Új fejezet: Szepesi Nikolett gyerekekkel foglalkozik

2017. június 30., péntek 15:40, frissítve: hétfő 10:58

Szepesi Nikolett vidám környezetben tanít úszni gyerekeket, akiknek az Én, a szexmániás című könyvét nem ajánlja. Látogatásunk és beszélgetésünk során a molesztálási ügy is feljött.

„Niki néni, lefröcsköltek!” – panaszkodik egy kisfiú a medence szélén. „Hány éves vagy?” – kérdez vissza Niki néni. „Tizenhárom” – jön a válasz. „Akkor miért árulkodsz?” – üti le az ügyet egy újabb kérdéssel az úszásoktató. Harsány hangja is tekintélyt parancsoló, máskor meg elég egy irgumburgum és felemelt mutatóujj, a csemeték máris abbahagyják egymás püfölését az úszódeszkával.

Szepesi Nikolett tegnapi látogatásunkkor eleinte a medence szélén állva, majd a vízben – szájában a síppal – instruálja az apró gyermekeket, akik a Bókay-KSI Vízilabda-egyesület tagjaiként és a Póló Nyár 2017 program résztvevőiként „nyaralnak” heti turnusokban az Újlak uszodában.

 
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

– A teljesen kezdőket tanítom úszni, a vízilabdázóknak a stílusjavításban segítek, például a mellúszólábtempójuk fejlesztésében, ami fontos a taposáshoz – meséli a parton, ahol megtudjuk azt is, hogy nyolc éve ott van az egyik budapesti úszóegyesületnél nyaranta, második éve oktat úszást a Bókay-KSI-nél, de OKJ-s edzői végzettsége is van, valamint korábban óvónőként is dolgozott a Vízimanók Úszóóvodában. Amellett, hogy kétszeres olimpiai résztvevő (Athén, Peking), 2008-ban pedig Európa-bajnoki bronzérmet szerzett 200 méteres hátúszásban.

A nagyközönség előtt azonban nem sporteredményei hozták meg neki a hírnevet. Visszavonulása után, 2013-ban jelent meg az Én, a szexmániás című könyv, jókora botrányokat robbantott ki abban az időben, hogy egy olimpiai bajnok sportvezetővel, illetve a vízilabda-válogatott egyik sztárjával töltött egyéjszakás kalandját is részletesen leírta. Az akkori életvitelét tekintve joggal merülhet fel a kérdés, ki vinné olyan oktatóhoz a gyermekét, aki nem épp erkölcsi példaképként ismert. Szepesi Nikolett mégis azt állítja, a szülők elfogadják, a kisgyerekek pedig nem ismerik a múltját. A kamasz vízilabdázók azonban igen: – Épp a minap kérdezte az egyik nagyobb fiú, hogy lehet-e kapni a könyvemet.

Azt válaszoltam neki, hogy inkább a kötelező olvasmányokat vegye kézbe!

Nem titkolja, a könyv és a médiaszereplések miatt sokszor felismerik az utcán vagy egy bevásárlóközpontban, de soha nem kapott negatív megjegyzést. – Kommentekben igen, a számítógép mögött mindenki nagyon erős – mondja, s azt is elismeri, általánosságban inkább botránykönyvíróként azonosítják, az úszósportban elért eredményei háttérbe szorulnak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mindezt nem bánja, sőt inkább úgy látja, segített azzal, hogy leírta, 13-14 éves korában molesztálták. Ugyanis ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy az ilyen esetek nyolcéves elévülési idejét eltöröljék. – Most pedig már törvényben akarják rögzíteni, hogy akit molesztálással elkapnak, a büntetése mellett ne térhessen vissza ugyanabba a közegbe. Nagyon-nagyon örülök ennek az eredménynek.

Ne kerüljön vissza, aki ilyet tesz! – utal a könyvében stábtagnak nevezett masszőrre,

akinek ügye után tavaly Kiss Lászlóé is kipattant. Hozzátette: még így sem tudják elriasztani az ilyen embereket. Akinek benne van a génjében, abból előbb-utóbb kijön a hajlam.

 
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

A nyári úszótáborban végig mosolyogva, szeretettel tanítgatja a gyerekeket. A hároméves, parányi Benedeket bentről segíti a medencébe ugrásnál, s miután kétszer is kimenekül a hideg vízből, nem erőlteti tovább, már csak azért sem, mert előző nap deszkával leúszott háromszor egy hosszt.

„Tegyél lakatot a szádra, zárd be kulccsal, és dobd el a kulcsot!” – int csendre jó érzékkel néhányakat,

akik épp a hátúszáspenzum megtételéhez állnak sorba a parton. Őket kérdezgetve kiderül, nem tartják szigorúnak Niki nénit, panaszként csak annyi merül fel az egyik csöppségben, hogy egyszer nem jött velük homokozni…

 
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

– Ha netán rosszkedvűen érkezem is az uszodába, itt minden gondom elszáll, annyira élvezem – meséli, s jók a visszajelzések is. – Volt, hogy Kőbányán bementem a százforintos boltba, az eladó rám nézett, s azt mondta: „Veled beszélnem kell!” Elsőre nem tudtam, mire gondol, aztán kiderült, hallotta valakitől, hogy milyen jól oktatok, és szeretné a gyermekét hozzám beíratni.

Nemrég büszkén posztolt a közösségi médiában egy videót, bemutatva, hogy az ötéves Csenge, akit csupán fél éve tanít, mind a négy úszásnemet tudja már. Kiderült, őt be is ajánlotta a Honvédba, mert annyira tehetséges, ám saját tapasztalatai alapján felkészítette, hogy mi vár rá és a szüleire.

– Sokkal szimpatikusabb része a sportágnak, ha valakit megtanítok úszni, mintsem hajnalban kelni heti tíz edzéssel készülve. Az a célom, hogy megszeressék a vizet, mozogjanak, és ha elmennek nyaralni, a szülők biztonságban tudhassák a gyermeküket.

 
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

Hiába vonult vissza 2010-ben, mégis újra edzésbe állt, hiszen a hazai világbajnokságot követő masters-vb-re készül a Budapesti Delfinek Szenior Úszó Egyesületben. Igaz, egyelőre nem túl vehemensen: – Másfél hete nem edzettem… – mondja nevetve, ugyanakkor hozzáteszi, egy 21 éve fennálló rövid pályás korosztályos országos csúcsot nemrég döntött meg.

Azt hihetnénk, 29 évesen még nem számíthatna szeniornak, de erre a versenyre bárki jelentkezhetett, aki 25 évesnél idősebb, és eltelt két év a visszavonulása óta. A 2007. év magyar úszónője cím birtokosa az 50, a 100 és a 200 méteres hátúszásban, valamint két váltószám tagjaként nevezett. Ha csak a lelkes gyerekcsapatot nézzük, sok szurkolója lesz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.30.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.