Poén- és sztárparádé az úszó-ob-n, Bernek Péter az abszolút király

2017. november 8., szerda 19:20, frissítve: csütörtök 07:12

200 méter vegyesen és 400 méter gyorson nem talált legyőzőre a BVSC munkamániás zsenije, és a 4×200 gyorsváltóval is diadalmaskodott.

Amint az várható volt, a százhalombattai rövidpályás úszó-ob nyitónapi döntős programjának már az első száma óriási sztárparádét hozott: bizony Kozma Dominik és Bernek Péter BVSC-je, Cseh László és Németh Nándor Egerje, Milák Kristóf Érdje és a Lobanovszkij, Takács Krisztián, Balog Gábor trió Győrje közül az egyiknek le kellett szorulnia a dobogóról: hát Kozmáék voltak azok. A mókamester nem nagyon bánkódott, a kapitány előtt elhaladva Sós Csaba megjegyezte, hogy kicsit feszül rajta a nadrág, mire Kozma rákontrázott: „Eggyel nagyobb is, mint nyáron.” A Győr aztán azonnal megnyerte a nők 4×50-es gyorsváltóját is, az ifjú feleség Jakabos Zsuzsannával – ő az „Iron-receptet” követve edzőjéhez, Petrov Ivánhoz ment feleségül a nyár végén.

Néhány perccel később „sima” 50 méter gyorson aztán ugyanígy ölre menő küzdelem zajlott a másfél órával későbbi döntőbe kerülésért, amely előtt egy perccel hiába ígérte, hogy „elindul a test”, Takács Krisztián és Gyárfás Bence is megelőzte 2, illetve 1 századmásodperccel – Milák Kristóf sem volt túl boldog, hogy nem sokkal többel maradt le a dobogóról.

A női mellúszás középdöntői alatt a vippáholyban a „főnökök” jól kivicceskedték magukat, Sós kapitány például Verrasztó Zoltán gyerekkori barátja és úszóklubvezér pólóját rángatva mutogatta: „ennek az embernek volt Csont a beceneve”.

A 400 méteres férfigyorsúszás döntője szintén nem kis versenyt tartogatott Bernek Péter és a fiatalok – Holló Balázs, Lakatos Dávid, Rasovszky Kristóf, Kalmár Ákos, Milák Kristóf, Márton Richárd és Papp Márk – főszereplésével, végül Bernek „leoktatta” a mezőnyt, Milák megszerezte szerdai második ezüstjét, és Holló Balázs fért fel a dobogó harmadik fokára. 200 méter háton izgalommentesen nyert Telegdy Ádám Balog Gábor és Kovács Benedek előtt, de csak azért, hogy egy perccel később a női 100 méteres hátúszás rajtjához sétáló Verrasztó Evelyn viccesen odaszóljon egykori Európa-bajnok váltótársának, a medenceparti vippáholyban ülő Mutina Ágnesnek: „Közelebb nem tudtál ülni?”, a közelben ülők általános derültségétől kísérve.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Milák Kristóf, Cseh László és Kenderesi Tamás küzdelmét aztán nemcsak a medencetér, de talán egy egész ország lélegzetvisszafojtva várta a 100 méteres pillangóúszás középdöntőjében. Sajnos nem egy futamban úsztak, de ahogyan Milák lehajrázta a nála tizennégy évvel idősebb világbajnokot, az nem volt semmi. Aztán a döntőben megtudjuk, ki mit tud, annál is inkább, mert Tekauer Márk váratlanul mindhárom kedvencnél jobb időt repesztett a középdöntőben.

Verrasztó Evelyn újabb poénnal jelentkezett – no persze csak miután megnyerte a 200 méter vegyest Joó Sára, Késely Ajna és Szilágyi Liliána előtt: „Jobban nyomom, mint tizennyolc évesen” – utalt arra, hogy most, közel a harminchoz is igen-igen élvezetes számára az úszás.

A 200 és az 50 méteres női mellúszás új idei királynője Kenderesi Tamás barátnője, Sebestyén Dalma, 200 méteres férfivegyesúszásban Bernek újabb aranyat nyert, megelőzve a kapitány fiát, Sós Dánielt, Grátz Benjámint és a dobogóról leszoruló Cseh Lászlót. (A kapitány rettenetesen izgult fiáért, a futam végén pedig ököllel csapott a levegőbe, tapsolt és elejtett egy „megmozdult azért” frázist.)

A sajtótribünnel összevont viplelátóról szánkóztak lefelé a vicces beszólások: a 100 méter gyors rajtját szándékosan késleltető Szilágyi Liliánáról például az egyik magas rangú vezető azt mondta, „hiányzik egy kereke, de pont az, amelyik a többit mozgatja”.

A program végén a Kozma-csapat tört borsot tört a Cseh-kvartett orra alá: Bernek Péter „izomból” lehajrázta Holló Balázst, így a 4×200-as gyorsváltóarany a BVSC nyakába került. A nap sztárja egyértelműen Bernek, de nagyon úgy tűnik, Milák sem túlságosan fáradt a három világversenyes nyár után.

Folytatás csütörtökön, az ob második napján.

Az 1. nap bajnokai

Férfiak
50m gyors: Takács Krisztián (Győr) 21.93
400m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 3:38.58
200m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:50.84
200m vegyes: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 1:54.87
4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:28.97
(Lobanovszkij Maxim, Takács Krisztián, Balog Gábor, Gyárfás Bence)
4x200m gyorsváltó: BVSC-Zugló 7:08.59
(Kozma Dominik, Drigán Zoltán, Papp Márk, Bernek Péter)

Nők
50m mell: Sebestyén Dalma (Győr) 31.29
200m mell: Sebestyén Dalma (Győr) 2:24.17
200m vegyes: Verrasztó Evelyn (BVSC-Zugló) 2:09.36
4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:42.45
(Gyurinovics Fanni, Pózvai Kiara, Márka Adrienn, Jakabos Zsuzsanna) 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.