Egy apró sérülés is komoly következményekkel járhat?

2016. október 17., hétfő 13:28

Gyermeke ökölvívónak készül, amerikaifocizik, esetleg nagyot esett a kerékpárral vagy a gördeszkával? Érdemes vigyázni: egyetlen fiatalkori fejsérülés is komoly hatással lehet a későbbi mentális és fizikai egészségügyi állapotra – állítja egy friss kutatás.

A fejsérülések jelentősen növelik a hosszú távú, komolyabb problémák kialakulásának kockázatát, és a kutatások azt mutatják: a fiatalok leggyakrabban sportolás közben szenvednek el ilyen baleseteket. Ráadásul a Blue Cross Blue Shield nevű amerikai egészségbiztosító legfrissebb adatai szerint a húsz éven aluliak körében diagnosztizált agyrázkódások aránya jelentősen növekedett 2010 és 2015 között, a legnagyobb mértékű emelkedést a lányok körében tapasztalták – írja a The New York Times.

Kétségbeejtő következtetések

Erre más országokban is felfigyeltek, azonban a hosszú távú hatások eddig többnyire ismeretlenek voltak. Ezért is készült el az a kutatás, melynek során az Oxfordi Egyetem, az Indianai Egyetem, a svédországi Karolinska Intézet és más egyetemek szakemberei svédországi lakosok egészségügyi adatait elemezték. A kapcsolódó nyilvántartások egyebek mellett az orvosi és kórházi ellátásra, társadalmi-gazdasági helyzetre, képzettségre és az esetleges testi fogyatékosságra vonatkozó információkat is tartalmaztak, sőt még a családtagokról is rendelkezésükre álltak a szükséges adatok.

A tudósok elsősorban azokra az 1973 és 1985 között született emberekre koncentráltak, akik huszonöt éves koruk előtt szenvedtek fejsérülést – ez összesen több mint 104 ezer embert jelentett. A róluk szóló adatokat összehasonlították a testvéreikre vonatkozó információkkal – akik nem szenvedtek sérülést –, majd az eredményeket összevetették a családtagokra, valamint az ország lakosságának egészére jellemző adatokkal is.

Nőtt a kockázat

A levont következtetések kétségbeejtőek voltak: azok a fiatalok, akiknél agyrázkódást tapasztaltak – ezt a kutatók enyhe traumás agysérülésként határozták meg –, felnőtt korukban nagyobb valószínűséggel vettek igénybe rokkantsági kifizetéseket, mentális egészségügyi ellátást, és kisebb eséllyel tették le az érettségit vagy vettek részt a felsőoktatásban, mint testvérük. Ráadásul esetükben kétszer nagyobb volt a korai halálozás kockázata is.

A szakemberek emellett megállapították, hogy nagyobb eséllyel alakulnak ki elhúzódó pszichológiai vagy fizikai problémák felnőttkorban, ha valakinek egynél több agyrázkódása volt, vagy súlyosabb agysérülést szenvedett. Akkor is komolyabb hatásokkal kell számolni, ha valaki tizenöt éves kora után szenved sérülést.

Azt sajnos egyelőre nem tudni, hogy a gyerekek és a tizenévesek közt kik vannak leginkább veszélyben egy fejsérülés bekövetkezte esetén. Tehát a tanulmány legfontosabb üzenete az, hogy minden lehetséges lépést meg kell tenni az ilyen esetek elkerülése érdekében.

Fontos a megelőzés

Jákó Péter belgyógyász-sportorvos kérdésünkre válaszolva kiemelte: a fejsérüléseket sok esetben meg lehet előzni a szabályok módosításával, így érdemes ezeket úgy alakítani, hogy minél kisebb eséllyel forduljanak elő ilyen balesetek. Ez persze nem minden sportágban lehetséges, ökölvívásnál például kevésbé, így az is fontos, hogy a játékvezetők, bírók szigorúan kövessék a mérkőzést. Hozzátette: egy fejsérülés vagy bármilyen agyrázkódás után minimum négy hét pihenőt kell tartani, a sportolást csak ezt követően szabad folytatni. Mint mondta, tizennégy éves kor alatt gyakran nem lehet a küzdősportokban – a leginkább érintett sportágakban – versenyezni, így a fiatalabbaknál inkább baleseti jelleggel következhetnek be sérülések.

Legolvasottabb cikkek