Schmitt: A vívás megtanítja megbecsülni az ellenfelet

PK

2011. december 17., szombat 13:25

A vívás olyan sport, amely megtanít tisztelni az ellenfelet – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szombaton Debrecenben, a helyi DHSE-PMD sportegyesület új vívótermének avatásán.

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző államfő szerint a vívás megtanít gyorsan reagálni, s megtanít megbecsülni az ellenfelet, aki nem ellenség, hanem nemes ellenfél, akivel a meccs után „kezet fogunk, akár nyerünk, akár veszítünk”.

Schmitt Pál a jelenlétét az avatáson – túl azon, hogy ő is vívó volt – azzal indokolta, hogy Magyarországon ritkán avatnak vívótermet. „Ha egy város vívótermet avat azt jelenti: hisz abban, hogy a vívás fontos, hisz abban, hogy a város sportja, kultúrája épp olyan jelentős, mint az energiaellátás, vagy az ivóvíz biztosítása. A sport, a vívás a jövőről, a következő generáció egészségéről szól” – tette hozzá az államfő megjegyezve, hogy Debrecen a sport szinte teljes spektrumát kínálja a fiataloknak.

Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a debreceni vívószakosztályban is olyan közösség jöhet létre, ahonnan akár olimpiai bajnokok, köztársasági elnökök, fair play bizottsági elnökök kerülhetnek ki. (Az avatáson jelen volt Kamuti Jenő világbajnok tőröző, a Magyar Fair Play Bizottság elnöke is.) Az olimpiai bronzérmes, többszörös paralimpiai bajnok Szekeres megemlítette, hogy egykor, amikor a Dózsánál vívott, Kőrösi László – a debreceni vívók felkészülését most mesteredzőként támogató sportszakember – is ott edzősködött, s ez mint mondta, garancia a sikerre.

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere emlékezetett rá, hogy egy megszűnt iskola tornatermét kapta meg a helyi vívóklub, amely Magyarország egyik legrégebbi vívóklubja. Ezt a tornatermet alakították át és bővítették most ki egy új teremmel. Az új debreceni vívócsarnok – amely a mintegy 100 fős sportegyesületnek jelent korszerű edzőhelyet –, az Új Széchenyi-terv 30 millió forintos támogatásával valósult meg.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Pajna Zoltán, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke az uniós és a hazai társfinanszírozás mellett az önrészt a klub teremtette elő a beruházáshoz. A vívóterem átadása kapcsán Schmitt Pál egy több mint 100 éves, toledói acélpengés tiszti vívókardot, Kósa Lajos egy hasonló korú huszárkard-élezőt adott át Dezső Zsigmondnak, az egyesület elnökének és Serra György szakosztály igazgatónak. Az új vívóterem falán ezt követően – a leszármazottak jelenlétében – leleplezték Békessy Béla egykori debreceni világbajnok vívó világbajnok emléktábláját.

 

Fotó: MTI

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.