A babának is jó: újabb érv a várandósedzés mellett

2016. május 13., péntek 08:02

A modern orvoslás szerint a terhesség alatt sem kell tartózkodni a sportolástól: ha az anya jó mozgásformát választ, nem kell káros hatásokkal számolnia, és nyugodtan élvezheti az edzés pozitívumait. A kutatók nemrég egy újabb, megdöbbentő érvvel is alátámasztották a terhesség alatti edzés fontosságát.

Amerikai tudósok úgy vélik, bizonyítékot találtak arra, hogy ha a várandós anyuka rendszeresen sportol, akkor születendő gyereke is nagyobb eséllyel lesz a mozgás szerelmese – derül ki a New York Times cikkéből. Bár pontosan nem tudják, mi lehet ennek az oka, végkövetkeztetésük mindenképp arra sarkallhatja a kismamákat, hogy áldott állapotban se feledkezzenek meg a mozgás fontosságáról. Ha ugyanis az anya orvosi tanácsoknak megfelelően teszi mindezt, nemcsak saját egészségét védheti, hanem születendő gyermeke egész életét is jobbá teheti.

Nevelés és környezet

Korábban mind az embereknél, mind pedig az állatoknál vizsgálták, hogy felmenőik aktivitása mennyire hatja át a várható életutat, az eredmények pedig azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei mozgásszegény életet folytattak, gyakran maguk sem váltak különösebben sportossá. Ezzel szemben az aktívabb szülők gyermekei jellemzően jobban rajonganak a testmozgásért. Ebben természetesen nagyon fontos szerepet játszik az otthoni környezet és a nevelés, hiszen a gyerekek utánozzák szüleik viselkedését, és tanulnak tőlük.

Kerülje az édesítőszeres üdítőket!
A mesterséges édesítőszereket tartalmazó innivalók terhesség alatti fogyasztása fokozhatja a gyerek későbbi elhízásának kockázatát – figyelmeztetnek a kanadai Manitobai Egyetem kutatói. Tanulmányukból kiderül, hogy ez mindenképp növeli az egyéves gyerekek súlyát, viszont a cukorral édesített innivalók terhesség alatti fogyasztása és a kicsik későbbi, kisgyermekkori elhízottsága között már nem találtak ilyen egyértelmű összefüggést.

Emellett számos kutatás azt sugallja, hogy más biológiai tényezők – köztük a genetika – is fontos szerepet játszik ebben. Kiderült például, hogy bizonyos gének hajlamosabbá tehetik hordozóikat arra, hogy aktívabb életet éljenek, míg más génvariációk ennek épp az ellenkezőjét eredményezhetik.

Sok kutató ennek ellenére elképedve fogadja azt a legfrissebb eredményt, amelyet a FASEB tudományos folyóiratban tettek közzé a houstoni Baylor College of Medicine és a Rice Egyetem tudósai. Tanulmányuk arról szól, hogy a baba DNS-ében attól függően következhetnek be változások, hogy az anya fizikai aktivitásából adódóan milyen környezeti hatások érték születése előtt. Úgy találták, ez élete végéig hatással lehet az érintett egészségi állapotára.

Jelentős különbségek

A kutatók, akik erre az eredményre jutottak, tíz nőstény egeret helyeztek futókerékkel felszerelt ketrecekbe. Fontos kiemelni, hogy ezek az állatok alapvetően szeretnek futni, többségük egy nap alatt kilenc kilométert is megtesz. Egy héten keresztül hím egyedekkel éltek együtt, majd a már vemhes egerek felétől elvették a futókereket. A többi állat viszont továbbra is futhatott, amikor csak akart. Amikor utódaik megszülettek, olyan ketrecekbe tették őket, amelyekben nem volt futókerék, és amelyek el voltak választva a felnőtt állatokétól – így a kicsik nem tudták utánozni a kifejlett egyedek viselkedését. Azonban életük során később többször is olyan ketrecbe kerültek, ahol már hozzáférhettek a kerékhez. Bár a kutatók észrevettek különbségeket az utódok viselkedése közt, igazán lényeges megfigyeléseket akkor tettek, amikor az állatok elkezdtek felnőni: ekkor derült ki, hogy azok, amelyeknek anyja a vemhesség ideje alatt aktívan élt, szívesebben folytattak „pörgős” életmódot. Ezek az állatok a többinél még akkor is többet mozogtak, amikor épp nem a futókereket tekerték. A különbségek idősebb korban is megmaradtak.

Az eredmények tehát, mint azt Robert Waterland, a kutatás egyik vezetője kiemelte, világosan kimutatták, hogy az anya fizikai aktivitása hatással van az utódok életére.

Az ötévesek véréből kiderül, dohányzott-e várandós édesanyjuk

Még ötéves korukban is találni a gyerekek vérében molekuláris bizonyítékot arra, ha anyjuk dohányzott a várandósság idején – állapították meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói. Az eredmények szerint maradhatnak nyomai a szervezetben a magzatot a méhen belül érő hatásoknak, és akár évekkel a világra jövetel után is károsíthatják az egészséget.

Legolvasottabb cikkek