Visszavonultatták Görbicz Anita válogatott mezszámát

MTI

2018. március 22., csütörtök 18:57, frissítve: csütörtök 20:12

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) visszavonultatta a női válogatott 13-as mezszámát, amelyben Görbicz Anita szerepelt.

A csütörtöki, győri magyar–holland Európa-bajnoki selejtező bemelegítését minden magyar játékos „Köszönjük, Görbe!” feliratú, 13-as számú trikóban végezte. A kezdés előtt a 34 éves klasszis utánpótlásjátékosok sorfala között, a közönség ovációja mellett sétált a pályára.

„Tudtam, hogy eljön ez a pillanat, de nem gondoltam volna, hogy ennyire izgatott leszek ma” – mondta meghatottan.

Az MKSZ nyilvántartása szerint Görbicz 2002 és 2017 között 233 mérkőzésen lépett pályára nemzeti színekben, és 1111 gólt szerzett. A csapatkapitány a tavaly decemberi világbajnokságon, a Franciaország elleni vesztes nyolcaddöntőt követően jelentette be, hogy többé nem szerepel a válogatottban.

A szövetség nevében Pálinger Katalin alelnök, korábbi csapattárs mondott köszöntőt, aki úgy fogalmazott, Görbicz a sportág királynőjeként, a világ legjobb női kézilabdázójaként köszön el a magyar válogatottól, és az odaadását, a mindenáron való győzni akarását emelte ki.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Novák András főtitkár egy 233-as számú mezzel ajándékozta meg, a szurkolók egy szektornyi méretű, mezt formázó, „Köszönjük, Görbe!" feliratú drapériát feszítettek ki a lelátón, majd a Hooligans zenekar tagjai énekeltek a pályán.

A balszélsőként is bevethető irányító megköszönte mindenkinek – az edzőinek, a csapattársainak, a családjának – azt a szeretetet és segítséget, amivel elérte ezt a csodálatos karriert.

A győri klub részéről Bartha Csaba elnök és Vanyus Attila örökös tiszteletbeli elnök köszöntette a játékost.

A kezdés előtt Görbicz jelképesen átadta a csapatkapitányi karszalagot utódjának, Tomori Zsuzsannának, majd ő végezte el a kezdődobást.

Az MKSZ honlapján Novák András főtitkár a magyar női válogatott története egyik legnagyszerűbb játékosának nevezte az irányítót, a nemzeti csapat gólkirálynőjét.

„Az elmúlt bő másfél évtizedben ő volt az, akire mindig támaszkodhatott a magyar női kézilabdázás és a válogatott. Ő volt az, aki annyiszor átsegítette a csapatot a nehéz helyzeteken, és aki győzelemre vezette a nemzeti együttest” – tette hozzá.

Görbicz az M4 Sportnak nyilatkozva leszögezte, a mai napig úgy gondolja, okos döntést hozott, és boldogan gondol vissza az elmúlt évekre.

„A mai napig a pályán lennék, mert nekem a címeres mez szent és sérthetetlen, és ha a csapatnak pedig szüksége van rá, akkor ott is kell lenni. Viszont a családdal eldöntöttük, hogy ez a legjobb megoldás” – magyarázta a döntés hátterét. Elárulta, Kim Rasmussen szövetségi kapitánnyal már két hónappal a világbajnokság előtt közölte döntését.

A sportcsatorna Kézilabda magazinjában a korábbi szövetségi kapitány, Kiss Szilárd azt emelte ki, Görbicz olyan dolgokat tudott, amikre mások nem voltak képesek. Elsősorban a pörgetett dobásokra és a csípő mellől ellőtt bombákra utalt.

Hangsúlyozta, a közönségszórakoztató játékos akkor is mert lőni, amikor senkiben nem volt meg ehhez a bátorság.

Németh András úgy vélekedett, a játék szeretete emelte a többiek fölé. Egy svédországi emléket is felelevenített, amikor Görbicz vesegörcse miatt alig aludt éjjel, de a meccset nem akarta kihagyni az Európa-bajnokságon, és a pályán nem is látszott a játékán, hogy beteg lenne.

Hajdu János felidézte, hogy a klasszis egy súlyos háztartási baleset után – leforrázta magát – is vállalta a játékot a 2008-as olimpián.

A búcsúzó játékos hozzátette, nem volt kedvenc összetételű magyar válogatottja, mindegyikben szeretett játszani és mindegyiket nagyon jó csapatnak tartja. Az olimpiák kapcsán van hiányérzete, mert bár 2004-ben ötödik, 2008-ban pedig negyedik lett, úgy érzi, további két ötkarikás játékokon is ott lehetett volna, ám a válogatott 2012-ben és 2016-ban nem jutott ki.

Kijelentette, a jelenlegi helyzettel nincs kibékülve, úgy érzi, nincs már annyi egyéniség, mint régebben, elment mellettünk a világ.

Számos kiváló szakemberrel dolgozott, külön kiemelte a négy éve elhunyt norvég Karl Erik Böhnt, aki nagyon jól összerakta a csapatot szakmailag és lelkileg is.

A következő szezont még a pályán tölti a Győri Audi ETO KC színeiben, de elárulta, tervezgeti már a jövőjét, szeretne gyerekekkel foglalkozni, elsősorban egyéni képzést tartani.

Legjobb eredményei a válogatottban:

 • olimpia: 4. hely (2008), 5. (2004);
 • világbajnokság: 2. (2003), 3. (2005);
 • Európa-bajnokság: 3. (2004, 2012).

Egyéni díjak:

 • az év legjobbja a nemzetközi szövetségnél: 2005;
 • az év legjobbja Magyarországon: 2005, 2006, 2007, 2013, 2014, 2017;
 • a világbajnokság legjobb irányítója: 2003, 2005, 2007, 2013.

További érdekességek:

 • 41 büntetőből szerzett gólt sorozatban a 2007-es világbajnokságon;
 • 41 Európa-bajnoki mérkőzésén 160, 48 világbajnoki meccsén pedig 243 gólt szerzett;
 • az első meccsét 2002. augusztus 23-án Miskolcon játszotta Norvégia ellen;
 • az utolsó mérkőzésére 2017. december 10-én került sor Lipcsében a franciákkal szemben.

A válogatottsági örökrangsor:

 1. Gódorné Nagy Mariann   281;
 2. Erdős Éva   270;
 3. Pálinger Katalin   254;
 4. Kökény Beatrix   245;
 5. Angyal Éva   242;
 6. György Anna   242;
 7. Sterbinszky Amália   239;
 8. Görbicz Anita   233;
 9. Csajbók Sándorné   230;
 10. Vadász Józsefné    230 mérkőzés.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.