Fitnesz: kevés a megbízható mobilalkalmazás

2016. június 8., szerda 15:22

Egy friss kutatás szerint a jelenleg elérhető diéta- és fitneszalkalmazások többségénél semmilyen bizonyíték nem támasztja alá a tényleges hatékonyságot. Utánajártunk, ennek ellenére mit érdemes mégis letölteniük a sportolni vágyóknak.

A fitnesz világában is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az okostelefonos alkalmazások. Ezek számos új, a korábbiaknál kényelmesebb megoldást kínálnak, ám az már korántsem mindegy, hogy az elérhető applikációk közül végül melyikre esik a választásunk. Egy nemrég publikált tanulmány ugyanis rámutatott: a diéta- és fitneszalkalmazásoknak csupán elenyésző hányadát, fél százalékát fejlesztették úgy, hogy abban hiteles egészségügyi intézmény vagy szervezet is részt vett. Az applikációk többségénél egyáltalán nem tettek közzé arra vonatkozó bizonyítékot, hogy valóban hatékonyak lennének a testsúly csökkentésében vagy az elhízás megelőzésében – írja a Science Daily.

A Leuveni Katolikus Egyetem és a Glasgow-i Egyetem szakemberei összesen 3013 jelenleg elérhető alkalmazást vettek górcső alá. Ezek közül 2169-et androidos, 817-et pedig Apple telefonokra lehet letölteni.

Noom Healthy Weight Loss Coach

Pozitív példák persze vannak, a fenti kutatás vezetője, Charoula Nikolau például annak tartja a Noom Coach nevű alkalmazást, amelyet egészségügyi szakemberek fejlesztettek ki, és a fő célja az olyan problémák kialakulásának megelőzése, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

A felhasználónak mindössze a nemét, az életkorát, a magasságát és a testsúlyát kell megadnia, valamint azt, hogy mennyit szeretne fogyni. Az alkalmazás – amellett, hogy folyamatosan nyomon követi az étrendet, és tanácsokkal, valamint napi feladatokkal lát el – méri, hogy egy adott edzéstípus során hány kalória ég el.

Cukorbetegen sportolna? Segítünk elkezdeni!

A sport nemcsak a diabétesz megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem a betegség súlyosbodását és komplikációinak kialakulását is segít megelőzni. Viszont nem mindegy, hogyan kezdünk hozzá.

Sworkit

Korábban a Floridai Egyetem kutatói 30 népszerű fitneszalkalmazás tanulmányozásával próbálták meg kideríteni, hogy melyik a legjobb, leghatékonyabb applikáció. Ranglistájuk első helyére végül a Sworkit került.

Az ingyen letölthető, igen sokoldalú alkalmazással a felhasználó kiválaszthatja, hogy milyen mozgásformát – erőnléti gyakorlatokat, jógát és pilatest, kardiót és nyújtásokat – mennyi időn keresztül (5-től 60 percig) szeretne végezni. Ezután csak annyi a dolga, hogy kövesse a videóban megjelenő edző utasításait. Saját edzések létrehozására, valamint már meglévő programok módosítására is lehetőség van. Sérülések után például különösen hasznos lehet, hogy eltávolítjuk az éppen nem megfelelő gyakorlatokat, és hozzáadjuk a rehabilitációs céllal ajánlottakat.

7 Minute Workout

Ugyanezen a listán a második helyet a 7 Minute Workout – Get fit kapta, amely a már általunk is bemutatott intervalltréningre épül. Ennek az edzésformának a lényege, hogy az intenzív és a kevésbé intenzív fázisok váltakozásával rövid idő alatt is jó eredmény érhető el vele.

Az alkalmazás kifejezetten hasznos lehet azoknak, akik szeretnének rendszeresen edzeni, ám túl elfoglaltak ahhoz, hogy hosszabb programokat csináljanak végig.

Runtastic

A futás pozitív hatását már számos tanulmány kimutatta. Tudjuk, hogy kiegyensúlyozottabbá tesz, erősíti a szívet, hatásos depresszió ellen, és még fájdalomcsillapításra is alkalmas.

Természetesen ezen a területen is rengeteg alkalmazás érhető el. Az egyik legnépszerűbb a Runtastic, amelynek fizetős és ingyenes verziója is van. Az alkalmazás GPS-adatok gyűjtésével nyomon követi, hogy a felhasználó milyen sebességgel, milyen útvonalon és mennyi ideig fut vagy gyalogol, ezek alapján pedig kiszámolja, hány kalóriát égetett el. Az edzések adatait naplózza is, majd az aktuális paraméterekről egy virtuális edző visszajelzést ad. Speciális képzési terv kiválasztásával az edzés célzott – például állóképesség-fejlesztő, fogyasztó, maratont és félmaratont segítő – is lehet. A sporttevékenységek könnyen megoszthatók, és az edzésről szóló adatokat a felhasználók a Runtastic weboldalára is feltölthetik, hogy így egy fitneszközösség részévé váljanak, ami – a fejlesztők szerint – motiválhatja is a futókat.

Egyébként Budapesten a margitszigeti futókör a legnépszerűbb – és ezzel együtt a legzsúfoltabb – a kocogók körében. Emellett számos gyönyörű futópálya közül választhatnak a sportolni vágyók. Kezdők számára például ideális az Orczy-kert és a Kopaszi-gát, de sokan kedvelik a Népligetet, a Városmajort és a Normafa, Erzsébet-kilátó futókörét is. Mindehhez semmi nem kell, csupán egy jó futócipő.

Elhasaltak a fitneszmérők

Az utóbbi években a mobilelektronika legdivatosabb eszközei kétségtelenül a testmozgás regisztrálását ígérő aktivitásmérők, a fitness trackerek. Az általában karkötőként hordható készülékek gyártói azt ígérik, hogy termékeik mérik a megtett lépések számát, ez alapján pedig az elégetett energia mennyiségét. Illetve extra szolgáltatásként a szívritmust is. Kérdés, mennyire megbízhatóan teszik ezt.

Legolvasottabb cikkek