Börtönbuli

Pilhál György

2017. január 8., vasárnap 12:59

Úgy tűnik, a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben is vidáman telt a szilveszter. Legalábbis erről tanúskodnak azok az óévbúcsúztató videofelvételek, amelyeket okostelefonjaik segítségével maguk az érintettek készítettek, majd juttattak el családtagjaiknak és a szabadlábon (vagy szökésben) lévő haveroknak. (Hogy honnan volt nekik ilyen kütyüjük, azt egyelőre nem tudni, a börtönökbe ugyanis szigorúan tilos privát telefont bevinni; a bentlakók kizárólag az intézmény speciális, cenzúrázott készülékeit használhatják, azokon pedig még beszélni is alig lehet…) A tiszalöki áristom beutaltjai mindenesetre egy fergeteges táncos, nótás éjféli fesztiválról tudósították a külvilágot; az ország másik felén, a szombathelyi kaptárban pedig a „berhidai rabszolgatartó”, Dinamó a Facebookra posztolt újévi jókívánságokat szeretteinek. Utóbbi nehézfiú rabruháját ledobva, lenge öltözetben mutogatta kigyúrt idomait, bivalyéra emlékeztető muszklijait.

A kommentek alapján arra következtethetünk, hogy a testépítő a börtönben is megtalálta a helyét. „Dinamo, te még Szombathelyen is király vagy!” – lelkendezett egyik ismerőse, amire a bajnok szerényen csak annyit felelt: „Ez így van.” Megjegyzem, akár király, akár nem ez a Dinamó, aligha állt kétszer sorba az észért, amikor azt osztogatták. Tán még ma is a priccsről posztolgatna önfeledten, ha tevékenységére nem figyel föl egy büntetlen előéletű internethasználó, aki a bicepszfeszegető egyik felvételét mindjárt elküldte a Blikkhez: lám, milyen jól megy a mai gonosztevőknek a tömlöcben… Az újság pedig, úgy, ahogy volt, leközölte.

Hogy továbbra is jó-e még a hangulat odabent, arról nem tudunk. Csupán annyit hallottunk, hogy Pintér belügyminiszter a minap három tömlöcparancsnokot elcsapott a tisztjéből. Talán mezei foglárként folytatják, nem tudni…

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.01.07.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.