Sós Csaba: Itt a vége egy csodálatos pályafutásnak

2018. március 27., kedd 17:56, frissítve: kedd 18:14

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitányát nem érte teljesen váratlanul az olimpiai bajnok mellúszó, Gyurta Dániel visszavonulása.

Mint Sós Csaba a Magyar Nemzetnek elmondta, a világbajnokság óta szakmai háttérbeszélgetésekből sejteni lehetett, hogy „közel az idő”.

– Őszintén szólva úgy gondolom, már korábban megtörtént volna a bejelentés, ha nem így jön ki a lépés, hogy az olimpia után Budapesten van az úszó-vb

– fogalmazott. Azt érthetőnek nevezte, hogy egy sportoló egy kudarcosan végződő olimpia után, ilyen helyzetben folytatja, főleg hogy korábban már járt a csúcson. – Az olimpia Gyurta Dániel esetében kisiklás volt, a világbajnokság viszont végállomás – sűrítette véleményét.

Feltételezése szerint azért kellett idáig várni a vb után ezzel a bejelentéssel, mert a vegyesváltóval azért mégiscsak döntőt tudott úszni, aminek a hangulata magával ragadhatta, vívódhatott egy darabig. – De hát „túl sikeres” a privát életében, a legnagyobb örömömre.

Kérdésünkre, hogy most félig üres vagy teli a pohár, azt mondta, egyértelműen az utóbbi. – Gyurta Dániel pályafutása a legnagyobb volt. Kicsit Rózsa Norbertéra hajaz, de még ő sem nyerte meg három vb-n egymás után ugyanazt a számot, és bár volt, hogy Rózsa egy vb-n százon és kétszázon is nyert, Gyurta világcsúccsal lett olimpiai bajnok – méltatta a visszavonuló sportolót Sós Csaba. Szerinte Gyurta

fiatalon megmutatta oroszlánkörmeit, majd egy ötéves hullámvölgyből feljött, ami példaként állítható a fiatalok elé.

– Itt van a vége egy csodálatos pályafutásnak, ami előtt fejet kell hajtani, sok sikert kívánunk neki a magánéletében, amely páratlanul sikeres, ha más sportolókéval összehasonlítom – utalt végül arra, hogy Gyurta Dániel ma már a MOB-ban, a Magyar Úszó Szövetség sportolói bizottságában és másfél esztendeje a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói grémiumában is dolgozik.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.