Tiszeker Ágnes: Gyors eljárásra van szükség

MNO

2016. július 6., szerda 11:18

Újabb pozitív doppingeset került napvilágra a kajak-kenu sportban. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) értesítése alapján a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) kedd este jelentette be, hogy a június 9. és 12. között megrendezett 2. olimpiai válogatón levett mintákból egy pozitív eredményt hozott.

Az MKKSZ közleménye szerint a szövetség azonnali hatállyal felvette a kapcsolatot a versenyzővel, aki nem járult hozzá nevének nyilvánosságra hozatalához. Az MKKSZ a doppingeljárás hivatalos elindításáig további nyilatkozatot nem kíván tenni.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője az mno.hu-nak elmondta egyelőre pozitív A minta van, amelynek alapján most kezdődik az eljárás. „Bár a magyar sajtóban már megkezdődtek a találgatások a vélt vétkest illetően, amíg az eljárás nem indul meg, addig nem szabad a sportoló nevét nyilvánosságra hozni, a MACS és a szövetség is eszerint a szabály szerint járt el. A WADA által akkreditált osztrák seibersdorfi laborban vizsgálták be a mintát, innen érkezett az értesítés a MACS-hoz és mi megtettük a protokoll szerinti lépéseket, értesítettük a szövetséget. A versenyző kérheti a B minta elvégzését is, bár szóbeli igényről tudunk, hivatalos kérés még nem érkezett felénk. Igaz, az esetek többségében az A és B minta ugyanazt az eredményt hozza” – nyilatkozta Tiszeker Ágnes. A Ripost.hu információi szerint a vélt vétkes, aki kajakos és az olimpiai keret tagja, olyan szerrel bukott meg, amelyet Ben Johnson használt az 1988-as szöuli olimpián.

„Természetesen tudjuk, hogy milyen szerrel bukott a versenyző, de az eljárás szabályai szerint nem hozható nyilvánosságra. Ha a B minta is pozitív eredményt hoz, akkor beszélhetünk doppingvétségről, s ezzel zárul le az első szakasza az eljárásnak. Ebben a szakaszban lehet megnevezni a vétkest, akit meghallgatunk arról, hogy milyen úton, módon került a szervezetébe a tiltott szer, s ezt követően történhet meg az eltiltás. Ha fellebbezés történik, akkor másodfokon újravizsgáljuk az ügyet” – mondta Tiszeker Ágnes, aki szerint a lehető leggyorsabban meg kell történnie a B minta bevizsgálásának, mert mindössze egy hónap van hátra a riói olimpia rajtjáig.

A MACS egyébként hétfőn tartott sajtótájékoztatót a doppinggal kapcsolatos világban zajló eseményekről, az orosz ügyekről, a nem megfelelően működő, bezárt laborokról, arról, hogy Ázsiából érkezik a legtöbb doppingszer, s Magyarország nemcsak a kábítószer, de a dopping terén is tranzit országnak számít. Tiszeker Ágnes a sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy legnagyobb megdöbbenésére sokan a régi NDK-s időkben használt, súlyos mellékhatásokat okozó oral-turinabol szerrel élnek, amelyet ismét piacra dobtak. Az Oral-Turinabolt (OT), a jénai VEB Jenapharm által 1965-től gyártott gyógyszert eredetileg az idős, legyengült emberek izmainak erősítésére használták, de nagy dózisban az élsportolók izomzatát gyarapították. Ilyen ősrégi szernek számít a sztanozolol is, amellyel Ben Johnson annak idején megbukott.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.