Cipősdoboznyi ajándékok Erdélybe és hazai rászorulóknak

Lukács Csaba

Lukács Csaba

2011. december 1., csütörtök 16:35

Mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban? – teszi fel a kérdést immár nyolcadik éve a Baptista Szeretetszolgálat, és a választ tavaly 22 300-an adták meg azzal, hogy cipősdoboznyi ajándékot készítettek egy ismeretlen kislánynak vagy kisfiúnak. A mára széleskörű támogatással futó program révén a színes csomagolópapírba öltöztetett cipősdobozok nemcsak több tízezer nehéz sorsú belföldi és határon túli gyermek karácsonyi örömét, hanem a szeretet és együttérzés jelképét is jelentik hazánkban, ahogy szerte a világon is.

Az ötlet külföldről jött: az „Operation Christmas Child” néven futó nemzetközi program során gyermekek vagy családok készítenek ajándékot rászoruló gyermekeknek. Az ajándékok csomagolására szolgáló, színes papírokba öltöztetett cipősdobozok sok millió gyermek karácsonyát tették boldogabbá: 2004-ben például hatmillió ilyen csomag jutott el összesen kilencvenöt országba. Jó néhány évvel ezelőtt az Amerikai Egyesül Államok elnöke, Bill Clinton és felesége, Hillary Clinton futárral küldték el Magyarországra személyes cipősdoboz-ajándékaikat, és pár éve a Budapestre akkreditált nagykövetek feleségei is dobozolnak, hogy aztán a Kempinskiben szervezett jótékonysági vacsorán átadják azt a rászoruló gyerekeknek. Tavaly a különféle nemzetekre jellemző ajándékokat a vörösiszappal elöntött településeken élő szegény gyerekek kapták.

A kampány idén is elindult. December elseje és tizenkilencedike között száz gyűjtőponton, több mint háromezer önkéntessel várják az ajándékokat, hogy rászoruló gyermekeken tudjanak segíteni (a gyűjtőpontok helyét és az akcióval kapcsolatos információkat a www.ciposdoboz.hu oldalon találja meg az érdeklődő). A begyűjtött dobozokkal december tizenhatodikán idén is elindul a Malév Cipősdoboz-járata Marosvásárhelyre, hogy a Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes által támogatott székelyföldi gyermekek számára vigyen ajándékot Erdély legnagyobb karácsonyi rendezvényére a parajdi sóbányába.

December tizenkilencedikén, este hét órától újra lesz nagykoncert is – tavaly Ákos töltötte meg a Papp László Sportarénát. Idén „nagyon” zene lesz, nagyzenekarral, élőben, szintén jótékony céllal: az ország legnagyobb presztízsű koncerthelyszínén a Magyar Rádió Szimfonik Live kerül színpadra, egyedi látványelemekkel, a résztvevő zenekarok egyéni produkcióival, valamint a 200 tagú, modern gospelt éneklő Golgota Gospel Kórus nyitóblokkjával kiegészítve. A közrádió szimfonikus zenekarának kíséretében Caramel, Belmondo, a Balkán Fanatik és a Pannonia Allstars Ska Orchestra együttesek adnak elő dalokat.

A rendezvénysorozat fővédnöke idén is Schmittné Makrai Katalin asszony, a Magyar Köztársaság elnökének felesége, az akció főtámogatója a Fővárosi Vidámpark, a hivatalos médiapartner pedig a Magyar Rádió. Idén először hívható az adományvonal is a 1355-ös számon: a különleges telefonszám hívásával (ez kétszáz forintba kerül) az adományozó egy ajándékkal teli cipősdoboz célba juttatását támogatja.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.