2018. június 19.,
kedd, Gyárfás napja

°

tovább

Egri Sándor

Ki kérdezte a barna kányát?

Példátlanul durva erdészeti károkozás terve körvonalazódik a Közép-Tisza mentén.

Egri Sándor

Szolnoki ésszerűsítés iskolabezárással

Szolnokon ésszerűsítettek. A pénzügyi racionalitás jegyében megszüntettek két általános iskolát. Az egyikkel együtt kidobták a PHARE-pályázaton elnyert 62 millió forintot. Ezen az áron a város költségvetése megtakarít évi 120 milliót. Mitől bonyolult ez? Elképzelhető-e egyáltalán másfajta megoldás? Annak a városszéli iskolának a pedagógusai egyöntetűen vallják: igen, elképzelhető lett volna. Ha ők a hátrányos helyzetű, tanulási zavarokkal küzdő tanulókhoz értenek általános és középiskolás fokon, járható út lehetett volna megtartani – sőt PHARE-forrással fejleszteni – az intézményt és máshonnan is odairányítani a hasonló gondokkal küszködő gyerekeket. Akkor miért nem így történt?

Egri Sándor

Lángból szól legtisztábban a hang

A húszéves szolnoki Németh Gábor plazmahangszórójával meghódította Magyarországot, majd Európát. Májusban Amerika következik. Oregon állam fővárosában, Portlandben rendezik – mintegy ezer résztvevővel – azt a természettudományi-technikai világkiállítást, amelyre meghívást kapott különleges hangszórójával egyetlen magyarként az ifjú konstruktőr is.

Egri Sándor

Mi lesz az árral és a gáttal?

A tiszaroffiak körében a mostani havat látva telt be a pohár. Elég volt a rettegésből, ha kell, demonstrálunk! – jelentették ki. Mészáros László polgármesterrel, aki immár a második ciklusban tevékenykedik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település élén, a kritikus gátszakasz tetején állunk, szemünket a folyóra szegezzük, és a túlparti tájra. Onnan költözött a Tisza egyre közelebb és közelebb a 2100 lelkes Tiszaroffhoz.

Egri Sándor

A játékos professzor

Már az érettségi előtt neki volt a leggyorsabb motorja a városban. Hát persze, hogy 250-es MZ, a hetvenes évek elejének magyarországi császára. Szülei és tanárai is elnézték neki a tuningolás szenvedélyét. Gondolták, majd kinövi. Nem nőtte ki. Ma a Szatmári Sándor tanszékén előállított speciális lézerberendezésekre vevők a világ leghíresebb kutatóintézetei.

Egri Sándor

Vége lesz a folyamatos rettegésnek?

Magyar vízügyi szakember irányításával – a NATO
Békepartnerség keretén belül – nemzetközi szakértői csoport dolgozta ki Kárpátalja árvízvédelme javításának programját. A négy országot – Ukrajnát, Romániát, Magyarországot és Szlovákiát – érintő elképzelések megvalósítására hamarosan jelentős összeget szán az Európai Unió. A Felső-Tisza vízgyűjtőjén a Tisza több kilométeren keresztül határfolyó előbb Ukrajna és Románia, majd Tiszabecs és Záhony között két szakaszon Ukrajna és Magyarország között. Itt érinti Szlovákiát is. A folyó áldás és csapás mind a négy ország lakói számára.

Egri Sándor

A közönség hű Thália Tisza-parti hajlékához

A Szigligeti Színház pompás épülete tizenkét éve a szolnoki Tisza-part „ékszerdoboza”. A szolnoki színjátszás története ennél jóval régebbi hagyományokra nyúlik vissza, hiszen az első színházi előadást 180 évvel ezelőtt tartották a Tisza–Zagyva torkolatában, a Zöldfa fogadóban, kirobbanó sikerrel.

Egri Sándor

Iskolateremtő pedagógus

A Magyar Tudományos Akadémia pedagógusi munkája mellett végzett tudományos tevékenysége elismeréseként Pedagógus Kutatói Pályadíjban részesítette Csillei Béla szolnoki középiskola-igazgatót. Az elkötelezett „tanító” hátrányos helyzetű fiatalok boldogulását és érvényesülését segíti elő munkájával.

Egri Sándor

Rémálom a Hortobágyon

A vörös kakas nem ismeretlen vendég a nádfedeles épületeken. A 33-as út mentén jó néhány nádfedél őrzi a hortobágyi hagyományokat. 1992-ben leégett a Tiszafüredhez közeli Patkós csárda, rá egy évre a szomszédjában a Hortobágyi Nemzeti Park nyugati fogadókapuja. Ám olyan tűzesetre, amilyen nagyhét hétfőjére virradóan tombolt a Kilenclyukú híd mellett, a legidősebb pásztorok sem emlékeznek. A lángok martalékává vált 16 ló és három csikó, egy másik istállóban bennégett 600 gyöngytyúk.