Pillangókirálylányok Debrecenben + Képek

LM, Bucsy Levente

2012. május 27., vasárnap 19:26, frissítve: hétfő 15:52

Hosszú Katinka címét megvédve arany-, Jakabos Zsuzsanna pedig ezüstérmet nyert vasárnap 200 m pillangón a debreceni úszó Európa-bajnokságon. Azért a fiúk is kitettek magukért: Cseh László arany-, Verrasztó Dávid ezüstérmet szerzett vasárnap 400 m vegyesen.

A táv első felében a svéd Martina Granström úszott a leggyorsabban, 50 méternél egyik magyar sem volt az első három között, 100-nál viszont Jakabos már harmadikként fordult. Újabb 50 m megtétele után Jakabos és Hosszú előtt már csak a svéd tempózott, a hajrát azonban a magyarok bírták jobban, így mindketten riválisuk elé kerültek, s közben helyet is cseréltek.

Fotó: Reuters


Hosszú ezt megelőzően győzött 400 és 200 vegyesen, előbbin éppen Jakabos elől kaparintotta meg az első helyet. Mindketten tagjai voltak a 4x200-on második helyezett váltónak. Hosszú a magyar válogatott nyolcadik aranyát, Jakabos pedig a kilencedik ezüstjét szerezte Debrecenben.

Fotó: Reuters

Odacsaptak a fiúk is

Cseh esélyeshez méltón kezdett, 50-nél vezetett, 100 méternél azonban a görög Joannisz Drimonakosz egy kicsit előtte haladt. Háton aztán visszavette a vezetést, fokozatosan növelte előnyét, melyet mellen és gyorson is megőrzött, s végül nagy fölénnyel csapott elsőként a célba. Ezen a távon sorozatban az ötödik, összességében pedig a 11. normálmedencés Eb-elsőségét gyűjtötte be, egyben a magyar úszósport 75. Eb-aranyát szerezte. Debrecenben korábban megnyerte a 200 m vegyest és a 200 m pillangót is.

Fotó: Reuters

 

Verrasztó az első hossz után még a döntős mezőny második felében tempózott, 100-nál már negyedik volt, aztán a hátúszás végére felzárkózott Drimonakosz mögé, majd mellen és gyorson nagyot küzdött vele, és végül megelőzte őt.

Risztov és Kapás

Kiélezett versenyben Risztov Éva a negyedik, Kapás Boglárka pedig az ötödik helyen végzett 400 m gyorson. A tempót a francia Coralie Balmy és a spanyol Mireia Belmonte Garcia diktálta, közöttük Risztov sokáig a harmadik helyen haladt, de aztán a végén a francia Ophélie Cyrielle Etienne jobb benyúlással megelőzte őt. Kapás később zárkózott fel, lassabb kezdés után folyamatosan csökkentette hátrányát, és a végére egészen közel került Risztovhoz. Korábban Kapás aranyérmes volt 800 méteren, Risztov pedig másodikként zárt 1500-on és harmadikként 800-on.

Fotó: Reuters

Mivel „egy darabból van”, szurkolóként és miniszterelnökként ugyanazt érezte Orbán Viktor, aki a debreceni úszó-Eb zárónapjára látogatott ki. – Cseh Lászlónak azt mondtam, hogy megtisztelő neki átadnom az érmet. Nagyon büszkék vagyunk a versenyzőinkre, és jó dolog ennyi boldog embert látni – nyilatkozta a köztelevíziónak Orbán. A verseny értékelése gyanánt bevallotta, az uszodák világában nem mozog otthonosan, de az úszószövetség elnökével arról már váltott néhány szót, hogy az olimpia után komolyan le kell ülni, és letenni az asztalra egy 4-8-12 éves sportágfejlesztési tervet. – Szeretném megoldani azt a problémát is, hogy a legjobbjaink valamilyen okból külföldi egyetemeken edzenek, tanulnak, nem értem, hogy miért nem vagyunk képesek arra, hogy itthon tartsuk őket. Nekünk is vannak jó egyetemeink és sportcentrumaink, most már ideje lenne, hogy itthon neveljük a világszínvonalú versenyzőket a csúcsversenyek előtt is. Mint mondta, nem a pénz és nem az eszközök hiányoznak ehhez, mert ez a kormány ad a sportra; „pont ugyanaz, mintha a gyermekekre adná”. – Minden, sportra elköltött forintra úgy tekintek, mint a gyerekekre elköltött forintokra. Rájuk mindig lesz pénz, mert olyan nincs, hogy a felnőtt jóllakik, a gyerek meg nem. A kérdés, hogy vannak-e életképes koncepciók. Ha vannak, lesz siker is – szögezte le a miniszterelnök.

A 400 m vegyes fináléja után Orbán Viktor akasztotta az aranyérmet Cseh László, illetve az ezüstöt Verrasztó Dávid nyakába. A dobogósoknak gratulált Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is.

Váltóink

Bronzérmet nyert a Bernek Péter, Gyurta Dániel, Cseh László, Kozma Dominik összeállítású csapat a 4x100 m vegyesváltóban. A magyar staféta már délelőtt megjavította a 2002. augusztus 4-e óta érvényben lévő 3:37.22 perces magyar rekordot, akkor 3:36.94-et úszott úgy, hogy Cseh László helyén Pulai Bence tempózott. Délután a csapat még ezen az időn is több mint két másodpercet faragott, s végül 3:34.57-es eredménnyel ért célba. Kiss László szövetségi kapitány szerint ez az idő nagy valószínűséggel elég lesz ahhoz, hogy a vegyesváltó indulhasson az olimpián. A döntőben az olaszok kicsit végig a mezőny előtt haladtak, a magyarok Gyurta mellúszásakor jöttek fel az ötödikről a második helyre, majd ezt a pozíciót szinte az utolsó pillanatig megtartották, a németek csak minimális különbséggel kerültek eléjük.

Fotó: Reuters

A magyar női 4x100 méteres vegyesváltó pedig hatodikként végzett. Verrasztó Evelyn háton ötödikként teljesítette az első 100 métert, Sztankovics Anna mellen két pozíciót visszacsúszott, innen pedig Jakabos Zsuzsanna pillangón, majd Hosszú Katinka gyorson nem tudott jelentősen előrébb lépni.

A magyar válogatott 9 arany-, 10 ezüst- és 7 bronzéremmel végzett a debreceni úszó Európa-bajnokság éremtáblázatának élén. Legutóbb ez a bravúr 1954-ben, Torinóban sikerült a magyar úszócsapatnak, s mostanáig az számított a legeredményesebb kontinensviadalnak 8 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzéremmel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.