Tanulni vagy tanítani?

Ballai Attila

2011. november 11., péntek 14:40, frissítve: szerda 12:53

A hét végére a három rangos kontinentális női kézilabdakupa – a negyedik, a Challenge Cup körülbelül a tömbházbajnokság szinte – a célegyenesbe fordul: a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolcba, a KEK-ben és az EHF-kupában a nyolcaddöntőbe jutnak a csapatok.
Reményeink szerint köztük nem kevesebb, mint hat magyar együttes is. Sőt, ez a várakozás már jóval több reménynél; bárkinek a kiesése komoly csalódást jelentene, a Győri Audi ETO KC BL-kudarca pedig felérne egy pontosan célba talált lórúgással.
Kezdjük a könnyebb, legalábbis az egyszerűbb végén: a KEK-ben a DVSC már a múlt héten kétszer verte a pályaválasztói jogát feladott görög Patraszt, a címvédő FTC-Rail Cargo Hungaria 15 gólos előnnyel várja a holland Westfrieslandot, az Alcoa 12 gólnyi plusszal utazik a török Üsküdarhoz. Az EHF-kupában a Békéscsaba saját csarnokában intézte el kétszer a macedón Vardart, szombaton és vasárnap a Vác is duplán élvezheti a hazai pálya előnyét a fehérorosz Minszkkel szemben. Ez tehát két atombiztos, két erősen valószínű, továbbá egy feltételezhető továbbjutó.
Eddig öt – de mi lesz a hatodikkal? Azaz fontosságát tekintve az elsővel, hiszen a Győr a BL-ben az egyetlen magyar képviselő. Sőt, a nyári erősítések nyomán megkérdőjelezhetetlen favorit. Az ETO eddigi öt mérkőzéséből hármon megfelelt ennek az elvárásnak, hiszen kétszer átrobogott a Metzen, egyszer pedig a Randersen, kétszer azonban kisiklott: a rajton Dániában, majd szerdán Ausztriában, ahol általános döbbenetre 29-27-re kikapott a Hypótól.
Hogy ez a pillanatnyi sokkon túl milyen hosszabb távú következményekkel jár, az kérdéses. Remélhetőleg semmilyennel. A BL C csoportja öt forduló után így áll: 1. Győr 6 pont (146-125), 2. Randers 6 (143-145), 3. Metz 4 (129-136), 4. Hypo 4 (138-150). Ebből adódóan, ha szombaton a Metz legyőzi a Randers együttesét, legrosszabb esetben mindenki hatpontos lesz, de a gólkülönbségek miatt a vasárnapi ETO–Hypo derbi végkifejletétől függetlenül garantált a magyar csoportelsőség. Ha azonban a skandinávok pontot szereznek, akkor Győrben tilos hibázni. Persze így is az.
Még a Hypo magyar trénere, Németh András sem fűz vérmes reményeket az összecsapáshoz. A hajdan a Ferencváros, a Vác és a válogatott élén is sikeres edzővel a Magyar Nemzet szombati számában terjedelmes interjút közlünk, amelyben többek között kijelenti: – Randersi vereségünk óta tisztában vagyunk vele, hogy a csoportkörrel idén véget ér számunkra az európai kupaszezon, mert kiesünk. Ez nyilvánvaló, a további felkészülési tervünket is így állítottuk össze. A matematikai esély nem valós esély. Egyszeri és talán megismételhetetlen dolog volt a szerdai sikerünk, a jövőnk szempontjából nagyon sokat jelentett, a südstadti közönséget talán még soha nem láttam ilyen boldognak, előző itteni edzősködésem időszakában sem. De vasárnap előre aláírnám a tisztes vereséget is, persze nem játék nélkül. Mert éppen ez a lényeg: ki kell menni a pályára, küzdeni, szenvedni, tanulni.
Ez a győriekre is igaz, hiszen csak ősszel kétszer tapasztalhatták már, hogy előre lefutott meccs nincs. Esetükben Németh András szentenciáját legfeljebb annyiban módosíthatjuk: ki kell menni a pályára, küzdeni, szenvedni, tanítani.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.