét a legrangosabb atlétikai versenysorozat, a versenyenként 480 ezer dollár összedíjazású Gyémánt Liga, melynek első állomásán két magyar, a diszkoszvető Kővágó Zoltán és a súlylökő Márton Anita is indul.

Mindkét dobóatléta kiváló formában várja az idei GYL rajtját. A tavaly világranglista élén zárt (69,50 m) Kővágó ráadásul győzelmi esélyekkel léphet majd dobókörbe, ugyanis idei eddigi egyetlen versenyén elért 68,21 méteres dobásával a 2012-es ranglistán is első, méghozzá magasan, a rangsorban második holland Rutger Smith 66,97-tel áll mögötte.

Márton Anita az eddigi szabadtéri versenyein nagyon meggyőzően szerepelt, rendre 18 méter felett dobott, április végén pedig 18,48 méterrel az olimpiai A szintet is teljesítette.

A viadal nagyon korai szakaszában van a szezonnak, ennek ellenére tulajdonképpen minden számban parádés mezőny gyűlik össze. Ott lesz Dohában például a férfi 800 méter világcsúcstartója és világbajnoka, a kenyai David Rudisha is.

Férfi 100 méteren a világbajnok jamaicai Yohan Blake és világcsúcstartó honfitársa, Usain Bolt ugyan nem rajtol, de összecsap majd a korábbi rekorder, a szintén jamaicai Asafa Powell, illetve a 2004-es ötkarikás bajnok, négyéves eltiltásának 2010-es lejárta óta egyre jobb formába lendülő, márciusban 60-on fedettpályás vb-győztes amerikai Justin Gatlin. A nők hasonló távján a többszörös világ- és olimpiai bajnok jamaicai Veronica Campbell-Brown többek között ősi 200-as riválisával, az amerikai Allyson Felixszel, valamint a szám olimpiai címvédő, 2009-es vb-első honfitársával, Shelly Ann Fraserrel méri össze gyorsaságát.

A Gyémánt Ligában idén is 14 versenyt rendeznek, s a londoni kétnapos eseményen kívül valamennyi helyszínen 16 versenyszámot bonyolítanak le. A számok győztesei minden viadalon 10-10 ezer dollárt kapnak, de még a nyolcadikaknak is jár 1000-1000 dollár. A pontverseny végső számonkénti győztesei 40-40 ezer dollárt, illetve egy gyémántot vehetnek majd át. Az első három helyezett kap pontot minden viadalon, az 1. hely 8, a második 4, a harmadik pedig 2 pontot ér, kivéve az utolsó két, döntőnek számító versenyeket, melyeken dupla pontokat osztanak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.