WHO: Aki babát vár, mondjon le az olimpiáról!

MTI

2016. május 12., csütörtök 21:49

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön arra figyelmeztette a várandós nőket, hogy ne utazzanak a zikalázjárvány sújtotta területekre, köztük a nyári olimpiai játékok helyszínére, Rio de Jaineiróba, és felhívta a riói olimpiára utazók figyelmét, hogy tegyenek óvintézkedéseket a zikavírust terjesztő szúnyogok ellen.

Az ENSZ szakosított szervezete csütörtöki közleményében emlékeztetett arra, hogy a zikavírus szexuális úton is képes terjedni, ezért azt tanácsolja, hogy a várandós nők tartózkodjanak a nemi érintkezéstől, vagy használjanak óvszert, ha olyannal létesítenek szexuális kapcsolatot, aki a járvány által sújtott térségekből tért vissza.

Kisfejűség és a többi

A szervezet hangsúlyozta, hogy tudományos konszenzus született arról, hogy a zikavírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőzött nők magzatjainál.

A Rio de Janeiróba utazó sportolók és turisták figyelmét felhívta arra, hogy napközben védekezzenek a szúnyogcsípések ellen rovarriasztókkal és olyan – lehetőség szerint világos színű – ruházat viselésével, amely az egész testet fedi. Próbáljanak légkondicionált szállást bérelni, ahol a zárva tartott ablakok, ajtók miatt a szúnyogok nem lephetik el a szobát.

A szervezet nem tanácsolja senkinek, hogy a városok, települések nyomor-, szegénynegyedeit felkeresse, ahol nincs vezetékes víz, csatornázás, ami ideális hely a szúnyogok fejlődéséhez, és ezeken a helyeken nagyobb a szúnyogcsípés kockázata.

Áthelyezni az olimpiát?

A WHO közleménye egy nappal az után jelent meg, hogy Amir Attaran, az Ottawai Egyetem közegészségügyi professzora a Harvard Egyetem Public Health Review című tudományos folyóiratában közzétett cikkében a riói olimpia elhalasztását vagy más városba áthelyezését javasolta a zikalázjárvány miatt, arra hivatkozva, hogy a Brazíliába utazók nagy száma jelentősen növelni fogja a kisfejűséggel született gyermekek számát.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Attaran nem az első közegészségügyi illetékes, aki az olimpia elhalasztását javasolja a zikalázjárvány miatt, februárban Arthur Caplan és Lee Igel New York-i professzorok felelőtlennek minősítették az olimpiai játékok megrendezését a járvány miatt.

Az amerikai járványügyi hivatal szintén februárban már eltanácsolta a várandós nőket attól, hogy a zikavírus fokozott brazíliai előfordulása miatt augusztusban a nyári olimpiai játékok helyszínére, Rio de Janeiróba utazzanak.

Brazília legyint rá

Attaran álláspontját nem osztják az olimpia szervezői, akik szerint az augusztus 5–21. közötti játékokat nem fogja kisiklatni a járvány. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amely követi a WHO ajánlásait, közölte, hogy nem tervezi a játékok elhalasztását vagy áthelyezését.

A brazil egészségügyi tárca közlése szerint február és április eleje között 91 387 zikalázas esetet jegyeztek fel a latin-amerikai országban. Április végéig 1198 mikrokefáliás csecsemőt regisztráltak, és további 3710 esetben folyik a vizsgálat.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.