Utolsó ugrások Londonért

Fábik Tibor

2012. február 25., szombat 14:01

Műugróink számára a londoni Világkupa vasárnapi zárónapja kínálja az utolsó lehetőséget, hogy majd nyáron az olimpiára is visszatérhessenek a brit fővárosba. A sportágban egyelőre még nincs magyar kvóta az ötkarikás játékokra.

Az év elején a tornászok olimpiai tesztversenyén Hidvégi Vidnek és Böczögő Dorinának sikerült megragadnia az utolsó esélyét, mindketten megszerezték a kvótát, ritmikus gimnasztikában azonban Vass Dóra nem kvalifikálta magát. Műugrásban ugyancsak Londonban rendezik az utolsó versenyt, amelyen kvótákat osztanak, de a hétfőn kezdődött Világkupán péntekig négy indulónk – Barta Nóra, Kormos Villő, Gondos Flóra, Reisinger Zsófia – egyike sem járt sikerrel a maga számában. Ezek után a szakvezetés a szombati 3 méteres szinkronműugrásba eredetileg nevezett Gondos, Reisenger duót visszaléptette, és mind a négy versenyzőnk az utolsó napra készül, amelyen egyéniben még kvótához lehet jutni.

A záró napon ugyanis a legjobb tizennyolcból kiszorultak számára 3 méteren és 10 méteren (toronyugrásban) még egy versenyt rendeznek. Ezeken az első ötbe kell bekerülni a kvótákért, de mivel az olimpián országonként maximum két fő szerepelhet, szerencsés esetben a hatodik vagy hetedik helyezés is elég lehet az üdvösséghez. A 3 méteres számban Barta Nóra és Gondos Flóra, toronyugrásban Kormos Villő és Reisinger Zsófia próbál újra szerencsét.

Kormosnak a legjobbak az esélyei azután, hogy hétfőn roppant peches volt a toronyugrás selejtezőjében: 19. lett, vagyis egyetlen hellyel maradt le a kvótáról. A magyar versenyző 275,30 pontot kapott, a közvetlenül előtte végzett amerikai Haley Ishimatsu 276,10-et, s hogy milyen kis különbség volt kettőjük között, azt mutatja, hogy a huszadik helyezettnek 269,80 pontja lett. Reisinger 28.-ként (245,50) zárt a negyvenfős mezőnyben.

Csütörtökön a 3 méteres számban Gondos 28. (259,60), Barta 29. (254,90) lett a 47 induló között. Bár a kétszeres Eb-bronzérmes Barta az egyik ugrását nagyon elrontotta, igazság szerint akkor sem jutott volna kvótához, ha ez a bizonyos ugrása egészen kiválóra sikerül. Az utolsóként még révbe ért versenyző, a mexikói Laura Sanchez ugyanis az öt ugrására 300,30 pontot kapott. Vagyis átlagban 60 pontos produkciókra lett volna szükség. Barta az első sorozatban 56,70, a másodikban 54,00, a harmadikban 54,60, a negyedikben 29,40 (!), az ötödikben 60,20-at kapott. Ám ha azt nézzük, hogy a 23. helyezett orosz Nagyezsda Bazsina 279,90 pontot szorgoskodott össze, ami vasárnap könnyen londoni részvételt érhet, akkor Barta Nóra és Gondos Flóra is bizakodhat.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.