Rácz Félix élete egyik legnagyobb „üzletén” van túl

B. Molnár László

2016. február 11., csütörtök 05:30, frissítve: csütörtök 12:35

Az ember nem is gondolná, mennyi mindennek kell összejönnie ahhoz, hogy egy profi ökölvívó megvalósíthassa az álmát, és egy nagy szervezet világbajnoki övéért küzdhessen. Most Bedák Zsoltnak pályafutása során másodszor megadatik ez, és Rácz Félix promóter néhány kulisszatitkot elárult lapunknak arról, hogy a kispehelysúlyú Európa-bajnok miként jutott el a Nonito Donaire elleni találkozóig.

Vélhetően nem gondolt arra Bedák Zsolt (25-1, 8 KO) 2010 májusában, hogy szinte napra pontosan hat esztendőt kell majd várnia arra, hogy ismét ringbe léphessen a WBO világbajnoki övéért. Akkor még az Universum egyik nagy reménységeként hatalmas csatában – a harmadik menetben eltört az álla –, a tizedik menetben TKO-val kikapott a hazai ringben bunyózó Puerto Ricó-i Wilfredo Vázqueztől.

Most, 2016. április 23-án ismét a WBO kispehelysúlyú vb-öve lesz a tét, ismét idegenben, és megint egy gigasztárral szemben, ugyanis a manilai összecsapáson a korábban négy súlycsoportban is világbajnoki címig jutó Fülöp-szigeteki Nonito Donaire (36-3, 23 KO) lesz az ellenfél. Bedák ezúttal már a Felix Promotion bokszolójaként lép szorítóba, és promótere, Rácz Félix néhány kulisszatitkot osztott meg a lapunkkal azzal kapcsolatban, miként tudta védencét eljuttatni a címmeccsig.

Bedák Zsolt hat éve a Puerto Ricó-i Wilfredo Vazquez ellen harcolhatott a világbajnoki címért. Az idén eljön a második esély
Bedák Zsolt hat éve a Puerto Ricó-i Wilfredo Vazquez ellen harcolhatott a világbajnoki címért. Az idén eljön a második esély
Fotó: Thais Llorca / MTI / EPA

Már tavaly nyáron híre ment annak, hogy a meglehetősen inaktív kubai világbajnokot, Guillermo Rigondeaux-t a WBO megfosztja a vb-övétől.

„Ez az a pillanat, amikor egy valamirevaló promóter azonnal elkezd mozgolódni, ha van ökölvívója a legjobbak között. Tehát a munkát hét-nyolc hónappal ezelőtt kezdtem el Zsolt érdekében”

– elevenítette fel Rácz Félix az első lépéseket.

Aztán a WBO ősszel tényleg elvette Rigondeaux vb-címét, de ekkor már mindenki tudta, Nonito Donaire és a ranglistavezető César Juárez küzdhet meg a kispehelysúlyúak övéért.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Már ekkor megállapodtam a háttérben Donaire promóterével, hogy ha védence nyer, akkor Zsolt ellen védheti meg először a címét.”

„A Fülöp-szigeteki klasszis egyhangú pontozással győzött, így nekem decemberben »csak« az volt a feladatom, hogy küldjek egy gratuláló táviratot Donaire stábjának, akiknek azonnal leesett a tantusz, és néhány nap múlva el is kezdődtek a színfalak mögött a tárgyalások” – árulta el a legsikeresebb magyar promóter.

A mai technikai fejlettség mellett most nem kellett az időt utazgatásokkal tölteni, hiszen a Skype Rácz Félix megfogalmazása szerint csodákra képes.

„Egy csomó pénzt és időt takarítottam meg, és annak ellenére jól haladtak a tárgyalások, hogy Donaire menedzserével és promóterével, a Top Rank képviselőjével is külön-külön beszélnem kellett. Sokat segített a tárgyalásoknál, hogy jó kapcsolatot ápolok velük” – folytatta Rácz Félix.

A legtöbb idő a televíziós közvetítések megbeszélésével ment el, ugyanis a manilai gála főmeccse, a Donaire–Bedák találkozó közvetítési joga a Showtime televízióé, az összes többi meccs pedig a Fülöp-szigeteki állami televízióé.

„Mivel nekünk szerződésünk van az M4 Sporttal, mindenképpen meg kellett egyeznünk ebben a kérdésben is. A Top Rank és a Fülöp-szigeteki televízió mindent megbeszélt egymással, így nem volt ritka, hogy egy e-mailben elküldött egyszerű kérdésre másfél-két napig vártam a választ. A szerződés tizenkét pontja közül hétben változtatás történt ahhoz képest, amit ők akartak, hiszen rá kellett döbbenteni őket: a kihívónak is vannak jogai” – jegyezte meg Rácz Félix.

„Úgy érzem, sikerült a maximumot elérnem, igaz már-már súroltam a korlátaimat. Bedák áprilisi vb-meccse a top ötben van a saját pályafutásomban; úgy érzem, büszke lehetek rá.”

Bedák Zsolt már elkezdte a felkészülést Erdei Zsolt irányításával a manilai meccsre, ahol pályafutása második nagy esélye következik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.11.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.