A mozgás is segíthet a depresszió leküzdésében

MNO

2016. február 13., szombat 21:00

A fényterápia, a sport és a fokozottabb társasági élet is segíthet az úgynevezett téli depresszió leküzdésében – idézi a távirati iroda Lakatos László pszichiáter M1-nek adott szombati nyilatkozatát.

A pszichiáter szerint a téli időszakban sokak számára jelenthet problémát a levertség, amit már a tavasz beköszönte előtt lehet kezelni. A téli depresszió tünetei általában a megváltozott életmód, táplálkozás és hangulati állapot – tette hozzá. A fent említett fényterápia – amely lényege egy pontosan meghatározott spektrumú fény besugárzása – Magyarországon alig elérhető, viszont a mozgás és a társasági élet fokozása igen.

Arról, hogy ugyan a depressziót súlyos esetekben antidepresszáns gyógyszerekkel, illetve pszichoterápiával szokás gyógyítani, de enyhébb típusát hatékonyan „kezelheti” a testmozgás is, korábban már mi is írtunk. Kitértünk arra, hogy a kutatások szerint sport a súlyosabb kórképek gyógyításához is hozzájárulhat. Annak okát, hogy a mozgás miként hat azon túl, hogy egyfajta viselkedésterápiaként működik, ma is intenzíven keresik.

Legolvasottabb cikkek