Vívóink fájdalma: csak három a magyar kislány

2015. március 21., szombat 16:10

Az már pénteken eldőlt, hogy a párbajtőrözők Westend Grand Prix-versenyén vasárnap a férfiaknál három vívónk lesz érdekelt a főtáblán, a nők selejtezőjéből pedig szombaton Révész Julianna és Budai Dorina csatlakozott a kiemelt, világranglista-vezető Szász Emeséhez.

A budai MOM Sportban  a férfiaknál rekordlétszámú mezőny jött össze, 296-an neveztek, és a világranglista első huszonkilenc helyezettje itt van Budapesten. A rangsor 11. helyét elfoglaló, tavaly egyéni Eb-címet szerzett Rédli András megúszta a pénteki selejtezőt, hiszen a legjobb tizenhat helyből főtáblás, s a 64 közé pénteken még Imre Géza és Berta Dániel is beküzdötte magát. Ez jó hír, az viszont nem, hogy az előcsatározások során tizenhét pengeforgatónk vérzett el, köztük a 2013-as budapesti vb-n aranyérmes csapatunkból Boczkó Gábor és Szényi Péter is. Vasárnap a 32 közé jutásért Berta kifogta a világranglistán második francia Robeirit, ebben az asszóban enyhén szólva sem nekünk áll a zászló, a mi fiúnk a 274. S ha első hallásra meglepő is, Imre (43.) is hátrébb áll a rangsorban, mint a finn Vuorinen (18.). Rédlinek viszont mindenképpen oktatnia illene a zöldfülű, csupán 17 esztendős német Braunt (280).

Nagyüzem a MOM Sportban, megszállták a vívók
Nagyüzem a MOM Sportban, megszállták a vívók
Fotó: Szalmás Péter / Magyar Vívó Szövetség

A női mezőny „csak” 219 indulót számlál, s itt jó ránézni a világranglistára, hiszen Szász Emese neve van legfelül. Vb-ezüstérmesünk azonban könyökműtét után tér vissza, december óta nem vívott éles asszót, így izgulhatunk, hogyan rázódik vissza a kerékvágásba. A hölgyek szombati selejtezőjében Révész Julianna (46., nyitóképünkön) a csoportjában mind a hat asszóját megnyerte, s a „jutalma” az lett, hogy egyből felkerült a főtáblára Szász mellé. További kilenc versenyzőnknek sem kellett már többet vívnia, de nekik azért nem, mert őket alaposan elpáholták, és kiestek… Ám tizenegy vívónőnk még állva maradt, akiknek az egyenes kieséses folytatásban további két asszót kellett volna nyerniük a főtáblára kerüléshez. Ez sajnos csak Budai Dorinának (111.) sikerült – ennél bizony jobb végjátékra számítottunk –, így vasárnap a férfiaknál és a nőknél egyaránt három versenyzőnk adhatja a tusokat a főtáblán a MOM Sportban. Szász az orosz Kocsnyeva (37.), Révész az argentin Di Tella (39.), Budai az olasz Navarria (17.) ellen lép pástra.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.