Szigeti vízi parádé: Varga Dénes ezúttal a pozitív hős lett

2016. június 4., szombat 21:16, frissítve: vasárnap 11:03

Az előző napon a Szolnokot öngóllal kiejtő Varga Dénes háromszor betalált, a bátyja is kétszer, a Pro Reccónak így nem sok esélye volt a Margitszigeten a BL harmadik helyéért vívott meccsen.

Hosszas péntek esti kínlódás után dőlt el, hogy az olasz Pro Recco lesz a Szolnok ellenfele a bronzmeccsen a vízilabda-BL margitszigeti Hatos Döntőjén. A pénteki elődöntőben már 8-4-re vezetett a dubrovniki Jug a Recco ellen, de végül csak ötméteresekkel jutott tovább az éjszakába nyúló csatában, így szombaton este hétkor két olyan csapat nézett szembe egymással a harmadik helyért, amelyeknél csak hajszálon múlott a döntőbe jutás. A Szolnoki Dózsa-Közgépnek azon kellett túltennie magát, hogy az utolsó másodpercben esett öngóllal kapott ki előző napon a görög Olimbiakosztól.

A Recco ellen ott folytatta a Szolnok, ahol abbahagyta a pireusziak ellen: kihagyta az első emberelőnyét, de nem védekezte ki emberhátrányát, Filipovic rettegett bal keze villant. Három perc után máris időt kért Cseh Sándor, azonos létszámnál. A második szolnoki fórból született az egyenlítés, Gocic talált be középről, távolról. Majdnem ugyaninnen, kicsit messzebbről Varga Dániel lőtte a következőt, a Reccónak érezhetően hiányzott a világklasszis Tempesti kapus. Így aztán a következő fórnál sem kellett nagyon megszenvedni a találatért, Aleksic balról jobbal varrta be a Tempestit szerényen helyettesítő Violának. A túloldalon közben a szolnoki védelem bátran behúzódhatott a center elé, Nagy Viktor kapus formájában lehetett bízni az előző két nap alapján is. Távoli lövésekre volt késztetve az észak-olasz csapat, onnan viszont nem egyszerű betalálni a világbajnok magyar hálóőrnek. Az első negyedet végül 3-1-gyel zárta a Dózsa.

Nagy Viktor bravúrral folytatta, egy emberhátrány kivédekezésében segített. A bírók a szokásosnál is nagyobb előszeretettel küldték ki az embereket a játéktérről. A következő ilyen esetre sem kellett sokat várni, csak egy percet, a Recco ekkor kapufáig jutott. Természetesen jött a következő emberhátrány, ebből már Ivovic eredményes volt közelről, egy gólra apadt a mieink előnye. Vámos Márton most is megmutatta, miért érdemes vízilabdát nézni. Félelmetes bal keze tíz méterről bombázott a kapuba, neki nem kellett emberfór, csak egy labda. Ahogy Pijetlovicnak a túloldalon, aki szintén hatalmas, kapufás góllal válaszolt. A félidő pedig 4-3-as hazai előnnyel zárult.

Fordulás után Prlainovic egalizált fórból, Varga Dénes fantasztikus csuklómozdulata egy félig ejtett lövéssel újra előnyt hozott, egy rövid időre. Nagy Viktor kapujának gólvonalán ugyanis valahogy átvánszorgott a labda egy centerkísérlet nyomán. Csakhogy az előző nap negatív hőse, Varga Dénes nagyon belejött, egy megúszás után nehéz szögből lőtt gyönyörű gólt a hosszúba, a kapus hóna alatt. Emberelőnyből Younger pattintott a rövid felsőbe, újra kettő volt a Szolnoknak. Egy pompás gyors ellentámadás után megint Varga Dénes volt eredményes, ziccerből annyi ideje volt, hogy a kapus karjai fölött szétlője a hálót, kicsit talán dühében is az előző nap miatt. Ekkor már a fiatalabb Varga háromnál tartott, akárcsak a szolnoki előny.

Biztató volt az utolsó negyed előtt a helyzet. Mandic bal keze szépített a Pro Reccónak. Varga Dániel ötméteresből növelte újra az előnyt háromra. A büntetőt centerből kiharcoló Mezei Tamás is betalált ballal, amikor az olaszoktól elvették a labdát, és kettesben találta magát a kapussal egy gyors visszatámadás után. Filipovic háromra visszazárkóztatta a reccóiakat, ez a balkezesek időszaka lett így, nem a magyar balsorsé. Kis Gábor is beköszönt centerből, valahogy becsúszott a labda. A Szolnokot háromezren ünnepelték az utolsó percben, végül 11-7-re nyert a magyar bajnokcsapat..

„Mivel a Pro Recco csoportgyőztesként jött, még csak a második meccse volt a mostani a Hatos Döntőben, nekünk viszont a harmadik, mégis mi tettük oda jobban magunkat, ez számított. Lélekben erősnek kellett lenni, hiszen ami az elődöntőben történt, az már a múlt, jól játszottunk, mégis kikaptunk. Le kellett zárni az Olimbiakosz elleni meccset, és új célt kitűzni, a bronzérmet” – mondta Nagy Viktor, a Szolnok kapusa.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.