Sepsi öröm a köbön + Videó + Képriport

2012. március 5., hétfő 08:42, frissítve: hétfő 08:51

Újra Sepsiszentgyörgybe került a KEK-serleg. A címvédő bizonyult a legjobbnak a Kárpát-medencei egyetemisták számára rendezett tornán.

Magyarország államtitkári szinten ápolja a kapcsolatot a határon túli magyarokkal, sőt néhány hónapja az állampolgárságot is megkaphatja bármelyikük, aki igazolni tudja magyar felmenőit. A Szlovákiába, Ukrajnába, Romániába, Szerbiába vagy Horvátországba szakadt honfitársaink közül sokan kaptak már lehetőséget, hogy anyaországi sportklubokban boldogítsák a közönséget, de akadnak olyanok, akik csupán néhány napra látogatnak Budapestre ilyen célból. Ők minden évben örömmel jönnek „haza”, és hálával gondolnak vissza az itt töltött időszakra.


Az ELTE EHÖK által 2010-ben életre hívott Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) hagyományteremtőnek indult, és akkor nem sokan gondolták volna, hogy évek múltán ilyen visszhangos sikert arat. A főszervezők – Simon Gábor és Nagy Gergely – áldozatos munkájának hála, idén annyian jelentkeztek a futsalt, aerobikot és női röplabdát is programba iktató tornára, hogy több csapatot is kénytelenek voltak visszautasítani. Kolozsvárról a Babes–Bolyai, a Műszaki Egyetemről, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről, Felvidékről a Selye János Egyetemről érkeztek a csapatok. Újvidék mellett Debrecen, Miskolc, Pécs, Győr, Szeged és Budapest is képviseltette magát, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diákjai idén sajnos nem tudtak eljönni a tornára.

Öngól döntött

A csütörtöki sorsolást követően pénteken kezdődött a meccsdömping az ELTE-BEAC Bogdánfy utcai sportcsarnokában. A hullafáradt játékosok merészebbjei, folytatván a csütörtök esti sormintát, alkohollal nyugtathatták bágyadt testüket, az elhivatottak viszont már a szombati „éles bevetésre” készültek. Az elődöntőben végül a pécsiek a Fehérvári EV-t, a sepsiszentgyörgyiek pedig a BME szakijait oktatták. A harmadik helyet viszonylag simán söpörték be a „fehérváriak”, a döntő egyetlen gólját pedig a Pécs szerezte, mégis a címvédőhöz került a KEK-serleg.

Fotó: Bárány Krisztián


A finálé előtt látványos cheerleader-versenyt rendeztek, melyet korábbi neves tornászok, köztük a műsorvezetővé avanzsáló Csisztu Zsuzsa zsűrizett. A KEK rangját jelezte, hogy a díjátadóra nem csupán az ELTE sportéletének irányítói fogadták el a meghívást, de a Joma magyarországi vezetője (Szendrei József) és az MLSZ futsalfejlesztési ad-hoc bizottságának elnöke (Szabó László) is tiszteletét tette a csarnokban. Dr. Kiss Ádám (ELTE-BEAC, elnök) megköszönte a határon túliaknak, hogy vállalkoztak az utazásra, és örömét fejezte ki, hogy a sportnak, no meg persze az ELTE-nek köszönhetően immár évről évre összegyűlhetnek a Kárpát-medencei magyar ajkú egyetemisták.

Fotó: Bárány Krisztián


A torna legjobb játékosa, Mánya Szabolcs (Sepsi 08) biztosra vette, hogy jövőre is visszatérnek Budapestre, és hozzátette: nemcsak a foci volt jó, de a buli sem maradt el. Simon Gábor főszervező boldog volt, hogy újra sikerült összehozni a határokon átívelő rendezvényt örömet szerezve ezzel az erdélyi, felvidéki, délvidéki és természetesen az anyaországi hallgatók számára. A sorozat folytatódik, Budapest jövőre is visszavárja a Kárpát-medencei magyar hallgatókat.

Fotó: Bárány Krisztián

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.