2018. június 19.,
kedd, Gyárfás napja

°

tovább

Laczik Erika

Soros György: Minden pénzt megér a Fidesz

„Orbán és Kövér felvették a nagy összegeket, de még egyetlen tanulmányt sem adtak le.”

Laczik Erika

„Jelentéseimet Piroska névvel írom alá”

Diákokat figyelt meg a tanszéki titkárnő az ELTE-n. A forradalom után a hálózati személyek munkáját irányította.

Laczik Erika

Mindszenty- és Szűz Mária-szobor adakozásból

Felszentelésükig átmenetileg a máriaremetei kegytemplomban tekinthetők meg az alkotások.

Laczik Erika

Megemlékezés az otrantói ütközet századik évfordulója alkalmából

Számon tartja a nemzetközi hadtörténet, tanítják a katonai akadémiákon.

Laczik Erika

Elfelejtett márciusi ifjak

A politikai rendőrség által megfigyelt, másodrendű állampolgárokká váltak.

Laczik Erika

Szeretet, kíváncsiság, empátia

Ötven éve született Szarka Ágota, lapunk néhai, Aranytoll-díjas főmunkatársa.

Pilhál Tamás, Laczik Erika

Az RTL-vezér és Gyurcsány Altus Zrt.-je

Folyamatosan szabadul meg az egykor politikai kapcsolatai révén szerzett ingatlanjaitól a Gyurcsány Ferenc-féle Altus Zrt.

Laczik Erika

Megszakadt történelmi hagyomány

Nem rohamozzák meg a levéltárat a pártállami megfigyelés áldozatai, pedig január elsejétől sokkal könnyebben juthatnak információhoz az ügynökökről.

Laczik Erika

Fedőneve Cole Michael

Bécsben és a nyugat-európai sajtóban Paul Lendvai Kelet-Európa-szakértőnek adta el magát, s ebből elég jól megélt. Nem sokat dicsekedett azzal, hogy a „Kelet-Európa-szakértői” státus eléréséhez a magyar titkosszolgálat is jócskán segített neki. Ma nevetségesnek tartja az együttműködéséről szóló „vádat”, de ha három titkosszolgálati munkatárs egybehangzóan „jó társadalmi kapcsolatként” kezeli, akkor mégiscsak nekik kell hinnünk, nem az önmagáról legendákat gyártó Lendvainak. Beutazásait Magyarországra, majd a szocialista tömb más államaiba csakis úgy tették lehetővé, ha együttműködött a kádári titkosszolgálattal. A magyar származású osztrák publicista egyébként napjainkban minden írásában élesen kritizálja hazánkat, a jobboldali kormányt, s vezetőjét, Orbán Viktort.

Laczik Erika

Hat év börtön a joghallgatónak

1989 nyarán Czili Gyula, a Legfelsőbb Bíróság büntetőkollégiumának elnökhelyettese pártutasításra járt el Nagy Imre és mártírtársai jogi rehabilitációjának ügyében. Az a Czili Gyula intézkedett, aki a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) titkáraként több egyetemistatársát jelentette fel és juttatta börtönbe – plakátletépések és néhány röpcédula miatt. Czili egyik áldozata Komáromi Kornélia volt, akit 1958-ban a bíróság első fokon két év, hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt, ám a fiatal lány fellebbezett, így jogerősen hat évre került rács mögé. Komáromi Kornélia 2011-ben Vác posztumusz díszpolgára lesz.

Laczik Erika

Ami összeköti Kelet-Európát

Emlékezz, Európa! címmel a Parlament felsőházi termében háromnapos vándorkonferenciát, illetve plakátkiállítást rendezett az 1956-os Pesti Srác Alapítvány. A konferencia fővédnöke Kövér László házelnök volt. A résztvevők a kelet-közép-európai népek ellenzéki mozgalmainak és forradalmainak leverését követő kommunista megtorlásokra emlékeztek.