Azért Petőfit se felejtsük!

Pilhál György

2016. március 15., kedd 05:30, frissítve: kedd 16:53

Elnézve az idei március 15-e gazdag programkínálatát – megannyi párt, civil szervezet, fölpaprikázott kis- és nagyközösség szervezett eseményt az ünnepnapra –, én már csak azon izgulok, Petőfiék ki ne maradjanak valahogy a műsorból. Merthogy erre elég nagy az esély. Belepillantva a különféle előzetes szórólapokba, közösségi portálok beharangozó írásaiba, rengeteg mindenről olvasni, talán csak éppen a negyvennyolcas „pesti srácokról” meg az általuk lángra lobbantott diákságról, polgárságról nem. Azokról, akiket eredetileg ünnepelnünk kellene ezen a napon. Persze értem én, hogy a nemzeti ünnepek úgy teljesek, ha „áthallásuk” van, ha kapcsolódnak a jelenhez – így volt ez mindenkor, és alighanem így is van ez rendjén.

A nagyszerű mementók álljanak csak előttünk mozdulatlan tükörként. Erre való az ünnep. Ám az arányokra vigyázni kellene, könnyen átbillen rajtuk az ember – főképp, ha eleve az átbillenés szándékával megyünk ünnepelni. Régen rossz, ha pusztán azért indulunk ki a térre, hogy ott majd jól megmondjuk a magunkét, miközben az igazi ünnepeltekre – Petőfiékre – jószerivel fütyülünk. Ők csak ürügy, jó alkalom. (Kicsit olyan ez, mint a vásárlási őrületbe átbillent karácsony. Amikor a megszületett kisdedről már alig-alig esik szó – legföljebb ha plüssfiguraként megvásárolható a boltban.)

Meg arra is figyelni kellene – talán ez a legfontosabb –, hogy az ünnepi beszéd hiteles szájból szóljon. Mert sok ám ilyenkor a márciusi ifjúvá „fiatalodott” kurzusforradalmár, az, akit korábban, egy másik ünnepen még egy másik hordón láttunk. Petőfit is hamisítják, vigyázzunk!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.14.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.