Vívás: ez sem sikerült + Képek

BL

2012. március 25., vasárnap 17:33, frissítve: hétfő 11:43

A női párbajtőrözők után a női tőrözőknek sem sikerült csapatkvótát szerezniük a londoni olimpiára, így a magyar vívók jelen állás szerint a négy londoni csapatverseny egyikében sem indulhatnak.

A magyaroknak az ötkarikás részvétel kiharcolásához a vasárnapi verseny előtti pozíciójukat kellett volna megőrizniük a kvalifikációs ranglistán úgy, hogy maguk mögött tartják a Budapestre velük holtversenyben érkezett franciákat, illetve a németeket, akik kis hátránnyal követték őket.

Az első összecsapás bemelegítésnek nagyon is megfelelő volt a kanadaiak ellen. Az észak-amerikai együttes nem fejtett ki különösebb ellenállást, Mohamed Aida és Varga Gabriella nagyon magabiztosan kezdett, ennek eredményeként két asszó után 9:1 volt az állás, ami előrevetítette a folytatást. Egyre nőtt a különbség, végül fölényes győzelemmel lépett tovább a magyar csapat, melyben Knapek Edinát menet közben Kreiss Fanny váltotta.

Mohamed Aida (jobbról) és Valentina Vezzali vív a magyar-olasz összecsapáson
Mohamed Aida (jobbról) és Valentina Vezzali vív a magyar–olasz összecsapáson
Fotó: MTI


Ezt követően papírforma-vereség következett az olaszokkal szemben, a lényegesen jobb ellenfél simán nyert. Ekkor arra volt szükség, hogy a németek és a franciák is kikapjanak. Előbbiek hamar alulmaradtak az oroszok ellenében, utóbbiak viszont vert helyzetből fordítottak a dél-koreaiak ellen, 38:34-re vezetek, de végül mégis az ázsiaiak nyertek. A franciák később könnyedén győzték le a németeket, ezzel utóbbiak kiszálltak a kvótáért folyó versenyből. Miután a mieink legyűrték az amerikaiakat, az a helyzet alakult ki, hogy az ötödik hely egyben olimpiai részvételt is ért – a magyaroknak vagy a franciáknak. Az amerikaiak ellen Mohamed remekelt, plusz 16-os eredménnyel zárt, ráadásul nagyon sokat tett az utolsó asszóban, amelyben 30:31-es állásról 43:35-re fordított.

A helyosztón rosszul kezdtek a magyarok, három asszó után 3:15 volt az állás, később pedig a franciák már 20:6-ra is vezettek, innen kellett megpróbálni a visszakapaszkodást. Mohamed utolsóként 27:33-nál ment fel a pástra, de ezúttal már nem jött össze a bravúr.

Kreiss Fanny, Varga Gabriella, Knapek Edina és Mohamed Aida (balról jobbra) a magyar csapat kabalafigurájával
Kreiss Fanny, Varga Gabriella, Knapek Edina és Mohamed Aida (balról jobbra) a magyar csapat kabalafigurájával
Fotó: MTI


„A lelkünket kivívtuk ma. Biztos, hogy sok hibát is elkövettünk, de csapatként küzdöttünk egymásért – kezdte értékelését az egyéniben londoni kvótás Mohamed. – Végig nagy energiát kellett beleadnunk minden mérkőzésbe, még az amerikaiak ellenibe is. Ráadásul figyelni kellett, hogy mi történik a másik pástokon. Szerencsénk is volt, hogy a koreaiak a franciák legyőzésével visszaadták nekünk a reményt. Az amerikaiak ellen úgy éreztem, nagyon felfokozott állapotban vívok, innen kellett volna újból felpörögni. A franciákkal szemben az első kört mindenki bukta, utána hiába küzdöttünk, már nagyon elment az ellenfél.”

„Ha az okokat vizsgálgatjuk, először a magyar sport helyzetét kell elemezni, mert általában a magyar sport is visszaesett, persze azon belül a magyar vívás nagyon is. Hogy miért? Itt kell hideg fejjel áttekinteni a helyzetet és nem szabad egymásra mutogatni – nyilatkozott Solti Antal, a női tőrválogatott vezetőedzője. –  A hogyan továbbról egyelőre annyit mondhatok, most egy–két hét szabadságot kapnak a lányok, aztán felkészülünk az Eb-re, mert ott bizonyítanunk kell, vissza kell szereznünk a presztízst. Ami a mai utolsó mérkőzést illeti, meg kell jegyezni, hogy a franciák nem jobbak nálunk, de ezúttal fölénk kerekedtek. Pszichés gondok lehettek, nem fizikálisak.”

Párbajtőrözőinknek legalább a harmadik helyen kellett volna végezniük vasárnap a franciaországi St. Maurban. A Szász Emese, Békefi Edina, Antal Edina, Takács Emese összeállítású együttes azonban a brazilok legyőzése után kikapott az észtektől, így nem lehet ott Londonban.

A magyarok most már csak abban az esetben lehetnek ott a játékokon, ha az egyiptomiak az Afrika legjobbjaként nekik járó részvételi helyet végül nem használják fel. A magyar vívók a négy londoni csapatverseny egyikében sem indulhatnak majd. Jelen állás szerint egyéniben a kardozó Szilágyi Áron, a párbajtőröző Imre Géza és a tőröző Mohamed Aida léphet pástra a játékokon. Hozzájuk csatlakozhat a párbajtőröző Szász Emese, a kardozó Benkó Réka és a tőröző Gátai Róbert, amennyiben eredményesen szerepel az áprilisi európai zónaversenyen Pozsonyban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.