Megtaláltuk a világ egyik legfurább sportversenyét

MNO

2016. augusztus 29., hétfő 11:14, frissítve: péntek 12:08

Lápi búvárkodás a walesi mocsarakban – időre.

Alapesetben az ember nem szívesen merül egy mocsárban, de egy walesi sportesemény lényege épp ez: búvárpipával kell megtenni a versenytávot a rendezvény színhelyéül szolgáló posvány vizesárkában.

A távot természetesen az árokfenéken biciklizve vagy – a búvárpipás számban – a víz alatt kell megtenni, utóbbi esetében úgy, hogy tilos bármiféle hagyományos úszómozgást végezni.

 
Versenyző és nézők az Egyesült Királyságban rendezett lápi búvárpipás világbajnokságon augusztus 28-án a walesi Llanwrtyd Wells mellett
Europress/AFP
 

A búvárpipás versenyt amúgy szerényen lápi búvárpipás világbajnokságnak nevezik, és idén augusztus 28-án már a 31. ilyen eseményt rendezték meg a walesi Llanwrtyd Wells település mellett, a Waen Rhydd nevű lápon. Ha azonban esetleg így sem cseng ismerősen a sportág és a falu vagy a mocsár neve, ne aggódjon: Llanwrtyd Wells a Wikipédia szerint mindössze 850 lakosú helység, a lápi búvárkodás pedig valószínűsíthetően inkább szolgál turisztikai látványosságként, mint sporteseményként (erre utal, hogy a versenyzők különféle jelmezeket viselnek a közönség szórakoztatásának céljából).

Történetéről annyit lehet tudni, hogy a bajnokságot egy helyi fogadó asztaltársasága találta ki 1976-ban, rendszeresen pedig 1985 óta szervezik meg az eseményt, amelynek bevételeit jótékony célra ajánlják fel.

A táv egyébként két kör az 55 méter hosszú és két méter mély árokban, a világcsúcsot pedig 2014 óta Kristy Johnson tartja 1 perc 22,56 másodperces idővel. A versenyszám mellett megtartják a kerékpáros számot is (ahol a résztvevőknek ólomnehezékkel és vízzel töltött abroncsokkal ellátott biciklin kell átvágniuk a lápon), valamint a triatlont is, amely komoly sportértékkel bír, hiszen 110 méteres lápi úszást, 31 kilométeres kerékpározást és 12 kilométeres futást foglal magában.

 
Europress/AFP
 

Legolvasottabb cikkek