„Shane Tusup eddig mit tett le az asztalra?”

Sz.L.

2016. január 8., péntek 08:47, frissítve: péntek 10:35

Önként távozott posztjáról a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. Kiss László nem tudja függetleníteni magát a történtektől, Hosszú Katinkától és Shane Tusuptól.

A Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség közötti konfliktus első áldozata Kiss László. Az úszókapitány hiába akart egyeztetni a jelenlegi legjobb magyar úszónővel, az szóra sem méltatta. A 75 éves mesteredző váratlanul önként vált meg a tisztségétől, búcsúzóul alaposan kiosztotta ellenfeleit.

Kiss László szerint megalázó módon bánt vele a magyar–amerikai páros: szándékosan kerülte az egyeztetést, a konstruktív elképzeléseket nem hozta a kapitány tudomására, pedig időben kellett volna tudni, hogy hol edzőtáborozik a Tusup–Hosszú kettős, valamint számíthat-e Hosszú jelenlétére az olimpiai indulásért küzdő magyar váltóban. Jóllehet a konfliktusnak nem sok előzménye volt.

A 2015-ös, magyar szempontból kiválóan sikerült kazanyi világbajnokságon Hosszú Katinka halmozta az aranyérmeket, igaz, a sikeres magyar múlt miatt fontos 200 háton leszorult a dobogóról. A vb után Hosszú felkérte a kapitányt, segítsen a hátúszótechnika fejlesztésében. Kiss László rendelkezésre állt, a Komjádi uszodában dolgozott együtt a továbblépésen.

Állítása szerint Hosszú és Tusup finoman szólva sem hálálta meg a közreműködést, pedig ő tiszta szívből segített. – A magyaroknak kedves 200 háton próbáltuk fejleszteni Katinka stílusát, más kérdés, hogy ebből a későbbiekben nem lett semmi. Csak úgy finoman kérdezem: én felneveltem Egerszegi Krisztinát és Kovács Ágit, több olimpiai bajnokot adtam a magyar úszósportnak. Shane eddig hány olimpiai arannyal büszkélkedhet…?!

További fájó pont a 2012-es olimpia. Kiss időben felhívta Hosszú Katinka figyelmét: az olimpia évében szakmai hiba Amerikában készülni, mert az ottani edzők „takaréklángon” égve készítik fel az európai úszókat – az amerikaiak ellen. Hosszú állítólag ezt később belátta, és igazat adott a kapitánynak, London előtt kikerülve akkori edzője, Dave Salo bűvköréből csak minimális időt készülhetett – Magyarországon – a jelenlegi mesterével, Shane Tusuppal.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nagy a különbség Egér javára

Nevezett úr akkreditációjáért Kiss László az akkori úszószövetségi főtitkáránál – jelenlegi sportállamtitkárnál –, Szabó Tündénél „könyörgött” a londoni játékok előtt. Tusup kint lehetett Londonban, de ő is csak asszisztált Hosszú akkori (le)szerepléséhez.

– Meg lehet nézni a hátúszócsillag Egér akkori testfelépítését, és össze sem lehet hasonlítani Katinkáéval. Elég nagy a különbség Egér javára. Én szívesen segítettem volna, de nem volt szükség az én szakértelmemre. Hol is kezdjem? 1996-ban a Time magazin engem választott az év edzőjének, az amerikai szakma folyamatosan érdeklődött a szakmai újításokról. Valamit azért értek ehhez a szakmához. De ezt szóba se hozom, ha nem bánnak velem ilyen méltatlanul. Folytassam azzal, hogy amit Katinka kért, azt teljesítette a szövetség? Megszereztük az elemzőszoftvert 72 millió forintért. Kíváncsi leszek, hogy használnak-e ilyet az amerikaiak. Majd az ott edzőtáborozó versenyzőink beszámolnak róla. Csodálkoznék, ha lenne náluk ilyen… – dohogott a lemondott mesteredző.

Kiss hozzátette, felháborítónak tartja, hogy Hosszú Katinka az amerikai edzőtábor miatt értetlenkedett. – Néha fel sem fogom, hogy mi az, amit nem értenek Katinkáék. Ezer éve külföldön készülünk, amikor itthon tombol az influenzajárvány, akkor rendszeresen Kubában, Dél-Afrikában vagy az USA-ban edzőtáborozunk. Ezt szóvá tenni…? – ezt is nehezen emészti meg Egerszegi és Kovács Ágnes egykori edzője.

Az MNO megkérdezte Kiss véleményét az uszodai pletykáról, nevezetesen hogy belenyúl-e a politika az úszószövetség vezetésébe. A lemondott kapitány szerint ez teljességgel kizárt. – A politikai csúcsvezetés képviselői ott voltak Barcelonában, amikor nekünk ítélték a vb-rendezést. Tavaly nyáron a vb helyszínére látogatott Orbán Viktor miniszterelnök. Nem panaszkodhatunk az állami támogatás hiányára. A szövetség élvezi a kormány támogatását.

Csak Kiss László nem élvezi Hosszú Katinka támogatását. Ha minden igaz, ennek már nincs jelentősége…

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.