Vívóink oroszlánkalandba keveredtek Dél-Afrikában

2015. május 1., péntek 09:55, frissítve: péntek 10:58

Vívásban a hét végén kezdődik meg az olimpiai kvalifikációs sorozat, és a nyitány igazán impozáns: a szezonban egyedülálló módon mind a hat fegyvernemben, hat különböző helyszínen pástra lépnek a pontokért. A női párbajtőrözőknek a Dél-afrikai Köztársaságban, Johannesburgban van jelenésük, és Szász Emesééknek mindenképpen emlékezetes lesz a túra az „oroszlánkalandjuk” miatt.

Amint azt a Magyar Vívó Szövetség honlapja is leszögezi, a sportág olimpiai kvalifikációs rendszerét néhány mondatban összefoglalni igazán embert próbáló feladat lenne, ezért inkább nem is kísérleteznék vele; a lényeg: Rióban hat egyéni és négy csapatversenyben osztanak érmeket. A rotáció miatt ezúttal a férfi kard- és a női tőrcsapatok maradnak ki a programból – nem kis bánatunkra. Az olimpiára összesen tíz egyéni (öt világkupa, három Grand Prix, kontinensbajnokság, világbajnokság) és hét csapatviadalon (öt vk, kontinensbajnokság, világbajnokság) lehet pontokat gyűjteni; és nem túlzás állítani, hogy a szereplés kiharcolása közel akkora feladat, mint a riói jó szereplés.

Szász Emese
Szász Emese egyedül sem ijedt meg a „fenevadaktól”
Fotó: Facebook

A hét végén a férfiak párbajtőrben Párizsban, kardban Madridban, tőrben Szentpéterváron, a nők párbajtőrben Johannesburgban, kardban Pekingben, tőrben Tauberbischofsheimben kezdik meg a kvalifikációt. S ahogyan arra a bevezetőnkben már utaltunk, női párbajtőrözőink számára emlékezetes lesz a dél-afrikai túra. A versenyzők – a világranglista-vezető Szász Emese, valamint Révész Julianna, Budai Dorina, Antal Edina – és a szakvezetők – Kovács Iván, Mincza-Nébald Ildikó – eljutottak egy nemzeti parkba, ahol többek között oroszlánkölykökkel is játszhattak, és a fotók azonnal fel is kerültek a legnépszerűbb közösségi oldalra. Reméljünk, a páston a lányok lesznek az oroszlánok!

Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.