Sikersztori: 27 érem Londonban

Bárány Krisztián

2012. július 27., péntek 17:28, frissítve: péntek 17:54

A II. világháború után három évvel, 1948-ban a vesztes és megszállt Magyarország bizonyította, hogy van kiút a mélyből. Sportolóink előtt le a kalappal: az éremtáblázaton a harmadik helyen végeztünk. A londoni olimpiáról Gál Vilmos, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa beszélt a SZEMbeszédnek.

Az 1938-as berlini után tíz évvel rendeztek ismét olimpiát, tehát két olimpia is kimaradt a ciklusból. A londoni olimpián, az előzőhöz hasonlóan ismét 10 aranyat nyertek a magyarok és megint a 3. helyen végeztek a nemzetek nem hivatalos rangsorában. Itt nyert először olimpiai bajnokságot Papp László, aki 1952-ben és 1956-ban megismételte ezt a sikert, így ő Magyarország egyetlen olyan ökölvívója, aki 3 olimpiai aranyérmet is begyűjtött.

A  magyar sport nagyon gyorsan regenerálódott a II. világháború után, látszólag ugyanazt a szintet tudta képviselni, mint az előző évtizedekben. Ekkor már, 1948 őszén megtörtént a hatalomátvétel: megalakult a Magyar Dolgozók Pártja és egyesült a szociáldemokratákkal, tehát a diktatúra kezdeti időszakában vagyunk. Ugyan még nem érződik, de az 1950-es években volt egy nagyon erőteljes fellendülés a magyar sportban, mert az állam hatalmas pénzeket pumpált bele, hogy Magyarország a sportsikerek révén is legitimálja magát. 1948-ban még benne volt a lendület a magyarokban a 1945-ös felszabadulás után, így az „önmagunktól újjáépítjük az országot” eszme lendületet adott a sportéletnek is. Azt is újra kellett építeni, és tulajdonképpen ennek a 3 éves lendületnek is köszönhető, hogy Londonban ilyen sikeresen szerepeltek a magyarok.

Részlet a Magyar Filmhíradóból

A londoni olimpia sikerei büszkeséggel töltötték el a magyar nép minden rétegét. Győztes fiaink aranyvonatát a határon a kormány, a családtagok és a sportszervezetek népes küldöttségei fogadták. Példátlan diadalmenet a Budapestig tartó néhány órás út. Hatvanöt nemzet viadalában a harmadik hely kivívása hősi küzdelem volt. Dicső fiainkat a Keleti pályaudvaron zsúfolásig megtelt előtérben Kádár János belügyminiszter fogadta a magyar nép és a magyar kormány nevében:

„Minden egyes helyezés megszerzése sportszerű, de hallatlan erős küzdelem, megfeszített akarat és erő eredményeképpen jöhetett csak létre. Ezért fogadják itt a nyilvánosság előtt olimpiai bajnokaink és helyezést elért sportoló honfitársaink a magyar kormány őszinte jókívánságait sikereikhez.”

A lelkes tömeg diadalittasan kísérte bajnokainkat a főváros utcáin. Olimpiai sikereink újabb bizonyítékát adták a magyar nép értékeinek és fegyelmezett harci tudásának.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.