Úgy tűnik, félreállhat Cseh Laci nagy riválisa

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2016. június 1., szerda 16:09, frissítve: szerda 16:10

Nem indul a június végi amerikai olimpiai válogatót megelőző utolsó versenyén 200 méter pillangón Michael Phelps, minden idők legeredményesebb olimpikonja. A riói programja ettől persze még változhat a hónap végéig, az amerikai válogatóversenyen derül ki véglegesen, miben úszhat. Addig csak találgathatunk, hogy ő is kidob néhány, jó eredménnyel kecsegtető versenyszámot, mint Cseh László teszi a 200 és 400 vegyessel.

Ennél jobb hír ezen a héten már nem fog érkezni az úszás magyar szerelmesei és Cseh László számára. A hónap végén sorra kerülő amerikai válogatóverseny előtt utoljára versenyez most péntektől hétfőig a Longhorn Elite meghívásos versenyen Michael Phelps. De nem ez a nagy öröm tárgya, hanem az, hogy minden idők legsikeresebb olimpikonja (18 arany, 2 ezüst, 2 bronz) a Swimswam.com szakportál szerint négy versenyszámot jelölt meg, ezek között pedig nincs ott Cseh László fő száma, a 200 méteres pillangóúszás. Phelps egyébként 100 pillangón, 200 vegyesen, valamint 100 és 200 méter gyorson csobban a hétvégén, ami előrevetíti, hogy az olimpián valamilyen pillangószámban azért elindul majd.

Tényleg félhet Phelps

Ha kicsit közelebbről megfigyeljük a friss apuka olimpiai eredménylistáját, azt látjuk, a rengeteg arany mellett azért meghúzódik pár ezüst és bronz is, Phelps márpedig nagyon igyekszik elkerülni, hogy bárkitől is kikapjon. Óvatossága nem alaptalan, hiszen miután a londoni olimpián 200 méter pillangón kikapott (1:53,01) a dél-afrikai Chad le Clostól (1:52,96), a 2015-ös kazanyi vb helyett inkább otthon, egy házi versenyen úszott (1:52,94), így lemaradt arról, ahogy Cseh László (1:53,48) Le Clost (1:53,68) is megelőzve tíz év után világbajnoki címet ünnepel.

Ha az időeredményekre koncentrálunk, az látszik, hogy Phelps 2014-ben talán még jobb formában térhetett vissza az úszáshoz két év átmeneti „nyugdíj” után, mint amilyenben azelőtt volt, de ő sem lesz már fiatalabb, és a számcsökkentésnek áldozatul eshet a 200 méter pillangó – legalábbis remélhetjük, hogy erre utal a Longhorn Elite hivatalos nevezési listája. A hozzá hasonló korú Cseh László is hasonló úton jár egyébként, ő a 200 és 400 méter vegyesúszó számoktól búcsúzott el, éppen az amerikai dominancia – Phelps mellett Ryan Lochte – miatt.

Van még kérdés – Chad le Clos sem rosszabb Phelpsnél

Hogy Phelps mely számokra nevez Rióban, a június végi amerikai válogatón kiderül. Egy gondolat erejéig térjünk vissza azonban Chad le Closra, akinek személyében komoly ellenfélre számíthat az MNO-nak is olimpiai aranyálmairól nyilatkozó, az idei világranglistát toronymagasan vezető (1:52,91) Cseh László. Le Clos ranglistás ideje 1:55,04, aminél idén már négyen jobbat úsztak, Phelps 1:58,14-e (ranglistán 56.) pedig még nincs belül a riói A szinten sem, és hosszú évek óta nem úszott olyan jó időt, mint Cseh a londoni Eb-n néhány hete. Ne tévesszen meg senkit, és lehet, hogy már csak néhány napig érvényes megállapítás, de Cseh László vezeti a 100 méter világranglistáját is (50,86), Chad le Clos ennél éppen egy másodperccel tudott lassabbat idén. (A tavalyi világranglistán Phelps, Le Clos, Cseh volt a sorrend.)

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.