Sepsi öröm a köbön + Videó + Képriport

2012. március 5., hétfő 08:42, frissítve: hétfő 08:51

Újra Sepsiszentgyörgybe került a KEK-serleg. A címvédő bizonyult a legjobbnak a Kárpát-medencei egyetemisták számára rendezett tornán.

Magyarország államtitkári szinten ápolja a kapcsolatot a határon túli magyarokkal, sőt néhány hónapja az állampolgárságot is megkaphatja bármelyikük, aki igazolni tudja magyar felmenőit. A Szlovákiába, Ukrajnába, Romániába, Szerbiába vagy Horvátországba szakadt honfitársaink közül sokan kaptak már lehetőséget, hogy anyaországi sportklubokban boldogítsák a közönséget, de akadnak olyanok, akik csupán néhány napra látogatnak Budapestre ilyen célból. Ők minden évben örömmel jönnek „haza”, és hálával gondolnak vissza az itt töltött időszakra.


Az ELTE EHÖK által 2010-ben életre hívott Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) hagyományteremtőnek indult, és akkor nem sokan gondolták volna, hogy évek múltán ilyen visszhangos sikert arat. A főszervezők – Simon Gábor és Nagy Gergely – áldozatos munkájának hála, idén annyian jelentkeztek a futsalt, aerobikot és női röplabdát is programba iktató tornára, hogy több csapatot is kénytelenek voltak visszautasítani. Kolozsvárról a Babes–Bolyai, a Műszaki Egyetemről, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről, Felvidékről a Selye János Egyetemről érkeztek a csapatok. Újvidék mellett Debrecen, Miskolc, Pécs, Győr, Szeged és Budapest is képviseltette magát, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diákjai idén sajnos nem tudtak eljönni a tornára.

Öngól döntött

A csütörtöki sorsolást követően pénteken kezdődött a meccsdömping az ELTE-BEAC Bogdánfy utcai sportcsarnokában. A hullafáradt játékosok merészebbjei, folytatván a csütörtök esti sormintát, alkohollal nyugtathatták bágyadt testüket, az elhivatottak viszont már a szombati „éles bevetésre” készültek. Az elődöntőben végül a pécsiek a Fehérvári EV-t, a sepsiszentgyörgyiek pedig a BME szakijait oktatták. A harmadik helyet viszonylag simán söpörték be a „fehérváriak”, a döntő egyetlen gólját pedig a Pécs szerezte, mégis a címvédőhöz került a KEK-serleg.

Fotó: Bárány Krisztián


A finálé előtt látványos cheerleader-versenyt rendeztek, melyet korábbi neves tornászok, köztük a műsorvezetővé avanzsáló Csisztu Zsuzsa zsűrizett. A KEK rangját jelezte, hogy a díjátadóra nem csupán az ELTE sportéletének irányítói fogadták el a meghívást, de a Joma magyarországi vezetője (Szendrei József) és az MLSZ futsalfejlesztési ad-hoc bizottságának elnöke (Szabó László) is tiszteletét tette a csarnokban. Dr. Kiss Ádám (ELTE-BEAC, elnök) megköszönte a határon túliaknak, hogy vállalkoztak az utazásra, és örömét fejezte ki, hogy a sportnak, no meg persze az ELTE-nek köszönhetően immár évről évre összegyűlhetnek a Kárpát-medencei magyar ajkú egyetemisták.

Fotó: Bárány Krisztián


A torna legjobb játékosa, Mánya Szabolcs (Sepsi 08) biztosra vette, hogy jövőre is visszatérnek Budapestre, és hozzátette: nemcsak a foci volt jó, de a buli sem maradt el. Simon Gábor főszervező boldog volt, hogy újra sikerült összehozni a határokon átívelő rendezvényt örömet szerezve ezzel az erdélyi, felvidéki, délvidéki és természetesen az anyaországi hallgatók számára. A sorozat folytatódik, Budapest jövőre is visszavárja a Kárpát-medencei magyar hallgatókat.

Fotó: Bárány Krisztián

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.