Tőr a csibék kezében is

2014. március 5., szerda 17:15, frissítve: szerda 17:42

Szigetszentmiklóson péntektől vasárnapig hat korosztályban rendeznek nemzetközi vívóversenyt a tőrözőpalánták részére. A szakág utánpótlásának vidéki fellegvárában a jövő nemzedéke példaképekkel is találkozhat.

Szilágyi Áron londoni olimpiai bajnoki címe kimutathatóan jó néhány gyereket terelt a vívótermek felé, férfi párbajtőrcsapatunk tavaly a SYMA csarnokban kivívott vb-aranya ugyancsak lökést adott a sportágnak, és erre a minap véget ért jeruzsálemi junior és kadet Eb is bizonyságul szolgált. Izraelben válogatottunk nagyszerűen teljesített, három arany-, négy ezüst- és hat bronzérmet nyert, és a megszerzett tizenhárom medállal bizonyította, hogy szakmailag jó úton jár a sportág.

A kadet korosztály alattiak, a serdülő, az újonc és a gyerek korcsoportba tartozók tőrben itthon a Fülöp Mihály-versenysorozat keretében mérethetik meg magukat. A kétszeres világbajnokról elnevezett sorozat hat helyszínen zajlik, s az ezeken, valamint az országos bajnokságokon elért eredmények alapján állnak össze a válogatottak. Az egyik állomás a szakág utánpótlásának egyik vidéki fellegvára, Szigetszentmiklós, ahol péntektől vasárnap még a bambi, a törpici és a csibe korosztályban (utóbbi a 2004. január 1-je után születetteket fedi le) is megmérkőznek egymással a vívópalánták, a fiúk és a lányok is.

„Így a három nap alatt valójában tizenkét versenyt rendezünk, és mindegyikben negyven-hatvan indulóval számolhatunk. Jönnek a környező országokból is, horvátok, románok, szerbek, de várjuk az osztrákokat is” – mondta el Kessler Zoltán, a Szigetszentmiklósi Tőr Egylet elnöke, egyben vezetőedzője is. Akitől azt is megtudhattuk, hogy a verseny főbírói tisztét az olimpiai bronzérmes Gátai Róbert tölti be, de jelen lesz az ugyancsak olimpiai 3. (1988-ban, Szöulban bronzérmes volt a csapatunk) Érsek Zsolt, a válogatott keretedzője, és a hazai tőrvívás nagy szaktekintélye, Solti Antal, a vb-2. Mohamed Aida edzője is. S érdekesség, hogy a  már említett jeruzsálemi Eb-n a kadet korosztályban csapatban ezüstérmes Tóth Janka, valamint a junior csapattal ötödikként zárt, tavaly U23-as Eb-bronzérmes, és már felnőtt válogatott Gólya Fruzsina bíráskodik a versenyen.  

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.