Tragédia: elhunyt a műrepülés magyar világbajnoka

2014. március 7., péntek 20:32, frissítve: péntek 22:32

Nádas Tamás műrepülő-világbajnok egy katari légibemutatón halálos balesetet szenvedett.

Néhány héttel 45. születésnapja előtt pénteken délután elhunyt a többszörös magyar bajnok Nádas Tamás, aki 2012-ben Nyíregyházán a 10. Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokság szabadprogramjának aranyérmese volt, s 2013-ban őt választották hazánkban az év műrepülőjének, tudósít a dehir.hu.

Motoros műrepülő-világbajnokunk ezt az esztendőt közel-keleti bemutató repülésekkel kezdte. Előbb az Egyesült Arab Emírségekben vett részt repülőnapokon, majd körútjának második állomására, Katarba utazott, ahol először láttak műrepülést a helyiek. Pénteken délután a Qatar Racing Club gáláján, az Al Khor-i repülőnapon vett részt, s gépe egy fejjel lefelé végrehajtott gyakorlat közben zuhant le. A verseny rendezősége törölte a bemutató további programját, a szombati bemutatókat.

A repülő óriás

Nádas Tamás 1998-ban, 29 évesen egy sétarepülés alkalmával kerül a kapcsolatba a repüléssel. Repülős pályafutásának nagyobb mérföldköve a 2007-es év. Ekkor érkezett meg a tökéletes műrepülésre kifejlesztett Extra 300 LP típusú repülőgépe, amellyel már méltó ellenfélként vehet részt a különböző versenyeken. A sok-sok év gyakorlás és tanulás a 2009-es esztendőben hozza meg gyümölcsét: a Csehországban megrendezett Karlovy Vary Cupon összesítettben ezüstérmet nyert, júliusban a Magyar Műrepülő Bajnokság abszolút győztese lett. Szintén ebben az évben a Lengyelországban rendezett 6. FAI Advanced műrepülő-Európa-bajnokságon a Q programban aranyérmet szerzett, majd a következő évben megrendezett világbajnokságon a 92 versenyzőből bejutott a top tízbe, nyolcadikként zárt. A 2012-es, Magyarországon rendezett vébén a szabadrepülés programjában ő lett a világbajnok.

Nádas Tamás (b)
Nádas Tamás (b)
Fotó: Dehir.hu

Forrás: dehir.hu

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.