2018. június 19.,
kedd, Gyárfás napja

°

tovább

Stefka István

Ötödször találkoznak a kitelepítettek Kócsújfalun

Övenhét évvel ezelőtt, 1950. június 23-án kezdődtek a legnagyobb népességet érintő kitelepítések az Államvédelmi Hatóság egységeinek vezetésével, ami 1953 nyaráig tartott. A választási csalással, az emberek megfélemlítéssel hatalomra jutott Magyar Kommunista Párt, később a Magyar Dolgozók Pártja Rákosi Mátyás vezetésével a szovjet Gulag mintájára az ország különböző területein, így a Hortobágyon és környékén is kényszermunkatáborokat hozott létre – a tizenkét tábor között volt Kócspuszta is –, ahová bírói végzés nélkül a becslések szerint 2524 családot, csaknem 8000 lelket száműzött, hurcolt el. A három évig tartó pokolra emlékeznek a kitelepítettek és hozzátartozóik immár ötödik alkalommal Kócsújfalun, ahol már 1993-ban lerakták az emlékezés kápolnájának alapkövét. A találkozó kulturális programjainak keretén belül augusztus 11-én, szombaton 9 órától ökumenikus istentisztelettel áldoznak a meghurcoltak és elhunytak emlékének.

Stefka István

Hosszú hullám

A ma nyolcvanhat éves Skultéty
Csabának kalandos élete volt.
Azon szerencsések közé tartozott,
akiknek 1945-ben sikerült megszökniük az orosz fogságból. A lakosságcsere
talán egyik utolsó olyan szemtanúja, aki a kulisszák mögé is betekinthetett. Magyarországot 1947-ben elhagyta,
ezután a Szabad Európa Rádió (SZER) alapítói között találjuk Münchenben: nemzetközi politikai kommentátorként, Ambrus Márton álnéven vált ismertté.

Stefka István

Pszichobiznisz és hatalomvágy

Gábor S. Pál belgyógyász, orvos-pszichiáter, neurológus és zeneszerző. A hatvanas-hetvenes évek sikeres slágereinek szerzője Szenes Ivánnal együtt. Mégis, zenei előélete mellett Gábor S. Pál igazából a pánikbetegségek gyógyítója, és jelenleg Magyarországon e súlyos kór felismerésében az egyik legjobb szakember. A legnagyobb veszélyt ma abban látja, hogy általános támadás indult a magyar pszichiátria ellen – lásd a több mint száz- éves Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárását –, amelynek hátterében a szcientológiai egyházat véli felfedezni.

Stefka István

Három jelentés

k ö n y v e s h á z

Stefka István

Mértékadó rádió, FM 100.3

A konzervatív értékrendet vállaljuk, azon keresztül szemléljük a világ történéseit – fektette le lapunknak adott interjújában Belénessy Csaba, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, aki ugyanakkor a közszolgálati hírszerkesztés elveit tartja irányadónak, és szeretné, ha a rádió azokat is megszólítaná, akik nem politizálnak. Az új fővárosi adó négy hónapja, március 15-én, nemzeti ünnepünkön kezdte meg adását. Belénessy reméli, hogy egyszer az egész országban sugároznak majd. A főszerkesztő régi rádiós, dolgozott a Magyar Rádió Krónikájánál és a Magyar Televízióban. Egyvalamiben azonban korán kitűnt kollégái közül Belénessy Csaba, méghozzá azzal, hogy – miként önmagát jellemzi – igazi „gründoló típus”, vállalkozó alkat, aki mindig szeretett új, váratlan feladatokat megoldani.

Stefka István

A demokrácia karikatúrája

A Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója és első elnöke, a rendszerváltás egyik meghatározó alakja ma egyáltalán nem boldog, amikor a „műre”, vagyis az átalakulás elmúlt tizenhét évére tekint. Bíró Zoltán a rendszerváltás végrehajtásának módjával a kezdetektől nem értett egyet, emiatt lemondott az MDF-ben viselt elnöki címéről, és 1990-ben ki is lépett a pártból. Amíg a zavarosban halászás, az új idők politizálása többeknek milliárdokat hozott, addig Bíró Zoltán irodalomtörténész megmaradt a két szoba, összkomfortos belvárosi lakásánál. Nem tett mást, mint másoknak törte az utat. Meglehet, kíméletlen őszintesége sokakat érint érzékenyen.

Stefka István

Nincs már hová hátrálni

Egy valamikori jobboldali sztárújságíró időlegesen otthagyta a szakmát; ma egy 11 ezer lelkes nagyközség érdekeiért küzd mint polgármester. Gyökerei, érzelmi kötődése nem állnak távol a falutól, hiszen Franka Tibor első huszonöt évét, fiatalságát a nagyközségben töltötte. Újságíróként a Magyar Hírlapnál kezdett, volt rádiós, televíziós, a rendszerváltozás után néhány évig az Esti Hírlap, majd az Új Magyarország főszerkesztője. Indult országgyűlési választásokon, majd a 2006-os önkormányzati választáson a Pest megyei Kerepesen, ahol elnyerte a polgármesteri széket. Riporteri, szerkesztői és szervező készségét most a súlyos zajártalmat előidéző Hungaroring elleni lakossági tüntetés közvetítésében teszi próbára. A civil szervezetek a tüntetést pénteken 18 órára szervezik a Hungaroring főbejárata elé, ahol petíciót nyújtanak át az illetékeseknek.

Stefka István

„Adjanak egy kis levegőt, hogy tudjunk élni!”

A Balatonnál alig indult be a csúcsszezon. Főként a déli parton kevés a vendég, nem sokan térnek be a vendéglőkbe. Az idegenforgalommal és vendéglátással foglalkozók közül egyre többen arra jönnek rá, hogy a növekvő adóterhek miatt nemhogy meggazdagodni nem lehet egy nyár alatt a Balatonnál, hanem megélni is nehéz. Az Opten Informatikai Kft. legfrissebb adatai szerint országosan is egyre több vállalkozás szűnik meg. Számuk ebben az évben meghaladta a négyezret, korábban ez a mutató 2000–2400 között volt. A cégbírósági és adóhatósági adatok azt támasztják alá, hogy ebben a fél évben tíz százalékkal kevesebb vállalkozást regisztráltak, mint egy éve, miközben több mint tizenötezer végrehajtási eljárás indult. Mindezek a kedvezőtlen előjelek hogyan hatnak a Balatonnál? Vendéglősökkel beszélgettem, akik még gebinesként kezdték a szakmát.

Stefka István

A kegyelet vámszedői

Fogyó népesség vagyunk, Magyarországon többen halnak meg, mint születnek. Nem véletlenül dúl közelharc a temetkezések ügyintézésének, lebonyolításának megszerzéséért. Manapság jó üzlet temetni. A fővároshoz közel van olyan közepes nagyságú község, ahol két temetkezési vállalkozás is megél. Amíg az egészségügyi reformnak álcázott, az ötvenes évekhez hasonlóan központilag irányított orvos- és kórházellenes hangulatot keltik, addig a temetkezési vállalatok, kihasználva a családok, hozzátartozók fájdalmát, szinte megfizethetetlen áraikkal egyre inkább gazdagodnak a temetéseken.

Stefka István

Puskák után

K Ö N Y V E S H Á Z