Vízilabda: a lányok a dobogóra valók

2016. július 26., kedd 13:32, frissítve: szerda 09:25

Nincs számszerűsített elvárás a női vízilabda-válogatottal szemben, ugyanakkor van miért bosszút állnia a nem mellesleg Európa-bajnok csapatnak az olimpián a Kína és a Spanyolország elleni csoportmérkőzésen is. A szövetségi kapitányt és a kapust, Gangl Edinát kérdeztük a Margitszigeten.
  • A férfiak búcsúztatásáról és előzetes várakozásaikról itt olvashat.

Érthető, hogy nem támaszt konkrét elvárást a magyar női vízilabda-válogatottal szemben a szövetség. Az ötkarikás pólótorna a nőknél bivalyerős és mindössze nyolccsapatos, a mieink pedig, miután megmérkőztek Kínával, Spanyolországgal és a címvédő Egyesült Államokkal, helyezésük szerint kapnak ellenfelet a másik csoportból. Csoportelsőség esetén a másik négyes legrosszabbikával – elvileg Brazíliával – játszhatnánk –, de ha mindenkitől kikapunk, akkor is van még esély az olasz, orosz, ausztrál, brazil négyes legjobbja ellen a nyolcaddöntők során.

– Ezzel együtt egy magyar vízilabdásnak, egy szövetségi kapitánynak vagy éppen a szurkolónak a válogatottat mindig a dobogó környékére kell elképzelnie – fogalmaz az MNO-nak Bíró Attila szövetségi kapitány, aki az erős csoport láttán is állítja, hogy reális lehet az éremszerzés.

Gangl Edina, a válogatott kapusa rögtön sorolja a legnagyobb vetélytársakat. – Az amerikaiak erősek, de láthattuk az ausztrálokat is, és tudjuk, mire képesek a spanyolok vagy az olaszok. Verhetetlen kategóriába mindenesetre egyik sem tartozik, mi pedig magyarok vagyunk és vízilabdázók, nem lehet más célunk, mint hogy éremmel térjünk haza a riói olimpiáról.

Gangl Edina, a női vízilabda-válogatott kapusa
Gangl Edina, a női vízilabda-válogatott kapusa
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Az önbizalom alapjául szolgáló felkészülést felemásan tudták le a hölgyek. Amerikában először a vendéglátóktól szenvedtek három vereséget, majd hazatérve Olaszország és Ausztrália ellen sem sok sót ettek meg, igaz, folyamatosan javult a játék, az utolsó erőpróba alkalmával már döntetlenig jutottunk Ausztráliával.

– Az amerikai edzőtábor a védekezés szempontjából volt számunkra tanulságos, a hibák javítását pedig már a júliusi BENU-kupán megkezdtük. Támadásban hét-nyolc gólnál már nem dobunk kevesebbet, ennyivel pedig meg lehet nyerni egy mérkőzést – értékel Bíró Attila. A csapatot most 85 százalékos erősségűnek érzi, a 100-ashoz közeli állapot eléréséhez viszont akár a csoportmeccsekre is szükség lehet még azok után, hogy Bauruban (ez Riótól nyugatra van néhány száz kilométerre) még megmérkőztek egy-két fiúcsapattal és a brazil női válogatottal is.

Titkos fegyver
– Nem játszottunk ki minden kártyát, de ez csak az első meccsig lesz így, utána már senki nem fog váratlant húzni. (Bíró Attila)

– A csapategység megmaradt a belgrádi Eb óta. Örülök, hogy mindannyiunk szeme előtt ugyanaz az egy cél lebeg, egymásért vagyunk, mindent alárendelünk ennek. Egyébként vannak taktikai változtatásaink is, egy-két dolgot elő fogunk húzni akkor, amikor kell; támadásos, elzárásos figurákat kell majd figyelni a tévé előtt… (Gangl Edina)

No de álljunk csak meg! Olimpiai csoportmérkőzés a felkészülés részeként?

– A felkészülési összecsapások nem adják vissza egy olimpia hangulatát, a csoportból pedig úgysem esik ki senki, akár utolsóként is tovább lehet jutni. Persze nem ez a terv. Viszont ha például megnyernénk a csoportot, a négy közé jutás garantált lenne: Brazília nemcsak a másik négyesből, de az egész mezőnyből kilóg lefelé – latolgatja az esélyeket Bíró. A válogatott vezetője leginkább a második–harmadik hely megszerzésével számol, versenyben tehát a spanyolokkal és Kínával. Az előbbivel szemben balszerencsés körülmények között buktuk el az Eb-elődöntőt 2014-ben itthon, utóbbi pedig az USA tányérjára rakott minket a kazanyi vb csoportcsatározásai során, ami szintén nemes bosszúért kiált.

Bíró Attila szövetségi kapitány magyaráz a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság női A csoport 5. fordulójában játszott Magyarország - Oroszország mérkőzés szünetében 2016. január 18-án
Bíró Attila szövetségi kapitány magyaráz a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság női A csoport 5. fordulójában játszott Magyarország–Oroszország mérkőzés szünetében 2016. január 18-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Bíró Attila a spanyolokról nem beszélt, a kínaiakról pedig nem nagyon tudott mit mondani, az elmúlt hónapokban ugyanis egyáltalán nem láthatták őket testközelből. Annyit osztott csak meg velünk, hogy igazi „egymeccses” csapatnak tartja őket, amely egy adott napon mindenre képes lehet, a sorozatterhelés azonban gondokat okozhat az ázsiaiaknak.

Zikaláz
– Ebben az évszakban már nincsen zika Brazíliában, másrészt pedig van szúnyogháló, lehet használni. A MOB mindenkinek biztosít szúnyogriasztós karkötőt, aki igényli. (Bíró Attila a szúnyogok által terjesztett zikáról)

Az önbizalomra a stáb a következő időszakban is odafigyel, végig a hölgyekkel lesz Csernus Imre pszichológus. És hogy a nyitómeccs napjaiban se unatkozzanak a játékosok, szakmai videoanyagokat kapnak kézhez feltöltődésképpen.

Bíró Attila azért mindenképpen szeretné, ha a gárda a kevés szabadidőt kihasználva feljutna a Corcovadóra, de azt nem gondolja, hogy a vízilabdázók túlságosan vágyódnának a Copacabana legendás homokos partja után, még ha az nem is éppen a Balaton…

Bíró az Európa-bajnokságot nyerő tizenhárom hölgynek szavazott bizalmat, közülük tízen pedig már olimpián is jártak Merész András ideje alatt, a rutin tehát meglesz. Így Michael Phelps vagy Rafael Nadal láttán sem fognak már hasra esni. Ahogy Bíró mondja, lepődjön meg Phelps, hogy Bujka Barbara jön vele szembe!

A női válogatott névsora: Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Gangl Edina, Garda Krisztina, Illés Anna, Kasó Orsolya, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó. Szövetségi kapitány: Bíró Attila.

A női válogatott programja az olimpián

Magyarország–Kína, augusztus 9. 14 óra (magyar idő szerint)
Magyarország–Spanyolország, augusztus 11. 19 óra
Magyarország–USA, augusztus 13. 18 óraLegolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.