Válogatott-fejtágító PowerPoint-előadásból

2018. március 20., kedd 13:57, frissítve: kedd 16:24

Harmincnégy nappal a budapesti divízió I-es világbajnokság rajtja előtt már kezdik „megtalálni” a magyar férfiválogatott hokisait az újságírók, kedden is sorban álltak értük a tüskecsarnokbeli edzésük előtt. Mi Benk Andrást és Stipsitz Bencét ültettük le beszélgetni. A vb-ellenfelek erőssége mellett többek között arról is faggattuk őket, hogy megy a stílusváltás a válogatottnál. Majoross Gergely, a válogatott másodedzője a közelmúltban ugyanis megosztotta velünk: jelentős taktikai, stílusbeli változás várható.

– Jarmo Tolvanen az első edzésen leültetett bennünket, és egy PowerPoint-előadásban elmagyarázta, mit vár mostantól a csapattól.

Teljesen más munkát kér tőlünk a finn szövetségi kapitány, mint korábban Rich Chernomaz, de működik az új stílus – vázolta az újpesti csatár, Benk. A szapporói és a krakkói feljutást is a csapattal megélő harmincéves játékos mondandóját annyival egészítette ki a nála kilenc évvel ifjabb Stipsitz, hogy a korong megtartására épülő játék során máshol kell ütközniük, s másképp kell mozogni is.

– A korábbiakkal ellentétben nem dobáljuk be rendre a pakkot az üres területekre, birtokolni próbáljuk, még a saját térfelünkre is visszahozzuk az új támadás építésekor. Ez a taktika más típusú játékosokat igényel. A jégen lévő öt embernek nagyon összeszokottan kell mozognia együtt – így Stipsitz. Kérdésünkre elárulta, régi csapatánál, a Cedar Rapids RoughRidersnél abszolút a Chernomaz-féle amerikai játék dominált, míg jelenlegi klubjában (Fehérvár) keveredik a két stílus, mivel az osztrák ligában sok az észak-amerikai légiós a csapatokban.

Kettejük elmondása alapján az új módi technikásabb, gyors jégkorongozókat igényel, a szükséges játékelemek elsajátítása pedig időt. Meglátjuk, az eddigi két teszttorna és a bő egy hónapos felkészülés – barátságos meccsekkel tűzdelve – elég lesz-e ehhez.

Az április 22-én kezdődő vb-n szereplő ellenfelek közül mindketten Szlovéniát és Kazahsztánt emelték ki. Előbbi az elitcsoportból pottyant ki, s egymás után két olimpián is járt, a közép-ázsiaiak pedig összeszokottságuk miatt veszélyesek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– A kazahoknak van egy KHL-es klubcsapatuk, ahol együtt játszanak folyamatosan, ez rengeteget számít – magyarázta a Fehérvár hátvédje. Stipsitz az orosz bajnokságban edződő Barisz Asztanára célzott, a tavalyi 22 fős kazah vb-keretből csak hárman nem itt jégkorongoznak. Benk viszont kiemelte, az elmúlt néhány vb tapasztalata alapján harcban lehetünk a két feljutó helyért, de akár a kiesés réme is fenyegethet (egy csapat búcsúzik).

– A felfelé kilógókat is meg lehet verni, ahogy ezt bizonyítottuk többször is a múltban, de a gyengébb is elkaphat akár minket is

– utalt utóbbival a britekre.

Jelenleg 27 fős keret gyakorol összesen hét újonccal, a szűkített listán öt névvel kevesebb lesz. A Villachban szereplő Sofron István arcsérülést szenvedett, még gyógyul, és Vay Ádám érkezésére sincs túl sok esély, tavaly sem engedte el a vb-re az Iowa Wild.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.20.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.