Aquajogging: miért jó futni a medencében?

2016. május 24., kedd 11:00, frissítve: kedd 11:32

Ha egy sérülés miatt szüneteltetnie kell kedvenc sportját, kíméletes edzésformát keres vagy csak kipróbálna valami újat, érdemes belevágnia a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő aquajoggingba.

Ha megfelelően végzik, az aquajogging nagyszerű módja lehet a testmozgásnak: ugyanolyan kardiovaszkuláris edzéstípus, mint amilyen a futás, így hordozza annak minden előnyét, viszont minimális a sérülés veszélye. Ráadásul remekül fejleszti az egyensúlyérzéket, különösen jót tesz a hasizomnak és a mélyhátizmoknak.

A sportág az Egyesült Államokból származik, kezdetben elsősorban operációk előtt és után ajánlották a betegeknek. Azonban hamar kiderült, hogy a gyakorlatok az idősek és a túlsúlyosak számára is nagyon hatékonyak lehetnek, hiszen kímélik az ízületeket. Napjainkban egyre népszerűbb ez az edzésforma, a terápiás alkalmazás mellett ma már nemtől és életkortól függetlenül, mindenkinek ajánlják. Élsportolók edzőtáborokban is élnek az általa nyújtott előnyökkel.

Futás a vízben

A sportág szerelmesei lényegében futómozgással haladnak a vízben, miközben egy deréköv segíti őket a felszínen maradásban. Többen speciális cipőt, súlyzót vagy kötelet is alkalmaznak az edzés során. Fontos, hogy előre haladás közben a láb ne érje el a medence alját. Maga a mozgás tehát nem egyszerű vízben futás.

A sportágat különösen azoknak a futóknak ajánlják, akik valamilyen sérülés miatt átmenetileg nem tudnak hódolni a szenvedélyüknek – írja a Guardian. Az aquajogging nagyjából az összes olyan izmot megmozgatja, amelyet a futás is erősít, ráadásul kifejezetten jót tesz a hajlító izmoknak. Ez utóbbi azért is fontos, mert azoknál a hobbifutóknál, akik alapvetően ülőmunkát végeznek, ezek krónikusan gyengék, ami könnyen sérüléshez – különösen térdproblémákhoz – vezethet. Így a hagyományos futóedzés is hatékonyabbá válik, ha mellette valaki aquajoggingol is.

Így lesz a leghatékonyabb a vízben végzett edzés:
  • Bizonyosodjon meg arról, hogy elég mély a víz, ezzel is elkerülve, hogy lába érintse a medence alját!
  • Érdemes kicsit felfelé, a lábszár irányába feszíteni a lábujjakat. Erre külön figyelni kell, mert ugyan a hagyományos futás során automatikusan így teszünk, de a vízben ez már nem olyan magától értetődő.
  • Mivel magasabb pulzusszámot jóval nehezebb a vízben elérni, érdemes belevinni az intervall módszert, ami azt jelenti, hogy az edzés során az intenzívebb periódusokat lazábbakkal váltogatjuk.
  • Mindig ügyelni kell arra, hogy a felsőtest egyenes legyen, és ne hajoljon túlságosan előre.
  • A kezet érdemes ökölbe szorítani, mert így véletlenül sem tudjuk majd használni a könnyebb előrehaladás érdekében.
  • Célszerű edzőpartnert is keresni, a közösen végzett sportolás ugyanis színesebb és szórakoztatóbb.

Legolvasottabb cikkek