Vívás: bemutatjuk a riói magyar hadsereget

2016. április 29., péntek 18:00, frissítve: péntek 23:11

Szerencse és kiváló teljesítmény egyaránt kellett hozzá, hogy háromról tízre nőjön négy év alatt vívóolimpikonjaink száma. Érdemtelenül természetesen senki nem utazik Rio de Janeiroba, Szilágyi Áron és a párbajtőrcsapat tagjai pedig bármire képesek lehetnek. Tényleg bármire.

Érdemes először is néhány szót vesztegetni arra, hogyan jutott ki februárban a riói olimpiára a magyar férfipárbajtőr-válogatott, bonyolultabb, mint egy nyolcperces bepillantás a Trónok harcába…

Szóval az történt, hogy a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és Somfai Péter alkotta csapat úgy szerezhette meg a kvótát, ha a vancouveri világkupaverseny során

  • a németek elé kerül,
  • Korea nem éri el a ranglista legjobb négy helyének egyikét,
  • Egyiptom pedig nem kerül a legjobb tizenhat közé ugyanezen a listán.

A verseny aztán még izgalmasabb lett: a magyar–cseh nyolcaddöntőben nyertünk, Egyiptom pedig ugyanekkor elvérzett. Korea az észtekkel szemben hasalt el a tizenhat között, a németek viszont még versenyben voltak. A nyolc között mi a világranglistát vezető franciákat egyetlen tussal vertük (39-38), majd jöttek a németek, akikkel szemben az ukránoknak kellett drukkolni – történt mindez sikerrel. Azonban hiába teljesültek a feltételek, meglepetésre Észtország és Kazahsztán is ott volt a legjobb négy között, ami úgy meglódította olimpiai ranglistapontjaik számát, hogy eléjük is kellett kerülnünk. Idegesítő párbajban 15-14-re gyűrtük le Észtországot az elődöntőben, és mivel az ukránok még egy szívességet már nem tettek, Kazahsztánt a döntőben kellett ledöfni. Ez is sikerült: horrorisztikus tusában, 25-24-re nyert a magyar csapat, a lehető legalaposabban megdolgozva a kvótáért.

Somfai Péter, Imre Géza, Rédli András és Boczkó Gábor, a riói olimpiára készülő magyar férfipárbajtőr-csapat tagjai a válogatott edzésén a tatai edzőtáborban április 9-én
Somfai Péter, Imre Géza, Rédli András és Boczkó Gábor, a riói olimpiára készülő magyar férfipárbajtőr-csapat tagjai a válogatott edzésén a tatai edzőtáborban április 9-én
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ezzel az is kiderült, a vívósport felfelé javítja majd az olimpián részt vevő csapat létszámát – háromról kilenc plusz egyre – a párbajtőrcsapat három fővel plusz egy tartalékkal utazik a játékokra. További jó hír, hogy a kijutásért jutalmul egyéniben is rajthoz állhat három legjobb versenyzőnk, és nem is esélytelenek: a világranglistán a negyven év fölött járó, de ennél sokkal fontosabb, hogy regnáló világbajnok Imre Géza a harmadik, Boczkó Gábor a negyedik, a világkupaverseny hajrájában parádézó, az olimpiai részvételre huszonegy éve váró Rédli a negyvenhetedik, a tartalék Somfai Péter pedig az ötvenegyedik – jegyezzük meg: a magyar országos ranglistán a második hely az övé. A csapatrangsorban a hatodik helyen állunk.

Tőrcsapatunk nem vesz részt az olimpián.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A bajnok: Szilágyi Áron

Ha már a férfiakkal kezdtük, folytassuk közülük a kardozókkal, hiszen ebben a fegyvernemben tusakodik londoni olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron, aki a szintén kvótás Decsi Tamással az oldalán a minap hozott össze a riói világbajnokságon egy csapatezüstöt. Szilágyi Áron az orosz Alekszej Jakimenko és a koreai Bongil Gu mögött harmadik a világranglistán, a tavalyi, montreux-i Eb-t viszont megnyerte, a fontos versenyeken tehát jól teljesít, és ne feledkezzünk meg róla: ő az olimpiai bajnoki címvédő. Decsi is bármire képes lehet, noha „csak” a huszonötödik a rangsorban. Ahogy azonban tőrcsapatunk nem vesz részt, egyéni versenyzőnek sem szurkolhatunk az olimpia első napjain rendezendő vívószámokban.

Szász Emese, Márton Anna, Mohamed Aida, Knapek Edina

Az illetlenül hátrébb sorolt hölgyekre sajnos nem kell ennyi szót veszejteni, összesen négy versenyzőnk van, csapatunk egy sem.

Szász Emese
Szász Emese
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A párbajtőrözők között Szász Emese mellé nem tudott felnőni Budai Dorina, Antal Edina és Révész Julianna, így a Vasas sportolója harmadik olimpiáján egyedül marad a szakág képviseletével, csapat nem lesz. A márciusi, budapesti világkupaversenyen az volt a feladata, hogy a vb-ezüstérmes, svéd Emma Samuelssont és a korábbi világbajnoki és olimpiai első, német Britta Heidemannt maga mögött tartsa. Heidemann aztán már az első fordulóban, peches körülmények között elvérzett egy észt lánnyal szemben, Samuelsson pedig az olasz Rizzivel nem bírt. Szász felszabadultan, kvótával a zsebben vívhatott ezután, és ment még két kört, a hatodik helyen végzett – az olasz Rizzié volt az utolsó skalpja. A harmadik olimpiájára készülő Szász Emese a ranglistán hetedik, az első helyen egy kezelhetetlennek tűnő kínai hölgy áll.

Néhány napra rá a kardozó Márton Anna is kivívta a maga repülőjegyét, de ez a március végi szöuli pontszerző nagydíjversenyen pástra lépés előtt már el is dőlt. Azerbajdzsáni, a világranglistán tizenkilencedik vetélytársa, Sabina Mikina egy névtelen olasz versenyző előtt térdre kényszerült, így gyakorlatilag nem kerülhetett már Márton elé a világranglistán, aki most a kilencedik helyen áll.

Egyéni tőrözőink közül a negyvenedik életévét márciusban betöltött Mohamed Aida a világranglista tizenhetedik helyéről várja élete hatodik olimpiáját, Knapek Edina a huszonnegyedikről a harmadikat. Utóbbinak a könyöke rakoncátlankodott, reméljük, egészséges lesz augusztusra. Ők a március elején Havannában rendezett nagydíjon jutottak a harminckettő közé, amivel meglett a jegy. Varga Gabriella is küzdött ezért, de őt ezen a versenyen a hatvannégyes táblán letörölték.

Rotáció miatt kimaradó versenyszámok

Csapat szempontjából ugyanakkor nem osztott, nem szorzott Varga szereplése, ugyanis az olimpiai rotációs szabály miatt Rióban a párbajtőr és a kard számára van csapatverseny, a tőrnek nincs – férfiaknál idén a tőrcsapatverseny marad el. Annak mindnyájan nagyon örülhetünk, hogy három főről ekkorára, kilenc plusz egyre nőtt az olimpiai utazói létszám, összesítésben sem állunk rosszul, erről bővebben ITT olvashat.

Az olimpiai csarnok már kész van – ebben szereztek csapatezüstöt Szilágyi Áronék –, de a környéket még most gereblyézik. Csillag alakban lesznek a pástok, ami például Szász Emesének nagyon tetszik. A vívószámok az olimpia első hetében lesznek, íme a program:

augusztus 6.: Szász Emese (párbajtőr, egyéni)
augusztus 8.: Márton Anna (kard, egyéni)
augusztus 9.: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András (párbajtőr, egyéni)
augusztus 10.: Decsi Tamás, Szilágyi Áron (kard, egyéni), Mohamed Aida, Knapek Edina (tőr, egyéni)
augusztus 14.: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András + Somfai Péter (párbajtőr, csapat)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.