Egy szórakozott professzor

Pilhál György

2016. február 10., szerda 12:10, frissítve: szombat 15:34

Előre nem látható akadályokba ütközhet, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorának szakmai eredményei után érdeklődik. Itt van mindjárt a Mandiner hírportál esete.

A kollégák Szuromi Szabolcs nemrég szerzett kutatóprofesszori kinevezése után érdeklődtek, amit rektor úr a hírek szerint a cambridge-i Trinity College-tól kapott. Ám az angol egyetem közölte, valami tévedés lehet, ők nem nevezték ki semmiféle kutatóprofesszornak Szuromit. Járt ugyan náluk, Angliában egy Szuromi nevű ember, kutakodott is, a könyvtárban is molyolt, de nincs hivatalos kapcsolata az intézménnyel. A kolléga erre megkérdezte: de a független külső szakértőkből álló akkreditációs testületében azért csak szerepel Szuromi neve, hisz arról a Pázmány közleménye is írt. Mire azt a választ kapták, nekik sosem volt akkreditációs testületük.

Vérbeli hírlapíróban ilyenkor beindul az oknyomozó riporter: a kolléga meg is kereste a „kutatóprofesszort”, mondaná el, hányas a kabát? Rektor uram láthatóan nem örült a kérdésnek. Elsőre kikapcsoltatta a diktafont, majd közölte, ő nem is nyilatkozott ilyet. Az újabb kérdést – akkor miért adott ki a Pázmány ilyen közleményt? – már válaszra sem méltatta, elment. Talán kutatni, mi a teendő… Kínos. (Rektor uramnak nem ez az első furcsa húzása. Tavaly májusban például bejelentette, az ő egyetemén kötelező tárgy lesz a holokauszt történelme. A tatárjárás, a török pusztítás, a gulágvilág stb. nem.)

Lapunk is kérdezte a „kutatóprofesszort”, de mi sem kaptunk választ. Talán küld majd egy bizonyítványmagyarázós Karinthy-szöveget: „mostanában ne tessék bemenni az iskolába… a kaput kiemelték… most átalakítják… nincs kapu… nem lehet bemenni…”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.10.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.