Túrakajakkal kerüli meg Európát a magyar sportoló + Hang + Kép

2012. április 13., péntek 18:49, frissítve: péntek 19:47

Végvári Tamás sportoló túrakajakkal 25 ezer kilométeres útra indul a Dunán, a Fekete-tengeren, a Földközi-tengeren, az Atlanti-óceán partvidékén és Norvégián át, végső célja, hogy elérje Európa legészakibb pontját, nyolcszáz kilométerrel a sarkkörön túl.

A szombaton a Lupa-szigetről startoló egyszemélyes expedíció az első szakaszban Törökország legnagyobb városáig kajakozik. Végvári Tamás az MTI-nek elmondta, hogy tervei szerint az első szakaszban, amely két hónapig tart, Isztambulig evez, 2400 kilométert megtéve. Két hónap után Isztambulban hagyja felszereléseinek nagy részét, és néhány hétre hazatér családjához pihenni.

A második szakaszban Isztambultól Athénig, a harmadikban az év végén Athénból Fiuméba (Rijeka) fog megérkezni. „A jövő év végére Gibraltárt szeretném elérni, de ezt még meglátjuk, nem szeretnék túl előre nézni” – tette hozzá a sportoló.

Fotó: Kajakkaleurópakörül.hu


Végvári Tamás hangoztatta, hogy egy jó minőségű 55 centiméter széles, 5 méter 35 centiméter hosszú gyári tengeri kajakkal indul útnak. Biztonsági felszerelésként egy műholdas helyzetjeladó segítségével tudja majd pozícióját és állapotát meghatározni, probléma esetén vészjelet is tud adni.

A part mentén fog evezni, minden este ott is alszik, a part menti helyeken a GSM-hálózat jól működik. „Előbb-utóbb biztos fogok találni olyan helyet, ahonnan tudok üzenni vagy ahol el lehet érni. Az expedíció honlapján, a Kajakkaleurópakörül.hu-n két–három naponta friss hírekkel, képekkel és pozícióm megjelölésével fogok jelentkezni” – jegyezte meg.

Kajakkal Európa körül – kattintsanak a Lánchíd Rádió hanganyagáért.


Az étkezésről elmondta, hogy nagyjából 4–5 napi élelmiszert tud magával vinni, az ivóvízpótlás lesz a nehezebb, ahogy melegszik az idő. „Minimum napi három liter vízre lesz szükségem” – magyarázta.

A sportoló az útra különösebben nem készült fel, rendszeresen eljárt evezni, és arra figyelt, hogy a tenyere megerősödjön annyira, hogy ne vérhólyaggal induljon útnak. „Ahogy a szervezetem megengedi, úgy fogok egyre jobban felgyorsulni, ha úgy érzem pihennem kell, pihenni fogok, nincs rajtam semmilyen rekordkényszer” – fejtette ki.

Végvári Tamás tizennyolc évvel ezelőtt kajakozott már Dél-Amerikában, a Tűzföldön, a Horn-fok közelében és Norvégia fjordjaiban is. A Vadvízi Egyesület alapító elnökeként, oktatóként és túravezetőként bejárta Európa vadvizeit Ukrajnától Korzikáig, s a Himalájában is kajakozott már.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.