Újabb csavar a Nagy László-ügyben

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. május 8., kedd 05:00, frissítve: kedd 07:55

A hivatalos ügyintézés lassúsága miatt a játékos még akkor sem szerepelhetne biztosan az olimpián, ha elfogadná a spanyol állampolgárságot.

A gordiuszi csomó kibontása finom kézmozdulat a Marca sportnapilap által csak X-aktaként emlegetett Nagy László-ügyhöz képest. Mint ismert, a tavaly a földkerekség legvajkezűbb kézilabdásának választott játékos 2009 júniusa, a Szlovákia felett aratott 30-19-es győzelem óta nem lépett pályára a magyar válogatottban. Nagy a válogatott játékosok nem megfelelő biztosítása és méltánytalan napidíja miatt emelte fel a szavát. A szövetség ezt követően többször is tárgyalt az átlövővel, de végül nem sikerült megegyezni, sőt a volt csapatkapitány 2010 novemberében nyílt levélben lemondta a nemzeti csapatban való szereplést.

Ezt követően hamar napvilágot láttak azok a hírek, amelyek szerint a családjával 2000 óta Barcelonában élő Nagy László már a spanyol válogatott felé törekszik. A nemzetközi szabályozás kimondja, ha egy játékos három éven át nem ölti magára a válogatott dresszét, lehetősége nyílik rá, hogy adott esetben egy másik ország nemzeti mezét húzza magára. Nagy és felesége többször is cáfolta, hogy a játékos spanyol válogatott akarna lenni, bár katalán csapattársai számos alkalommal felvetették számára ezt a gondolatot.

Semmi sem biztos Nagy László kapcsán
Semmi sem biztos Nagy László kapcsán


Tíz nappal ezelőtt a Barca magyar átlövője megkapta a spanyol állampolgárságot, így – sokak szerint – az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy Londonban már a spanyol csapatot erősítse. Még ha azonban a május 25-i határidőig úgy is döntene, hogy pirosra cseréli a piros-fehér-zöldet, messze nem biztos, hogy az olimpián az ibériaiaknál szerepelhetne.

Nincs állampolgársági törvény

„A spanyol az egyetlen olyan nemzet az unióban, mely nem szabályozza külön törvényben az állampolgárság megszerzését” – értesülünk a lex Biszku gyakorlati kidolgozójaként nevet szerző Gellért Ádámtól. A nemzetközi jogásztól megtudtuk, ha valaki spanyol állampolgárságot szeretne szerezni, sok egyéb mellett (állandó lakhely, helyben lakás, vizsga) el kell veszítenie az eredeti állampolgárságát. Egy-két kivételtől eltekintve – Egyenlítői-Guinea, latin-amerikai országok – ez a vonatkozó rendelkezés. Eszerint tehát Nagy Lászlónak a jelenlegi köztársasági elnökhöz kellene benyújtania egy lemondási kérelmet, majd a megfelelő minisztériumon keresztül kaphatja meg a kért dokumentumot. Mint tudjuk, az adminisztráció malmai olykor igen lassan őrölnek, így egyáltalán nem biztos, hogy a törvény betűinek betartása mellett Nagy pályára léphetne a spanyoloknál nyáron.

Gellért Ádám rögzítette: az országok többnyire kétoldalú egyezményben szokták szabályozni az állampolgárság kérdését, Spanyolország és Magyarország között azonban nincs ilyen jellegű megállapodás. Utóbbi teret enged a kettős állampolgárság intézményének, előbbi azonban nem. Ha az illető felvette a spanyol állampolgárságot, és nem mondott le az eredetiről, három éven belül elvehetik azt tőle.

A szabályt erősítő kivételek

Mindez pedig már csak azért is érdekes, mert a Barcelona múlt szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Nagy László elhagyja Spanyolországot és az MKB Veszprémbe igazol. Egyesek már ekkor tudni vélték, hogy amennyiben aláírják az új kontraktust, Nagy a magyar válogatottba is visszatérhet. Már ha addig nem veszi fel a spanyolt, mert ebben az esetben a magyarról természetesen le kell mondania. Mint azonban kiderült, ez sem szentírás. A vajdasági születésű Sterbik Árpád úgy szerepel évek óta a spanyol válogatottban, hogy a magyar papírjai is megvannak. Ugyanígy Talant Dusebajev is megtarthatta orosz útlevelét, miközben 2000-ben az ibériaiakkal szerzett olimpiai bronzérmet.

Nagy László kapcsán egyelőre csak annyi tűnik bizonyosnak, hogy valamikor a jövőben Veszprémben folytatja pályafutását. A spanyol és a magyar válogatottság, illetve London továbbra is az X-akta részét képezik.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.