2018. június 19.,
kedd, Gyárfás napja

°

tovább

Gazsó Rita

Koncertek, ünnepi műsorok országszerte a zene világnapján

Ünnepi hangversenyt rendez a zene világnapján a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesten, a Zeneakadémián. A zenét 1975 óta - Yehudi Menuhin és az UNESCO zenei tanácsának a felhívása alapján - ünneplik a világban október 1-jén.

Gazsó Rita

Orosz Filmnapok a fővárosi Uránia Filmszínházban

Az Orosz Kulturális Hetek programsorozatát záró filmhét kezdődik kedden a fővárosban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az Orosz Filmnapokon hat játékfilmet és öt rendezői portrét tűznek műsorra. A nyitó díszelőadáson Vitalij Melnyikov három évvel ezelőtt készült Teliholdas kert című rendezését vetítik.

Gazsó Rita

Jubileumi dzsesszfesztivál indul Nagykanizsán

Az idén tíz együttes és hat szólista vesz részt a Kanizsa-MKB Nemzetközi Jazzfesztiválon, amely ezúttal hosszabb ideig tart, háromnapos lesz. Az október 9-én kezdődő fesztivál immár harminc éves múltra tekint vissza, a nagykanizsaiak a Magyar Rádióval közösen indították útnak.

Gazsó Rita

Telekkönyv-ügy: kötélhúzás az igazságügyi és a földművelésügyi tárca között

Az utóbbi napokban, a földhivatali letartóztatások kapcsán került ismét előtérbe a telekkönyv kezelésének kérdése. Láthatóan egyfajta kötélhúzás alakult ki ezügyben a két érintett minisztérium között: míg az igazságügyi tárca azt szeretné, ha a megreformált telekkönyvi rendszer a felügyelete alá kerülne, a földművelésügyi tárca azt kívánja: a telekkönyv továbbra is náluk maradjon.

Gazsó Rita

Barokk nosztalgiák a Zichy-palotában

A Barokk nosztalgiák című művészeti fesztivált október 3. és 30. között rendezik meg Győrött, a Zichy-palotában. A sokszínű programok gerincét a zenei események alkotják.

Gazsó Rita

Jubileumi évad a Miskolci Nemzeti Színházban

Jubileumi évadot tartanak a Miskolci Nemzeti Színházban az idén, így emlékeznek arra, hogy 210 éve született Déryné, 180 évvel ezelőtt nyitották meg Miskolcon a színházat és 175 éve készült el a mai helyén az első magyar nyelvű kőszínház épülete. Az évadra nagyszabású tervekkel készül az ország legnagyobb vidéki társulata.

Gazsó Rita

Kiállítás nyílt a 130 éves Szent István Király Múzeum kincseiből

Kincsek a raktárak mélyéről címmel a 130 éves székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményének a tárolóhelyeken őrzött darabjaiból válogatott kiállítást nyitottak meg Székesfehérvárott.

Gazsó Rita

Bartók fesztivál kezdődött Győrött

Bartók fesztivál és kortárs művészeti találkozó kezdődött pénteken Győrött a zeneszerzőről elnevezett megyei művelődési központban, abban az épületben, amelynek falai között 1940. január 17-én - amerikai emigrációja előtt - győri búcsúkoncertjét adta a komponista.

Gazsó Rita

Új, időszaki kiállítások a Nemzeti Múzeumban

Főúri terítékek címmel a betléri Andrássy Kastély múzeumában őrzött díszterítékek két változatát állítja ki a Magyar Nemzeti Múzeum októbertől. Az 1956-os forradalomra emlékező fotókiállításon pedig a Paris Match tudósítójának, Pedrazzininak helyszíni riportképei láthatóak.

Gazsó Rita

Új koncertsorozat indul a Zeneakadémián

Új koncertsorozat indul jövő hétfőn a Zeneakadémián: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagytermében neves magyar és külföldi zongoraművészek adnak hangversenyt. Az exkluzív sorozat első koncertjét Vásáry Tamás adja, majd Schiff András, Bogányi Gergely, Gregory Sokolov, Frankl Péter, Kocsis Zoltán, Emanuel Ax, Várjon Dénes, Ránki Dezső és Jandó Jenő játéka lesz hallható.

Gazsó Rita

Hétvégi programok országszerte

Számos érdekesnek ígérkező program várja ezen a hétvégén is a kirándulókat. Gyümölcskarnevál lesz szombaton Nyíregyházán, Bozsokon ugyanaznap nyílik meg az új Borház. A hétvégén első alkalommal rendeznek kastélyfesztivált Keszthelyen, Budapesten megnyílik a Fonó táncház, a borivókat pedig két napon keresztül a Szüreti Sokadalom várja a Szentendrei Skanzenben.