A találgatások tépázzák a forint árfolyamát

NT

2012. január 4., szerda 15:58

A Nemzetközi Valutaalap igazgatósága január 18-án tartja azt az ülést, amelynek napirendjén szerepel a Magyarországgal tárgyaló delegáció számára adandó mandátum, addig nyilvánvalóan a tárgyalásokról szóló találgatások játsszák a meghatározó szerepet a forintárfolyam alakulásában – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

Az NGM közleménye rögzíti: a forintárfolyam szerdán jól láthatóan nem a gazdaságpolitikára reflektál, hanem a közeljövőben megkezdődő tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval.

Korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy a forint árfolyama szerdán a déli órákban átlépte a 320 forintos eurójegyzési küszöböt és 320,30 forinton történelmi mélypontot érintett. Délelőtt tíz órakor az eurót még 318,86 forinton jegyezték. A svájci frank 262,82 forint a délelőtti 261,57 forint, a dollár 246,54 forint a délelőtti 244,69 forint, a japán jen jegyzése pedig 3,2157 forint a délelőtti 3,1909 forint után.

„A kereslet megfelelően alakult”

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. szerdai államkötvény-csereaukcióján két, 2013-ban lejáró államkötvényt lehetett az aktuálisan értékesített 10 éves futamidejű államkötvényre cserélni maximum 5-5 milliárd forint összegben. A két aukcióra a közlemény szerint összesen 13 milliárd forint összegű csereajánlat érkezett, vagyis „a kereslet megfelelően alakult”.

Az adósságkezelő kiemeli, hogy a csereaukciók célja az államadósság futamidejének meghosszabbítása, miközben az adott évi finanszírozást közvetlenül nem befolyásolják, tehát kizárólag a futamidő változik a csere során. A szerdai aukció kapcsán a közleményben megjegyzik: „pozitívumnak kell tekinteni, hogy jelentős összegben kívántak a piaci szereplők futamidőt hosszabbítani a jelenlegi piaci környezetben”. Az elmúlt napokban, illetve szerdán bekövetkezett hozamváltozások alapján azonban az ÁKK úgy ítélte meg, hogy az állam számára nem éri meg a futamidő meghosszabbítása az adott hozamok mellett, ezért nem élt a lehetőséggel, s mind üzleti, mind piaci szempontból ezt tekinti a legkedvezőbb megoldásnak – áll a közleményben.

Az ÁKK-nak a honlapján közölt közleményéből kiderül, hogy a 2013 februárjában lejáró államkötvényeket 8,97, a 2013. októberi lejáratúakat pedig 9,11 százalékos hozamnak megfelelő rögzített áron számította be az ÁKK fizetségként a szerdai aukción. Ezek a hozamok meghaladták – így a beszámítási árak alulmúlták – az egyéves állampapírok másodlagos piaci referenciahozamát, amely kedden 8,6 százalék volt, szerdára 20 bázisponttal tovább emelkedett.

A fizetségül adott egyéves papírok alacsony beszámítási árára válaszul a csereaukción licitálók feltehetően alacsony árú, azaz magas hozamú ajánlatot tettek a kínált tízéves állampapírokra. Ezek másodlagos piaci referenciahozama az idei első üzletnapon egyébként is 10 százalék fölé ugrott – a tavalyi évet még 9,75 százalékon zárta –, és január 3-án már elérte a 10,32 százalékot. Szerdára a tízéves államkötvény másodpiaci hozama 10,58 százalékra emelkedett.

Az ÁKK honlapján közölt adatok szerint az egyéves másodpiaci irányadó hozam utoljára 2009 júliusában, a tízéves referenciahozam 2009 áprilisában járt hasonló magasságokban.

Korábban az MNO beszámolt róla, hogy meredek drágulással rekordot döntött a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása. Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerda délelőtti jegyzésben 682 bázispont környékén mozgott az előző esti 650 bázispontos záró után. Bővebben itt>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.