Komoly veszélyeket rejt a gyermekkori elhízás

2016. május 29., vasárnap 16:16, frissítve: hétfő 17:54

Széles körben ismertek a gyermekkori testmozgás pozitív hatásai, ám a tapasztalatok szerint napjainkban egyre kevesebben szakítanak időt a rendszeres sportolásra. A jelenség számos egészségügyi kockázatot rejt.

Több tanulmány is rámutatott arra, hogy a fizikai aktivitás nem csupán az elhízás megelőzése miatt fontos, hanem fokozza a tudományos teljesítményt, hosszú távú védelmet nyújt számos megbetegedés ellen, és segít a mentális egészség megóvásában is. Amerikai kutatók 9700, 14 és 18 év közötti diák bevonásával megállapították, hogy azok a fiatalok, akik iskolai sportklubokhoz tartoznak, nagyobb eséllyel fejezik be tanulmányaikat, és kerülnek be a felsőoktatásba.

Kardiovaszkuláris kockázatok

Az aerob gyakorlatok végzésével jelentősen csökkenthetők a gyermekkori elhízással járó hosszú távú kockázatok is – derült ki egy friss tanulmányból, mely az International Journal of Obesity online kiadásában jelent meg. Ausztrál, amerikai és brit kutatók megállapították, hogy – függetlenül a hasi zsír mennyiségétől – az ilyen típusú edzés 36 százalékkal is csökkentheti a metabolikus szindróma kialakulásának esélyét fiatal felnőttkorban. Ez a tünetegyüttes egyébként több, a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel összefüggő kockázati tényező fennállását is jelenti, melyek később koszorúér-betegséghez, 2-es típusú cukorbetegséghez és stroke-hoz is vezethetnek – írja a Science Daily.

A kutatók 1792 olyan ausztrál húsz év alatt összegyűjtött adatait elemezték, akik 7 és 15 éves koruk közt részt vettek egy egészségügyi és erőnléti felmérésben. Az érintettek felnőttként is átestek egy hasonló vizsgálaton.

Kell-e diétáztatni az elhízott gyereket?
Az elhízás nemcsak esztétikai probléma, a fiatalon összeszedett plusz kilóknak számos súlyos következménye lehet. Fogyókúrára fogjuk-e a pufók csemetéket? Szakértőket kérdeztünk.

„Míg számos tanulmány megállapította, hogy az aerob gyakorlatok csökkentik a felnőttkori elhízással összefüggő szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, azt kevesen vizsgálták, hogy ez igaz lehet-e a gyermekkori obezitás esetében is” – magyarázta Michael Schmidt, a tanulmány szerzője és a College of Education kineziológiai osztályának docense. Kiderült: intenzív mozgással a kiskori pufókság szív- és érrendszeri hatásait jelentősen csökkenteni lehet, de a kövérebbek még így is nagyobb eséllyel vannak kitéve a felnőttkori metabolikus szindrómának.

Szülői támogatás

Jens Omli, a Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem kutatója korábban a fiatalok sportoláshoz való hozzáállását vizsgálta. Kiderült, hogy sokszor a győzelemre, eredményekre koncentráló szülők, tanárok, edzők veszik el a csak nyugodt játékra, mozgásra vágyó gyerekek kedvét a sporttól – olvasható a The Guardian cikkében.

Életkori különbségek

Figyelembe kell venni, hogy a gyermekeknek különböző életkorban eltérő igényeik és motivációik vannak. Szakértők szerint például ötéves korig az a legfontosabb, hogy a szülők távol tartsák őket a képernyőtől, hiszen ebben a korcsoportban még igen egyszerű rávenni a gyerekeket a fizikai aktivitásra. Elég kimozdulni velük a szabadba, vagy elmenni a játszótérre, és a legtöbb gyerek automatikusan szaladgálni, mászkálni kezd. Az iskolás gyerekek már szívesen elsajátítják a különféle sportágakhoz szükséges alapvető készségeket: ebben a korban már a szülőnek, a testnevelő tanárnak vagy az edzőnek meg kell mutatnia, hogyan rúgják el a focilabdát, fogják a teniszütőt, és be lehet vezetni őket az úszás rejtelmeibe. A 12 évesnél idősebb gyerekek gyakran a közösségi tevékenységeket részesítik előnyben: sokan inkább tánc közben, vagy valamilyen sportcsapatban érzik jól magukat. Ebben a korban már azokat a hosszú távú tevékenységeket is szívesen választják, melyeket a fiatalabb gyerekek még unalmasnak találtak: mind a kerékpározás, mind a konditeremben található gépek vonzóbbá tűnhetnek számukra.

Így vegye rá gyermekét a mozgásra!
  • Mutasson példát! A szülők egyfajta mintaként szolgálhatnak gyermekeik számára, így fontos, hogy megmutassák, milyen jelentős szerepe van a rendszeres testmozgásnak.
  • Segítsen választani! Fontos több különféle sporttevékenységet is megmutatni a gyerekeknek, hogy saját tapasztalataik alapján választhassák ki, mit szeretnének hosszú távon csinálni.
  • Legyen családi program a testmozgás! Érdemes időt szakítani olyan tevékenységekre, melyek segítségével együtt sportolhat a család. Biciklizés, különféle labdajátékok, túrázás vagy a sárkányeregetés közben mindenki jól szórakozhat.
  • Használjon játékos eszközöket! Rengeteg olyan eszköz létezik, mellyel arra ösztönözheti gyermekét, hogy a szabadban, aktívan töltse idejét: számítógépes játékok helyett lepje meg labdával, ugrókötéllel, frizbivel vagy tollasütőkkel a gyermeket.

Legolvasottabb cikkek