2018. június 19.,
kedd, Gyárfás napja

°

tovább

Kő András

Hogy került az olimpiai arany Osztrics nyakába?

Az 1972-es müncheni ötkarikás játékokon csak azok kaptak érmet az eredményhirdetéskor, akik vívtak a döntőben.

Kő András

Megújul a nagycenki Széchenyi-kiállítás

Megújul a nagycenki Széchenyi-kastély állandó kiállítása, éveken belül nemzeti emlékhellyé válhat az épület.

Kő András

Vázquez, akivel a pápa kápolnát terveztetett

Pedro Ramírez Vázquez az egyházi épületektől a múzeumokon át a sportlétesítményekig uralta a mexikói építészetet. Rá emlékezünk.

Kő András

Átváltozás

Szigetvilág

Erős képzelet szüli az okokat
Montaigne

Kő András

Meddig nyúlik a csúzli?

Hol születik a vitorlázó repülőgép? Ez a kétüléses, ultrakönnyű konstrukció egy gödi családi házban készül,
nyolcszor négy méteres tetőtérben, ahol élete első saját gépét építi a 82 éves mérnök, Csonka Ferenc. Szerinte az utóbbi időben azért több a vitorlázó repülőgépek balesete, mert túl nagy a liberalizáció. A pilóták nem veszik maguknak a fáradságot, hogy megtanuljanak mindent, ami a biztonságos repülés része.

Kő András

Kéziratok a mosdószekrényben

Már elmúltam 98 éves, de még itt vagyok! – ezzel a mondattal nyitott ajtót Pottyondy Zsófia, Szofi néni, az Új Ember című hetilap egykori szerkesztőségi titkára. Az első világháború kitörése előtt, 1913-ban született, átélte a nehéz XX. századot, és ebben a nagy időutazásban rájött, hogy az élet művészete azt jelenti, képesek vagyunk-e az elérhető virágokból csokrot kötni. Az Új Ember születésének évfordulóján kerestük fel.

Kő András

Barátságból randevú

A magyar vízilabdasport nagy egyéniségeinek egyike, Konrád János hetvenéves. Így múlik az idő? Mintha tegnap lett volna, hogy a tokiói olimpián a magyar csapat felállhatott a dobogó legmagasabb fokára, és közöttük ünnepelt Konrád János is. A nagy pillanatokkal elböjtöl az ember egész életére, és nem perlekedik az idővel.

Kő András

Heti három nap kolostorban

Budapestre érkezik ma a kopt pápa, és részt vesz a Szent István-napi ünnepségeken. III. Senuda jelen lesz a Kossuth téri zászlófelvonáson, az ünnepi szentmisén a bazilikában, közjogi méltóságokkal találkozik, és templomot szentel fel a fővárosban.

Kő András

A szókimondó szakember

A magyar kézilabdasport egykoron meghatározó egyénisége, Vass Sándor 65 éves. Sokszoros magyar és osztrák bajnok, edző és nevelő, egyike azoknak, akik külföldön is kamatoztatták tudásukat. A világ egyik legjobb csapatában játszott itthon, szemléletével és eredményeivel példakép lett Ausztriában.

Kő András

Visszametszés

E B E K   H A R M I N C A D J Á N

Évek óta halljuk, hogy pusztul a híres nagycenki hársfasor. A fák sem élnek örökké, a nagycenki haldoklás mégis fájdalmas, mert egyedülálló nemzeti érték, több mint kétszázötven éves, hazánk, sőt a történelmi Magyarország legidősebb és legnagyobb hársfasora – továbbá a Széchényi családhoz, illetve a „legnagyobb magyarhoz” köti a képzeletünk.