Nem akar időskorára elbutulni? Sportoljon!

2016. június 3., péntek 11:57, frissítve: péntek 11:57

Étkezések utáni rövid séta vagy egy kis torna beiktatása a hétköznapokba nem csupán a testsúlygyarapodást és a mozgásszervi problémákat segít megelőzni, hanem az időskorral összefüggő mentális betegségek ellen is védelmet nyújt.

Nem újdonság, hogy rendszeres testmozgással és megfelelő életmóddal kordában tarthatók az öregedés egyes egészségügyi következményei: az időskori elhízás megelőzése mellett a magas vérnyomás, a mozgásszervi problémák és a cukorbetegség rizikója, illetve súlyosbodása is csökkenthető. Egyre több szakember hívja fel a figyelmet arra is, hogy az edzés a szellemi fittség megőrzése szempontjából is nélkülözhetetlen.

Megelőzhető az Alzheimer-kór?

Egy májusban publikált tanulmányból például kiderül, hogy a testmozgás bizonyos mértékben védelmet nyújthat az Alzheimer-kór és a demencia több típusa ellen. A Kentuckyi Egyetem kutatócsoportjának eredményei egészen pontosan azt mutatják, hogy a mozgás jó hatással van azon agyterületek közti véráramlásra, amelyeknél elsőként jelentkeznek a mentális betegségek okozta problémák – írja a ScienceDaily.

A vizsgálatba összesen harminc, 59 és 69 év közötti férfit és nőt vontak be: futópadon kellett kocogniuk, majd szívultrahanggal és agyi képalkotó vizsgálatokkal nézték meg, hogy a mozgás milyen hatással van szervezetükre.

A jó táplálkozás is segíti a megelőzést
Bár az Alzheimer-kór egyelőre gyógyíthatatlan, egyes tanulmányok szerint az esetek egyharmada életmódváltással megelőzhető lenne. De mégis hogyan? Összeszedtünk pár tippet.

Arra keresték a választ, hogy milyen kapcsolat áll fenn a szívműködés, a testmozgás és az agyi véráramlás között, amire egyébként eddig egy tanulmány sem tudott magyarázatot adni – jegyezte meg Nathan Johnson, a kutatás vezetője.

A kapott eredmények szerint a vér áramlása – így pedig az oxigén és a létfontosságú tápanyagok mennyisége – az agy kritikusabb területein is magasabb szintűnek bizonyult azoknál, akik fizikailag is fittebbek voltak. Johnson szerint ez arra utal, hogy a rendszeres testmozgás bármely életkorban fiatalon tarthatja az agyat.

Visszaveti az öregedést

Az amerikai neurológustársaság folyóiratában szintén érdekes eredményeket ismertettek: e szerint az aktív életmód akár tíz évvel is késleltetheti a szellemi öregedés folyamatát – közölte a CBS News. A kutatás során 900 felnőttet kérdeztek meg arról, hogy az elmúlt két hétben milyen gyakran és mennyi ideig végeztek komolyabb testmozgást. A válaszadók átlagéletkora 71 év volt. Ezután tesztelték a résztvevők memóriáját és gondolkodóképességét, valamint MR-vizsgálatokat is végeztek. Az adatok összehasonlítása érdekében a teszteket öt évvel később megismételték.

A kapott eredmények alapján a szakemberek úgy vélik: azok, akik aktívabban éltek, kevésbé számolhattak például memóriazavarral. Mitchell Elkind, a tanulmány társszerzője szerint mindenképpen előnyös az, ha valaki heti rendszerességgel tornázik vagy éppen teniszezik.

A cikkben kitértek arra is, hogy a testmozgás megelőzi a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a depresszió, az ízületi gyulladás és egyes daganatos megbetegedések kialakulását is.

Egészséges szív, mentális fittség

Korábban mi is megírtuk, hogy a szakemberek szerint azok a mozgásformák, amelyek fenntartják a szív- és érrendszer fittségét – ilyen például a futás, az úszás vagy a kerékpározás –, húsz év elteltével is jobb agyműködést eredményezhetnek. A szív jó egészsége tehát előnyös az agy számára is.

Amikor ezt bizonyították, a Minnesotai Egyetem kutatói csaknem háromezer egészséges résztvevőt vizsgáltak meg, átlagéletkoruk 25 év volt. A kutatás első évében futógépes szívtesztet végeztettek velük, amelyet húsz évvel később megismételtek. Azt kérték tőlük, olyan hosszan fussanak, amíg csak ki nem merülnek, vagy levegő után nem kapkodnak.

Az érintettek memóriáját és a gondolkodási képességét 25 évvel később kognitív tesztekkel mérték fel. Kiderült, hogy akik tovább tudtak futni a gépen, azok 25 évvel később is jobb eredményeket értek el a kognitív teszteken, még azt követően is, hogy a kutatók kiszűrtek egyes tényezőket, köztük a dohányzást, a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

Tippek az idősebb korosztálynak
  • Legyen elővigyázatos! A sérülések elkerülése érdekében kérje ki orvosa tanácsát, igyekezzen kerülni a kockázatosnak tűnő gyakorlatokat, és ne feledkezzen meg a bemelegítő és a levezető nyújtásokról. Ha valami fáj vagy kellemetlen, mindenképpen abba kell hagynia az adott mozgást.
  • Törekedjen változatosságra! Ebben a korban különösen fontos, hogy ne mindig ugyanazokat a gyakorlatokat végezze. Próbálja meg teste minden részét átmozgatni.
  • Kutyatartók előnyben! A 60 éves vagy annál idősebb korosztály legkedveltebb mozgásformája a séta, lévén azt mindenki a számára megfelelő ütemben, felszerelés vagy speciális eszközök nélkül végezheti. A Missouri Egyetem kutatói megállapították, hogy ebből a szempontból különösen pozitív hatásai vannak a kutyatartásnak: nem csak rendszeres sétára ösztönöz, de szociális lehetőségeket is biztosít.

Legolvasottabb cikkek