Kesergő veteránok

Pilhál György

2017. január 9., hétfő 13:30

A halottakon már nem segít, de az elemző utókornak talán még tanulsággal szolgálhat, ha ráébred: valahol háborús áldozatnak számít az az öt ártatlan utas is, akit egy Miami melletti reptéren lőtt agyon – magyar idő szerint péntek este – egy Irakot megjárt veterán. A 26 éves Esteban Santiago korábban a nemzeti gárda kötelékében szolgált, és pár hónapja egyebek közt azért kezelték a pszichiátrián, majd szerelték le, mert „hangokat hallott”. A róla bemutatott fotó nem sejtet bármiféle elvetemült, bűnözői vonást, nem is állt rendőrségi megfigyelés alatt, nem ütközött a törvénnyel. Testvére azt nyilatkozta, az után változott meg, hogy hazatért a közel-keleti szolgálatból.

Az amerikai veteránok visszailleszkedése a civil társadalomba sosem működött. Az obsitosok zöme nem találja a helyét, gyökértelenül lézeng; keres valamit, talán egyfajta társadalmi elismerést, effélét, de a legtöbbször hiába. Legnagyobb pszichés kárt nem a félelem vagy a harcmező borzalma okozza a katonáknál, hanem a szégyenérzet, a lelkiismeret-furdalás, amikor elveszítik bajtársukat. (A kiképzés során egyvégtében az összetartozást sulykolják beléjük.) Meg persze az, ha utólag ráébrednek, hogy nem jó célokért harcoltak. De akkor már késő, jön a depresszió, a szorongás, az alvászavar, a drog… A veteránok ügyeivel foglalkozó amerikai kormányhivatal egyik, még 2013-ban készült felmérésében olvastam, hogy az Államokban átlagosan 65 percenként (!) lesz öngyilkos egy leszerelt katona. Vagyis naponta 22-en választják önként a halát. Ez azt is jelenti, több embert veszít a hadsereg öngyilkosságok miatt, mint a harctéren! Aki nem lesz közülük öngyilkos, abból meg akár egy reptéri vérengző is lehet… Aki – anélkül, hogy fölmenteném – valahol maga is háborús áldozat.

Kár, hogy a háborúk örök győzteseit ez nem érdekli.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.01.09.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.