Dübörögnek a hóágyúk: mutatjuk, hol síelhet itthon

Szabó Emese

Szabó Emese

2016. január 8., péntek 17:21, frissítve: hétfő 10:35

A havazással nemcsak az igazi tél köszöntött be, hanem síterepeinken is gőzerővel dolgoznak már a hóágyúk: a pályák sorra nyitnak, üzemel az összes jelentősebb terep. Körbenéztünk, mi a helyzet a hazai helyszíneken.

Hétvégén már az ország szinte minden szegletében lehet síelni, így akinek ilyesmihez van kezdve, akár egy kis téli túrával összekapcsolva is ellátogathat a helyszínekre. A Bakonyban, a Mátrában, a Zemplénben, a Mecsekben és a Visegrádi-hegységben egyaránt lehet már lécet csatolni, több terep pedig idén újdonsággal is várja vendégeit. Visegrád például hóágyúzásban erősített, a rendszert komoly csőfelújítás tette biztonságossá. A nemrég kicsit átalakított ugratósort ebben a szezonban már több lámpa is megvilágítja, a megnövekedett fényerő pedig még kellemesebbé teszi az esti síelést. Gutbrod Rezső síoktatótól, a Nagyvillám Sípálya üzemeltetőjétől megtudjuk azt is, hogy a melegedő ablakait az idei évre lecserélték, már sokkal jobb a hőszigetelésük, jobban átláthatók: rajtuk keresztül közvetlenül a pályára nyílik kilátás. Az 1,7 kilométeres terepen már öt felvonóval üzemel három pálya, egyet nem tudtak csak behóágyúzni.

Keletről nyugatra

A Bakonyban szintén megkezdődött a síszezon: az eplényi Nordica Síaréna 7,2 kilométeres pályarendszeréből 2-2,5 kilométer üzemel, méghozzá stabil, 45-100 centiméter vastagságú hóval. Megy a pálya négyüléses nagy felvonója, működnek a csákányos liftek is. Magukat a pályákat éjszakánként ágyúzzák és ratrakolják, jól karban tartják, nyitva vannak a hütték, elindult már a sí- és snowboardiskola is, lehet felszerelést is bérelni. Mint Ebele Bálint marketingvezetőtől megtudtuk, a nem hóágyúzott pályákon egyelőre csak kevés természetes hó van, ezeket a későbbiekben teszik majd használhatóvá.

Eplényben már működik a négyüléses felvonó is
Eplényben már működik a négyüléses felvonó is
Fotó: Nordica Síaréna

Már az ország keleti felében is lehet lécet csatolni, a Mátrának például már mindkét terepe megnyitott. „Idén már 18 ágyúnk van, ezek mind üzemelnek: a hóréteg vastagsága 60-80 centiméter. Jelenleg a fölső nagy rét van nyitva, ennek leghosszabb pályája 500 méter. Tíz felvonónkból hét üzemel” – mondja Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistváni Sípark vezetője. Hozzáteszi, hogy a teljes, 4,2 kilométeres pályarendszert még ágyúzniuk kell, de amint a hideg jövő héten visszatér, folytatják ezt a munkát, nyitják majd a hosszabb pályákat is. A hütte és a kölcsönző már itt is nyitva van, és megkezdődött már a síoktatás is: már teljesen behavazták mindkét oktatóteraszt.

Kicsiknek és nagyoknak

A Kékestetőn idén több újdonság várja a sízőket. „A hegy fölső kúpját nemrég nyilvánították gyógyhellyé, itt található a két gyerekpályánk. Ezekre idén februárra már gyerekcsoportokat szervezünk, jellemzően nagyvárosokból” – mondja Klausmann Viktor, a Kékestetői Sícentrum szóvivője, a Magyar Síakadémia Egyesület elnöke. Kiemeli, hogy a rosszabb levegőjű településekről érkező, elsősorban légzőszervi betegségben, gyenge asztmában szenvedő kicsik a Mátrai Gyógyintézet erre a célra kialakított részében laknának egy hétig, tanulnának, napi négy órát pedig síznének. A rendszert most tesztelik, a tájékoztató levelet már megküldték sok iskolavezetőnek és a Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) megyei vezetőinek.

Idén ötven év felettieknek szóló kezdő és újrakezdő oktatás is indul a terepen. Utóbbi azokat célozza, akik 25-30 éves korukig aktívan síztek, aztán a munka és a gyerekek miatt abbahagyták a sportot, később esetleg elhíztak, mozgásszervi problémáik is lettek. Nekik a carving sízés világát szeretnék bemutatni, abból ugyanis ők már kimaradtak, egyszerűen azért, mert a sportág 10-15 éve teljesen átalakult. Viszont az újabb léctípussal az idősek is könnyebben sízhetnek – ebben olyan síoktató is segít nekik, aki 70 évesen, csípőprotézissel tanít – és egyben mutat pozitív példát – a pályákon.

Mint megtudtuk, a 3 kilométeres terepen jelenleg 500 méteren működik a csákányos déli pálya, 300 méteren megy a tányéros és 50 méteren a kis tanulólift. A jelenleg is üzemelő pálya átlagos hóvastagsága 35 centi: egyes részeken 45-50 centi, de van, ahol csak 20 centi. A terep második csákányos liftje most készül el, január közepétől már ez is működni fog.

Nyitnak a kisebbek is

Január 2-án a Sátoraljaújhelyen működő Zemplén Kalandpark I-es sípályája is megnyitotta kapuit. Mint Soltész-Vincze Tündétől, a síterep igazgatójától megtudtuk, az 1,9 kilométeres teljes pályahosszból jelenleg 0,8 kilométer használható – itt a hóvastagság 50-60 centiméteres. A II-es pályát még nem tudták teljesen behavazni, de a hétvégén ezen is megnyitják a felvonót. A hóágyúk folyamatos működtetésének köszönhetően az I-es és II-es pálya közötti átkötő szakasz már használhatóvá vált, így a síelők körkörösen tudnak lesiklani. A II-es pálya várhatóan csak jövő héten tud megnyitni. A terepen jelenleg három sílift, és a libegő üzemel, a kalandpark területén pedig még két különálló kötélpálya is működik: egy kabinos, és egy átcsúszó.

Január 7-i életkép a pécsi sípályáról
Január 7-i életkép a pécsi sípályáról
Fotó: Sóki Tamás / MTI

A Mecsekben szintén várják már a vendégeket. Itt ugyan nincs hóágyú, de szerda éjjel rengeteg természetes hó esett, így üzembe állt mindkét sípálya: az egyik 600, a másik 500 méteres. „Nekünk egy úgynevezett alsó vezetésű drótköteles felvonónk van, ami nagyon régi: ötvenharmadik éve működik, a szezonra újítottuk fel, most készültünk el vele” – mondja Farkas Péter, a Pécsi Sípályát üzemeltető PVSK síszakosztályának helyettes vezetője. Hozzáteszi, hogy a pályát kézi eszközökkel tartják karban: szombaton mindenképpen nyitva lesznek, a vasárnapi üzemről viszont már az időjárás függvényében fognak dönteni.

Ugyan Bánkút, a börzsönyi Nagy-Hideg-hegy és Dobogókő még nem nyitott meg, de ezeken a terepeken is nagyban zajlanak már az előkészületek.